Sokağa çıkma yasağı iki saat önce açıklandı, vatandaşlar alışverişe koştu!

Soka%C4%9Fa+%C3%A7%C4%B1kma+yasa%C4%9F%C4%B1+iki+saat+%C3%B6nce+a%C3%A7%C4%B1kland%C4%B1,+vatanda%C5%9Flar+al%C4%B1%C5%9Fveri%C5%9Fe+ko%C5%9Ftu%21;
ABONE OL

Bugün ve yarın 30 büyükşehir ve Zonguldak'da tüm vatandaşlara uygulanacak olan sokağa çıkma yasağının dün gece geç saatlerde duyurulması hem paniğe hem de tepkilere neden oldu. Panikle alışveriş yapmaya çıkan vatandaşlar kalabalık kuyruklar oluşturunca, sosyal mesafe kuralı uygulanmadı. Bu durumun virüsün yayılma hızını arttırmasından endişe ediliyor.

İçişleri Bakanlığı dün akşam saat 22:00'ye doğru koronavirüs önlemleri kapsamında 30 büyükşehir ile Zonguldak’ta Cumartesi ve Pazar günü sokağa çıkma yasağı ilan etti.
 
30 büyükşehir ve Zonguldak'da vatandaşlar bugün ve yarın sokağa çıkamayacak. 
Sağlık faaliyetleri ve kamu güvenliğinin kapsam dışında kalacağı, fırınların açık olacağı yasağa, uymayan vatandaşlara ise adli ve idari işlem yapılacak.
 
Koronavirüs tedbirleri kapsamında 30 büyükşehir ile Zonguldak’ta iki günlük (cumartesi-pazar) sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
 
Sokağa çıkma yasağı tüm vatandaşları kapsadı. Ekmek üretiminin yapıldığı fırınlar, sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin üretiminin yapıldığı işyerleri, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler gibi yerler 48 saatlik sokağa çıkma yasağı kapsamının dışında olacak. TBMM çalışanları, acil çağrı merkezler çalışanları, birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerine katılacak kişiler, gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar da yasak dışında tutuldu.
 
Yasak kapsamının dışında olacak işyerleri ve kurumlar şu şekilde:
 
Ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve unlu mamül ruhsatlı işyerleri.
 
Sağlık ürünleri ve tıbbi malzemelerin üretiminin yapıldığı işyerleri.
Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler.
 
Huzurevi, yaşlı bakım evi, rehabilitasyon merkezleri, acil çağrı merkezleri
 
Valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner klinikleri.
 
Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler
 
PTT, kargolar dağıtım şirketleri.
 
Hayvan barınak, çiftlik ve bakım merkezleri.
 
YASAK KAPSAMI DIŞINDAKİLER
 
Açık olacak işyerleri ve kurumlarda çalışanlar ile TBMM çalışanları; kamu güvenliğinin sağlanmasında görevliler; acil çağrı merkezler çalışanları; birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemi olanlar; elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon gibi sistemlerin arızalarının giderilmesinde görevli olanlar; basın mensupları; bakımevi, huzurevi, çocuk evleri gibi sosyal merkezlerde çalışanlar yasak kapsamı dışında tutuldular.
 
Genelgede, belirtilen istisnalar dışındaki tüm vatandaşların evlerinde kalması gerektiğine vurgu yapılırken, “sağlık ve cenaze için verilen hariç seyahat izin belgeleri (yola çıkmış olanlar hariç) pazartesi günü geçerli olacaktır. Alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin TCK’nın 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması” istendi.
 
Yasak bu şehirlerde geçerli olacak!
 
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van, Zonguldak.
 
CNN Türk canlı yayınına telefonla bağlanarak genelgenin ayrıntılarını anlatan Bakan Süleyman Soylu ise şunları söyledi:
 
“Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla birlikte Sağlık Bakanlığımızla da görüşerek hafta sonu itibariyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Vatandaşlardan talebimiz şudur, bir telaşa gerek yok, yarın fırınlar açık, su açık, sadece marketler açık değil. Pazar gününden itibaren devam edecek diye bir telaş söz konusu olmasın. Pazar günü akşam saat 24.00 itibariyle bitecektir. Tüm hastaneler, eczaneler bunların herhangi bir kısıntı söz konusu değildir.
Karar ile genelgenin açıklanması arasında yarım saat fark var. Yarım saat önceden yayınlamakta bir zarar ziyan yoktur.”
 
 
İKİ SAAT ÖNCE AÇIKLANMASI TEPKİLERE NEDEN OLDU!
 
Ancak, sokağa çıkma yasağının yasak başlamadan iki saat önce gibi kısa bir süre önce açıklanması halkı hem panikletti hem de tepkilere neden oldu.
Sokağa çıkma yasağı kararı ile panikleyen vatandaşlar market, bakkal, manav, fırın gibi gıda stoğu yapabileceği dükkanlara akın etti.
Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde uzun kuruklar oluşturan vatandaşların mesafalerine de dikkat etmeden aceleyle alışveriş yaptığı görüldü.
 
Koronavirüsün yayılmaması ve bulaşmaması için Sağlık Baknlığı ve Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere doktorlar ve uzmanlardan da yapılan "Mesafenize dikkat çekin. Aranızda en az 1 metre olsun" kuralı da hiçe sayıldı.
 
Bu durum da sokağa çıkma yasağı bu kadar kısa süre önce duyuran İçişleri Bakanlığı ve iktidara karşı tepkilere neden oldu. Bakanlık ve iktidarın süreci iyi yönetemediğinin ve alınan tedbirlerin eksik ilerlediğinin dün gece kanıtlandığını belirten sosyal medya kullanıcıları yorumlarında "Biz zaten panik olan ve çabuk abartan bir milletiz. Bu durum bu kadar kısa sürede karar alınıp vatandaşlara duyrulmamalıydı. Zaten iki günlük bir yasak için de bu kadar panik yaratıp alışveriş yapmaya gerek yok. Bu kadar kalabalıkta virüs daha çok yayılma imkanı bulacak. Yasak kararından önce daha çok evdeydik", "Yasak kararını uygulama biçimiyle virüse daha çok yayılma imkanı tanınıyor. Ne yetkililer ne de vatandaş bilinçli. Daha çok çekeriz biz bu virüsten", "İnsanların bu kadar panik olup marketlere bakkallara hücum edeceğini öngörmeden nasıl bu kadar kısa sürede bu kararı alıp uygularsınız. Hiç mi bunu düşünemediniz. Hep eksik iş yaplıyor" gibi yorumlar yapıldı.
 
Bu olumsuz duruma rağmen, yasak kararı hafta sonu ısınan havalar nedeniyle vatandaşların sahillerde dolaşmasını engellemek için ise yerinde bulundu. Ancak, yasak kararının duyrulma ve uygulanış biçimi vatandaşları memnun etmedi.
twitter takip