Türkiye medyasında 13 yıl aradan sonra grev zamanı: BBC’ye pankart asıldı

T%C3%BCrkiye+medyas%C4%B1nda+13+y%C4%B1l+aradan+sonra+grev+zaman%C4%B1:+BBC%E2%80%99ye+pankart+as%C4%B1ld%C4%B1
ABONE OL

British Broadcasting Corporation’ın (BBC) İstanbul bürosunda grev önceki gün itibariyle başladı.

Basın sektöründe 2009’dan bu yana bir ilk olan grev, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile BBC arasında süren toplu iş sözleşmesi sürecinin tıkanması üzerine uygulamaya kondu. BBC grevi 2009'daki ATV-Sabah grubu grevinden sonra basın sektöründeki ilk grev olma özelliğini taşıyor.

TGS’yle BBC arasında görüşmeler 9 Ağustos’tan bu yana devam ediyordu.

Sabah saatlerinde BBC’nin İstanbul Gümüşsuyu’ndaki ofisine grev pankartı asıldı. Ofis önünde de bir basın açıklaması düzenlendi. BBC çalışanlarının grevine çok sayıda gazeteci meslektaş destek verirken, basın açıklamasına TİP Milletvekili ve eski gazeteci Ahmet Şık'ın da katıldı.

"BBC durumun ciddiyetini anlamadı"

TGS Başkanı Gökhan Durmuş burada yaptığı açıklamada “Haklarımız için grevdeyiz” derken Ağustos’tan bu yana devam eden görüşmeleri hatırlattı.

“Altı aydır BBC işverenine Türkiye’de yaşanan ekonomik darboğazın çalışanların alım gücünde büyük bir erimeye neden olduğunu anlattık. Taleplerimiz her geçen gün kötüleşen ekonomik koşullarda gerçekçi ve insaniydi” dedi. Durmuş sonrasında şöyle devam etti:

“Ancak resmi enflasyonun yüzde 14,6 olduğu 2020’de İstanbul’daki çalışanlarına yüzde 7 zam yapan BBC işvereni, 2021’de de benzer bir teklifle masaya geldi.

“TÜİK'in yüzde 36 enflasyon açıkladığı, ancak bağımsız ekonomistlerin oranı yüzde 82 olarak hesapladığı bir ortamda, BBC görüşmeler sonunda yüzde 20 zam önerdi. İki yıl üst üste resmi enflasyon oranının çok altında zam teklif eden BBC işvereninin durumun ciddiyetini anlayamadığını görüyoruz.

"Taleplerimiz makul ve karşılanabilir"

“BBC işvereni İstanbul'daki çalışanlarına Türk lirası ile maaş ödemektedir. Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle İstanbul’daki maaş masrafları neredeyse yarı yarıya azalan BBC’den çalışanlarının emeklerine saygı duyan, adil bir teklif beklemek hakkımız.

“Ayrıca, İstanbul’da BBC adına çalışan gazetecilerin bazı temel yan haklarından mahrum bırakılmasını kabul etmiyoruz. İstanbul’daki çalışanların hakları ile hem Birleşik Krallık’taki, hem diğer ofislerdeki BBC gazetecilerinin hakları arasında önemli farklar bulunuyor. Bu durumu ayrımcılık olarak yorumluyoruz.

“BBC işvereninden taleplerimize olumlu bir yanıt bekledik, konuyu ısrarla masada çözmek için çaba sarf ettik. Ancak karşı taraf ısrarla gerçeklerden uzak tekliflerini yeniledi. Bu uzlaşmaz tutum nedeniyle bugün grev uygulamasını başlatıyoruz.

“Adil bir teklif gelmediği müddetçe grev pankartımız burada kalmaya devam edecek, grev gözcülerimiz her gün burada nöbetlerini tutacaklar. Taleplerimiz makul ve BBC açısından karşılanabilir taleplerdir.

“Kararlıyız, kazanacağız, çünkü haklıyız. Gazetecilerin birlikte güçlü olduklarını bir kez daha göstereceğiz.” (bianet)

twitter takip