Süleyman Soylu hatayı kabul etti: 'Eleştirileri de hakaretleri de aldım kabul ettim'

S%C3%BCleyman+Soylu+hatay%C4%B1+kabul+etti:+%E2%80%99Ele%C5%9Ftirileri+de+hakaretleri+de+ald%C4%B1m+kabul+ettim%E2%80%99
ABONE OL

Haftasonu uygulanacak olan sokağa çıkma yasağını cuma akşamı geç saatlerde açıklayarak halkın paniklemesine neden olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kararın bakanlığa ait olduğunu belirterek hatasını kabul etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, haftasonu 30 büyükşehir ve Zonguldak'da uygulanacak sokağa çıkma yasağının Cuma akşamı geç saatlerde duyurulması ile ilgili eleştirileri kabul ettiğini belirten bir açıklama yaptı.
 
Hürriyet Gazetesi genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan'a konuşan Süleyman Soylu, yapılan eleştiriler ile ilgili olarak; "Zamanlaması açısından alınan karar, bakanlığımıza ait bir karardır. Bir kez daha söylüyorum: Eleştirileri de aldım kabul ettim. Hakaretleri de kabul ettim" diyerek hatasını kabul etti.
 
Oluşan izdiham ve birikmenin de bazı kısıtlı bölgelerde olduğunu söyleyen Süleyman Soylu, tecrübesine rağmen bunu öngöremediğini ve bu birikmenin büyük bir problem oluşturacağını düşünmediğini söyledi.
 
Soylu, kararı geç saatlerde açıklama nedenlerini de daha önce de söylediği gibi, yasak kararını birkaç gün önceden açıklayan ülkeleri incelediklerini ve marketlere hücum olmasını istemedikleri olarak açıkladı.
 
Süleyman Soylu'nun Ahmet Hakan'a yaptığı açıklamaları Ahmet Hakan bugünkü köşe yazısından duyurdu. Bakan Soylu'nun açıklamaları şu şekilde:
 
Dün öğleden sonra... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu aradım... Telefonda tam “Neden böyle oldu Sayın Bakan, nasıl oldu?” falan diyecektim ki... Bakan Soylu, “Eleştirileri aldım, kabul ettim” deyiverdi. Bakan Soylu, cuma akşamı bir-iki saat içinde yaşananlarla ilgili olarak konuştu. Ben sordum, o cevapladı... İşte Soylu’dan önemli açıklamalar...
 
- KARAR ALDIK ÇÜNKÜ: Hafta sonu iki günlük sokağa çıkma yasağı kararı aldık. Çünkü bu kararın üretim ve tedarik zincirine zarar vermeyeceğini düşündük. Bu açıdan önemli bir karardır.
 SINIRLI BİRİKME: Bir buçuk-iki saatlik bir süreçte bazı kısıtlı bölgelerde bir yığılma oldu. Çok sınırlı sayıda bir birikme oldu. Doğrudur. Ben bunu öngörmedim. Tecrübem var. Ama yine de o saatteki bu çok sınırlı birikmenin büyük bir problem oluşturacağını düşünmüyorum.
 
*
 
- ELEŞTİRİLERİ KABUL ETTİM: Zamanlaması açısından alınan karar, bakanlığımıza ait bir karardır. Bir kez daha söylüyorum: Eleştirileri de aldım kabul ettim. Hakaretleri de kabul ettim.
 
*
 
- ÜÇ GÜN ÖNCE: Biz diğer ülke örneklerini inceledik. O örneklerde şunu gördük: İki-üç gün önce ilan edilen sokağa çıkma yasakları marketlere büyük bir hücumu getiriyor. Böyle bir şey yaşanmasın istedik.
 
*
 
- NEDEN 23.59 DEĞİL: Saat 21.00 itibarıyla marketler kapanıyor. Bunu düşünerek yasak kararını 21.00’den sonra ilan ettik. Bazıları 23.59’da ilan etseydiniz diyor. Ancak o zaman da insani açıdan büyük sorunlarla karşılaşabilirdik. Bir ziyarete gitmiş, bir yere gitmiş insanlarımız açısından çok büyük sorun olacaktı. Birkaç saat öncesinden haber verilmesi gerekliydi.
 RİSK VARDI: Vatandaşımız yasağın ilanihaye devam edeceğini düşünüyor. Sınırlı birikmenin nedeni budur. Ama şundan eminim: Nasıl bir yöntem izlersek izleyelim muhakkak bir risk olacaktı. Sonuçta o saatte sokağa çıkanların sayısı 250 bin-300 bin civarındadır.
 
*
 
- HERKES EVDE: Sonuç olarak baktığımızda herkes evlerine çekildi... Gece saat 00.05 itibariyle bu başarıyla sağlandı. Sokaklarda kimse kalmadı.
 
*
 
- BU GECE BİTİYOR: Sokağa çıkma yasağı, hafta içine sarkmayacak. Bu kesin. Pazar gecesi (bu gece) saat 24.00 itibarıyla yasak bitecek.
twitter takip