Tebligatla işten çıkarılan 43 Hürriyet çalışanı AB raporunda!

Tebligatla+i%C5%9Ften+%C3%A7%C4%B1kar%C4%B1lan+43+H%C3%BCrriyet+%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fan%C4%B1+AB+raporunda%21;
ABONE OL

Avrupa Birliği’nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, 2020 Genişleme Paketi kapsamında Türkiye Raporu’nu açıkladı. Hürriyet gazetesinin 2019 ekim ayında 43’ü Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi 45 çalışanı işten çıkarması raporda eleştirildi. Gazetecilerin sendikal faaliyetleri nedeniyle tazminatsız olarak işten çıkarıldığını AB de kayda geçirmiş oldu.

Journo'nun haberine göre; Avrupa Komisyonu’nun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Verhalyi; aday ülkeler Türkiye, Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve adaylık başvurusunda bulunan Bosna Hersek ile Kosova’ya ilişkin son değerlendirmelerin yer aldığı 2020 Genişleme Paketi’ni dün duyurdu.

Türkiye’nin göç ve iltica politikasında ilerleme kaydettiği belirtilse de özellikle hukukun üstünlüğü ve temel özgürlükler alanlarında eleştiriler raporda ağır basıyor. Raporun “ifade özgürlüğü” başlıklı bölümünde, TGS’nin uluslararası kamuoyunun gündemine taşıdığı Hürriyet’teki işten çıkarmalara şöyle atıfta bulunuldu:

Gazetecilerin temsili, profesyonel meslek örgütleri ile hükûmet yanlısı sendika arasında bölünmüş bir hâlde olmayı sürdürüyor. Türkiye’de gazetecilik; düşük maaşlar, yüksek adli taciz tehdidi ve iş güvencesi yokluğu ile birlikte riskli bir iş. Çalışma şartları, sendikal haklar ve iş yasalarının uygulanmasındaki yetersizlik, basın kartı alımındaki zorluk ve keyfi akreditasyonlar hâlâ temel endişeler arasında. Editöryel baskı, otosansür ve bilhassa siyaseten hassas konularda yapılan araştırmacı gazeteciliğe yönelik adli tacizler bir norm hâline geldi. Hürriyet gazetesi 20119 ekiminde 43’ünü sendikal faaliyetler nedeniyle olmak üzere 45 gazeteciyi tazminatsız kovdu.

 

Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...

twitter takip