Rabia Naz raporu Meclis’e sunuldu: Muhalefet şerh düştü

Rabia+Naz+raporu+Meclis%E2%80%99e+sunuldu:+Muhalefet+%C5%9Ferh+d%C3%BC%C5%9Ft%C3%BC
ABONE OL

Giresun’da şüpheli bir biçimde hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan için Meclis’te kurulan komisyon raporunu tamamladı. Rabia Naz’ın ölümüne ilişkin bölüm 112 sayfadan 61 sayfaya düşürüldü. Vatan ailesinin tepki gösterdiği rapora CHP ve HDP muhalefet şerhi düştü.

Giresun Eynesil’de 13 Nisan 2018’de evlerinin önünde yaralı bulunan 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. “TBMM Rabia Naz Vatan’ın Ölümü Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerini Araştırma Komisyonu”, hazırlanan raporu bugün TBMM Başkanlığı’na sundu.
 
‘OLAYA İLİŞKİN OLASI SEBEPLER’ RAPORDAN ÇIKARILDI
 
Raporda Rabia Naz’ın ölümüne ilişkin bölüm 112 sayfadan 61 sayfaya düşürüldü. Vatan ailesinin tepkisini çeken, “olaya ilişkin olası sebepler” başlıklı tespitler rapordan çıkarıldı.
 
Milliyet’ten Önder Yıldız’ın haberine göre nihai raporda; “olaya ilişkin olası sebepler”başlıklı kısmın 112 sayfadan 61 sayfaya düşürülme gerekçeleri şöyle sıralandı:
 
-Olayı yargılıyor gibi gözükülmemesine dikkat edildi.
 
-Komisyon mahkeme değil, yargılama yapmıyor.
 
-Tekrarlar vardı, ifadeler ve komisyona beyanlar oldukça yer tutuyordu, kısaltıldı.
 
-Komisyon tespitleri yargılamaya girer diye çıkarıldı.
 
-İki sayfalık genel değerlendirme ile yetinilerek savcılığın halen soruşturmasını yürüttüğü olayın mahiyetine ilişkin hüküm vermemeye özen gösterildi.
 
-Amaç olayın soruşturulmasına siyasi güç ve makam kullanılarak müdahale edilip edilmediğini belirlemekti, bir bulgu dahi bulunamadı.
 
OLAYA İLİŞKİN FOTOĞRAF VE KROKİLERE YER VERİLMEDİ
 
Komisyon, “Trafik kazası, düşme, atlama/intihar ve itilme” şeklindeki dört ihtimal üzerine tespitlerini kurmuştu.
 
“Trafik kazası” ihtimali için “kemik kırıkları ve yol durumu dikkate alındığında, trafik kazası sonucu öldüğü ihtimalinin düşük olduğu” tespiti yapılmış ve “Ölümüne neden olan yaralanmaların ikametinin bulunduğu binanın terasından yan tarafta bulunan fındıklığa düşme sonucu gerçekleşme ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğu değerlendirilmektedir” denilmişti.
 
“Düşme ihtimali” konusunda ise “apartmanın fındıklık bölümüne düşmüş olabileceği” değerlendirmesi dile getirilmişti. Atlama, intihar ve başkası tarafından itilme durumlarının da “ihtimal dışı” oldu ifade edilmişti. Olaya ilişkin fotoğraflar ve krokilere de yer verilmedi.
 
Komisyon fikir beyanında bulunmadan olayı Görele Cumhuriyet Başsavcılığı’na havale ederek soruşturmanın devam ettiği,  iddianame tanzimi veya kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin bir karar verilmediğine dikkat çekti.
twitter takip