RTÜK'ten şok hamle! Halk TV ve Tele1 ekranı 5 gün boyunca kararacak!

RT%C3%BCK%E2%80%99ten+%C5%9Fok+hamle%21;+Halk+TV+ve+Tele1+ekran%C4%B1+5+g%C3%BCn+boyunca+kararacak%21;
ABONE OL

İktidara muhalif yayın çizgisindeki kanalların başında gelen Tele1 ve Halk TV beş gün boyunca tamamen kapatılacak. İki kanala da RTÜK'ten 5 gün boyunca yayını tamamen kapatma cezası geldi. Bu cezalar gazeteciler tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşcı, kurumun  muhalif yayın çzigisindeki kanallar hakkında aldığı yeni karar sosyal medya hesabından duyurdu.

Taşcı'nın açıklamasına göre; Tele1 ve Halk TV 5 gün boyunca tamamen kapatılacak. Kanalda belgesel ya da müzik yayını dahi olmayacak ve siyah ekran görünecek. 

Halk TV ve Tele1'deki programlar son zamanlarda arka arkaya yayın durdurma cezaları alıyordu.

RTÜK'ün bir diğer üyesi Okan Konuralp da cezayı sosyal medya hesabından duyurarak "Kararlar basın ve ifade özgürlüğüne yönelik ağır bir müdahale olduğu kadar siyasi iradenin medyadaki çaresizliğinin de somutlaşmış halidir" yorumunu yaptı. 

Konuyla ilgili iki kanalda da program yapan gazetecilerden tepki mesajları da gelmeya başladı.

Tele1'de program yapan Eren Erdem Twitter'dan "Milyonlarca lira akıttıkları kanalların tamamı bu 2 bağımsız TV kanalı kadar izlenmiyor.Ve özgür basını susturmak için RTÜK devreye girdi" mesajını yayınladı.

Halk TV'de yaptığı 'Sözüm Var' programı da daha önce 5 yayın durdurma cezası alan Şirin Payzın, tepkisini "Yönetim biçimimizin adını koyalım mı artık? Şöyle açık , net .. Ak Parti sözcüsü çıkıp adını koymalı .. mertlikle.. böyle tak tak" diyerek gösterdi.

GAZETECİLERDEN TEPKİLER ÇIĞ GİBİ!

Halk TV ve Tele1 kanallarına verilen bu cezalara gazetecilerde sessiz kalmadı. Son zamanlarda muhalif medyaya karşı baskıların giderek arttığını ve bu medya kuruluşlarının halk üzerindeki etkisinin kırılmak istendiğini ifade eden gazeteciler sosyal medyadan tepkilerini gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medya araçlarını da kapatmaya yönelik açıklamalarının ardından gelen bu cezaya gazetecilerın yaptığı yorumlardan bazıları şöyle:

Uğur Dündar: TELE1 ve HALK TV ekranlarını karartan, baroları bölmeye uğraşan, düşünce ve basın özgürlüğü üzerindeki baskıları arttıran AKP iktidarı nereye koşuyor?

Faruk Bildirici: Halk TV ve Tele 1’e verilen 5’er gün yayın durdurma haksız, izansız, ölçüsüz  bir cezadır. RTÜK, artık Türkiye’de basın ve yayın özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden biri haline gelmiştir.
Medyanın büyük bölümünü kontrol eden siyasi iktidarın özgür ve eleştirel yayıncılığa tahammül edemediğinin yeni bir kanıtı bu cezalardır. RTÜK, iktidarın tahammülsüzlüğünün kullanışlı aygıtıdır.
Bütün demokrasi güçleri ve gazeteciler Siyasi iktidarın özgür ve eleştirel yayıncılığa karşı giriştiği bu topyekun saldırıya karşı direnmelidir. Sonunda kazanan demokrasi ve basın özğürlüğü olacaktır.
 
Kemal Göktaş: RTÜK, Tele 1 ve Halk TV’ye 5 gün yayın durdurma cezası vermiş. Yani 5 gün boyunca bu televizyonlar yayın yapamayacak. Sosyal medya paylaşımları nedeniyle onbinlerce insan yargılanıyor.Daha neyi beğenmiyorsunuz? Oldu olacak TV'ler, internet kapatılsın, bir A haber ve ATV kalsın.
 
Ayşenur Arslan: Halk TV’ye ve Tele 1’e 5 gün ekran karatma cezası, demokrasinin getirildiği yere dair son ve asıl önemlisi en kritik gösterge. Bu sorun da artık sadece biz gazetecilerin sorunu, sorumluluğu değildşr.?Susan ya da sorumluluktan kaçan herkes vebal altındadır! Sesimizi duymak isteyenler nasıl olsa duyuyor. Tepkisini gösteriyor. Ben Ertuğrul Özkök, Fatih Altaylı, Avni Özgürel vb medyanın köşe başlarındaki isimlere seslenmek istiyorum. Bir kanalın 5 gün tamamen karartılmasına sessiz kalabilecek misiniz!!!
 
Gürkan Hacır: Cezaların dozu giderek artıyor. Muhalif medya tamamen susturulmaya doğru gidiyor. Belgesel yayınlamada değil tamamen karartma. 
 
Ertuğrul Albayrak: #HalkTv kararırsa Türkiye kararır...Haber alma hakkına sahip çık Türkiye !
 
Batuhan Çolak: Sosyal medyaya yönelik açıklamalardan kısa bir süre sonra TELE 1 ve Halk TV'ye 5 gün ekran karartma cezası verildi. Aynı maddeden bir kez daha ceza almaları halinde lisansları iptal edilecek ve kanallar tamamen kapatılacak. Bu yaşananlar hiç normal değil ve kaygı verici.
 
Zafer Arapkirli: Beğenmedikleri habere ve yoruma kulaklarını tıkamakla yetinmeyip, tüm toplumun gözlerini kapatmaya ve kulaklarını tıkamaya çalışan rejimler, tarih boyunca asla başarılı olamadılar. Ekran karartma cezaları, daha fazla karanlığın habercisidir.
 
Halk TV ve TELE1'e verilen 5'er gün ekran karartma cezaları, halkın haber alma ve medyanın haber verme- yorum yapma özgürlüğüne indirilmiş ağır birer darbedir. Tarihin çöplüğü, muhalefete ve aykırı sese tahammülü olmayanlarla doludur.
Gazetecilerin avukatı Hüseyin Ersöz: Ülkelerin demokrasi standartını “eleştiriye tahamül” ve “çok seslilik” oluşturur! Muhalif görüşlere yer veren kanalların karartılması ve sosyal medyanın kapatılmasına yönelik başlatılan tartışma, Türkiye’nin “demokrasiden uzaklaştığını” ve giderek “otoriterleşeceğini” gösteriyor.
 
TGC ise (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti) şu açıklamayı yaptı:
 
Türkiye’de demokrasinin yeşermesi için haberin özgürce dolaşabildiği bir toplum olmalıyız. Oysa RTÜK yine basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engelleyen bir karara imza atmış ve gazetecilik mesleğine doğrudan müdahale etmiştir.   RTÜK kararları demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkelerine aykırı olamaz. Demokratik toplum ölçütü, çağdaş ve özgürlükçü bir anlayışla yorumlanmalıdır.
 
Bir kamu kurumu olarak tarafsız davranması gerekirken sansür kurumu görevi üstlendiği gözlenen RTÜK iktidara yakın medya kuruluşlarıyla ilgili şikayetleri yok saymakta,  Tele1 TV ve Halk TV’ye verdiği beş günlük ekran karartma cezalarıyla eleştirel medyaya bedel ödetmektedir.
 
Kamusal meselelerin halka ulaştırılması engellenmektedir. Eleştirel medya kuruluşlarının ekonomik olarak zayıflatılıp kapatılmasına neden olacak bu kararlar basın tarihi açısından bir kara leke olarak anılacaktır. RTÜK’ü sansürden ve ekran karartma cezasından vazgeçmeye, kararlarında tarafsız davranmaya, Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya davet etmeyi sürdürüyoruz.” Kaynak: TGC: RTÜK’ün Tele1 TV ve Halk TV’ye verdiği cezalar sansürdür 

 

 

 

twitter takip