Sosyal medya gündeminden düşmüyor: 'Erkek yerini bilsin...'

Sosyal+medya+g%C3%BCndeminden+d%C3%BC%C5%9Fm%C3%BCyor:+%E2%80%99Erkek+yerini+bilsin...%E2%80%99
ABONE OL

Sosyal medyada kadınlara karşı kurulan baskıcı cümleler ve bakış açısıyla ilgili bir akım başladı. Kadınlar için kurulan ve cinsiyet eşitsizliği içeren cümleler erkeklere uyarlanıyor.

Sosyal medyada son günlerde kadınlar için kullanılmasına alışkın olunan cümlelerin erkeklere uyarlanarak yazıldığı ironik mesajlar dikkat çekiyor.
 
Bir Twitter kullanıcısının "Kocam isterse çalışabilir" twetiyle başlayan mesajlar, diğer kullanıcıların da buna benzer tweetler atmasıyla hızla büyüdü ve TT (Trend Topic) listesinin ilk sırasına yerleşti.
 
#erkekyerinibilsin etiketi son günlerin en çok konuşulan ve paylaşım yapılan konusu olurken ilk tweeti atan kullanıcı ise BBC Türkçe'ye konuştu.
 
Ruqinq adlı Twitter kullanıcısı BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada; benzer bir tweeti daha öncede attığını ancak bu kadar etkileşim alamadığını, bu sefer kadınlar hakkındaki baskıcı tutumlara daha çok tepki geldiğini anlattı.
 
Tweeti atan sosyal medya kullanıcısı şöyle konuştu:
 
Twitter'da son zamanlarda muhafazakar olarak adlandıracağımız kişiler tarafından çok fazla 'kadın çalışmamalı, yüksek sesli kahkaha atmamalı, kendilerinin fuhuş yuvası olarak gördükleri üniversitelere gitmemeli' tarzında tweet'ler atıldığını gördüm. Bunlara en güzel tepki alay ederek verilebilir diye düşündüm. Beni en rahatsız eden şey, bunlara destek veren kadınlar olduğunu görmek..
 
Twitter kullanıcı, kadınların bu kez cinsiyetçi ifadelere karşı çıkan paylaşımını daha büyük oranda sahiplenmesinin nedeni konusunda da; "Cinsiyetçi paylaşımların sayısının Twitter'da çokça artmaya başladığını" ve bu sebeple tepkinin de daha büyük olduğu yanıtını verdi.
 
'Ruqinq' isimli kadın sosyal medya kullanıcısı, bu hareketin büyümesinin büyük bir değişim yaratmayacağını ancak "bundan sonra bu tarz cinsiyetçi yorumlar geldiğinde kadınların bu şekilde alaycı yaklaşabileceğini" söyleyerek konuşmasına şöyle devam ediyor:
 
"Twitter'da gördüğümüz kadarıyla kadınlar hep kendi ayaklarının üstünde durma, özgürleşme çabası içindeler ve herkes hayatında 'başarı' olarak gördüğü şeyleri burada paylaşıyor. Böylece kendileri gibi psikolojik veya fiziksel şiddet gören diğer kadınlara örnek olup onları cesaretlendiriyorlar. Twitter'da insan gerçekten yalnız olmadığını, aslında kendisi gibi birçok insan olduğunu görüyor ve o paylaşım yapanlardan cesaretle hayatında birçok şeyi değiştirebiliyor.
 
"Twitter'in bir diğer özelliği de her olayı tiye alarak paylaşım yapmak, çünkü insanlar bunu seviyor. Ben de bu durumu bu şekilde ele aldım. İnsanlar sanki 'birisi böyle tweet atsın da biz de görüşlerimizi söyleyelim' dercesine birçok yorumlar yaptılar. Özellikle kadınların zaten dile getirmek istediği bir konuydu, benim öncülüğümde bir patlama noktası oldu diyebilirim."
 
Bu mesajlara ünlü isimlerden de dahil olmak üzere bir çok destek mesajı ve yorum gelirken, siyasi isimlerin açıklamalarına da gönderme yapılarak "Erkek dediğin öyle bir ortamda çok sesli kahkaha atmayacak, çok fazla konuşmayacak" benzeri tweetler de dikkat çekti.
 
Mesajlara bazı erkek kullanıcılar da "Kadınları hor gören ataerkillik yerin dibine batsın. Erkekler haddini bilecek" gibi tweetlerle destek verdi. Erkek kullanıcılar söz konusu ironik mesajladan da paylaştı.
 
Şişli Belediyesi de, mesajlara "Erkekleri her türlü tehlikeden korumak amacıyla ürettiğimiz Pembe Otobüsler çok yakında Şişli'de" tweetiyle destek verdi.
 
#erkekyerinibilsin etiketiyle atılan ve kadınlara karşı uygulanan baskıcı tutumun erkeklere uyarlandığı ironik mesajlardan bazıları şöyle:
 
- Erkek dediğin damatlıkla evden çıkar, kefenle döner.
 
- Erkek dediğin çalışmayacak. Evinin erkeği çocuklarının babası olacak. Bu devirde kocasını çalıştıran kadın dinsizdir hanım kardeşim.
 
- Erkeğin yeri kadının dizinin dibidir..
 
- Erkekler eşleri izin verirse şort giyebilir.
 
- Parfüm süren erkek dikkat çekmeye çalışıyordur. Eşi izin verirse evinde sürebilir.
 
- Aslan kızım evlenmeden hamile kaldı ama oğlumun bir kız arkadaşı olursa bacaklarını kırarım. Namus herşeyden önce gelir.
 
- Bir kadın isterse kocasına kuma getirebilir
 
- Erkek dediğin iffetli olacak. Herkes içinde kahkaha atmayacak iffetini koruyacak.
 
- Erkek dediğin edepli giyinecek. Şort diz üstü olmayacak.
 
- Bir kadının iki Kocası olması caizdir. Dinimizde yeri vardır.  
 
- Gecenin o saatinde dışarda ne işi vardı. Dışarda olursa tabiki tacize uğrar. 
 
- Oğlu mu olmuş. Olsun erkek çocuğu da evlat..
 
- Erkek dediğin cilveli olacak
 
- Liseli genç adam kız arkadaşı tarafından canice katledildi! Parçaları çöp konteynerinde bulundu! Genç adam hep 17 yaşında kaldı...
 
- Yemeği yakan erkek eşi tarafından darp edildi.
 
- Elinin motor yağıyla kadın işine karışma! 
 
- Erkek kuyruk sallamazsa kadın peşinden gitmez..
 
- Sadece erkeklerin olduğu spor salonuna gidebilirsin ona bir şey demiyorum ama karmaya gideceksen ben yanındayken gidebilirsin
 
- Her erkek bir çiçektir. Erkekleri koruyalım lütfen
 
- Erkekler eşlerine emanettir.
 
- Erkek dediğin şort giyemez, giyiyorsa aranıyordur.
 
- Tamam “adam” tecavüze uğradı ama dengesizin tekiydi. Kadınlarla parkta içki içmiş.“Babası”şikayetçi olmuş.O da çok normal bir adam değilmiş.Sıkıntılı manyak bir şeymiş zaten.Babasının oğlu işte.Ya bizim kız tecavüz etmemiş ztn.Arkadaşlarının gazına gelmiş.
 
- Kadındır gözü kayar . Erkek de edepli giyinsin baktırmasın kadını. Taş yağacak başımıza siz erkek milletinin giyimi, tahriği yüzünden taş. 
 
- Erkek dediğin nedir ki kadının elinin kiri 
 
- Erkek aklınla bu işlere karışma..
 
- Erkek başına o saatte ne işi var sokakta..
 
- Tek başına gitme oğlum. Ablanı da al yanına. Yada seni annen götürsün...
 
- Kocam gidecek tüm gün kadınların yanında çalışacak ben de göz yumucam öyle mi? Ben namusuna sahip çıkamadı dedirtmem. 
 
- Erkek dediğin vücut hatlarını belli eden şeyler giymeyecek, sakalını, bıyığını uzatmayacak. Eğer bunları yapıyorsa vay efendim ben taciz ediliyorum demeyecek. Bunları yapan erkek aranıyordur, yolludur.
 
- Yuvayı erkek kuş yapar.
 
- Tamam şiddete karşıyız ama adam kim bilir ne yaptı da karısı onu dövmek zorunda kaldı! 
 
- Erkeğe şiddet abartılıyor.
 
- Ne oldu bir suskunluk var. Erkek çocuğu mu doğdu?
 
- Sevgili erkekler lütfen traş bıçaklarınızı gazete ya da siyah poşete sarınız. Kadınlar görmesin. Ayıptır. 
 
twitter takip