Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak ayrıldı

T%C3%BCrkiye,+%C4%B0stanbul+S%C3%B6zle%C5%9Fmesi%E2%80%99nden+resmi+olarak+ayr%C4%B1ld%C4%B1
ABONE OL

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ve kadına yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan uluslararası sözleşmeden resmi olarak ayrıldı.

Türkiye’nin 2011 yılında imzaladığı ve 10 Şubat 2012’de Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden bugün itibariyle resmi olarak çekildi.

‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak bilinen sözleşmenin, Mart ayında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedildiği belirtilmiş, Nisan ayında yayımlanan kararname ile de sözleşmenin sona erme tarihi 1 Temmuz olarak belirlenmişti.

Bu karar hem iç kamuoyunda hem de uluslararası kamuoyunda bazı tepkileri beraberinde getirmiş; Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) gibi kurumlar Türkiye’yi iptal kararını gözden geçirmeye çağırmışlardı.

İstanbul Sözleşmesi, aile içi şiddet dahil olmak üzere kadına yönelik şiddeti önlemeyi ve failler için yasal dokunulmazlığı ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Sözleşmenin kimsenin cinsel yönelimleri nedeniyle ayrımcılığa maruz tutulamayacağını ifade eden maddesi iktidara yakın gerici çevrelerce eşcinselliğe teşvik şeklinde yorumlanıyordu.

Türkiye sözleşmeden bugün itibariyle resmi olarak çekilmiş bulunsa da kadınlar mücadelelerine devam ediyor.

twitter takip