RTÜK'ten Akit TV'ye 'Ebubekir Sofuoğlu' cezası!

RT%C3%BCK%E2%80%99ten+Akit+TV%E2%80%99ye+%E2%80%99Ebubekir+Sofuo%C4%9Flu%E2%80%99+cezas%C4%B1%21;
ABONE OL

Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu’nun bir üniversiteler için “fuhuş evleri” demesi üzerine RTÜK, programın yayınlandığı Akit TV’ye yalnızca yüzde 1 idari para cezası verdi.

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Ebubekir Sofuoğlu’nun Akit TV’de üniversiteler için “fuhuş evleri” sözleri nedeniyle RTÜK üyesi İlhan Taşçı'nın yaptığı başvuruyu üst kurul görüştü. Başvuru sonucu olarak Üst Kurul, Sofuoğlu’nun sözleri nedeniyle AKİT TV’ye yüzde 1 idari para cezasına karar verdi.

Karara İlhan Taşçı ve Okan Konuralp muhalefet şerhi düşerken, 6 üyenin oyuyla ile karar alındı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Taşçı, "Bu karara, yayında kullanılan söylemin ağırlığı, söz konusu kişinin söylemindeki ısrarı, söyleyenin unvanı ve dile getirildiği mecra ile verilen cezanın orantısızlığı nedeniyle muhalefet şerhi koydum" dedi.

Verilen cezanın çifte standart olduğunu belirten Taşçı, muhalif birçok kanala en üst sınırdan cezalar verildiğini hatırlattı. Taşçı," Ceza vermeye niyet edildiğinde, iktidarı eleştirebilen televizyon kanallarına; program sunucularının yanlış anlaşılma olasılığına karşı konukların konuşmasına müdahalesine, kanalların KJ (bant yazısı) vb. hatalar nedeniyle özür dilemesine karşın RTÜK’ün, en üst sınırdan ceza verdiği bilinen bir gerçektir" ifadelerini kullandı.

Taşçı sözlerine şöyle devam etti:

"Söz konusu yayındaki “fuhuş evleri” ifadesi, milyonlarca üniversiteli genci hedef alması, ailelerini rencide etmesi nedeniyle toplumun tüm kesiminde infial yaratmıştır.

Hal böyleyken, insanlıktan nasiplenmemiş, hastalıklı bir ruh halinin dile getirdiği sözler nedeniyle RTÜK Yasası’nın yayınlarda “…toplumda nefret duyguları” oluşturulamayacağını düzenleyen 8. Maddesinin 1. Fıkrasının (b) bendinden en üst sınırdan yaptırım yerine “göstermelik” bu cezayı kabul etmek mümkün değildir."

"Göstermelik bir karar"

Konuyla ilgili bir açıklama da İlhan Taşçı ile şerh oyu kullanan Okan Konuralp yaptı. Konuralp sosyal medya hesabından şunları söyledi:

"Hadsiz ve ahlaksız değerlendirmelerin en ağır şekilde cezalandırılması kamu vicdanı açısından da bir zorunlulukken, alınan göstermelik kararı başta üniversitelilerimiz, onların saygıdeğer ebeveynleri ve akademisyenlerimiz olmak üzere tüm kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz."

twitter takip