NLTR Research Hub'dan Dr. Sarphan Uzunoğlu ve Verda Uyar'ın haber sitesi tasarımcıları ve webmasterların görüşlerine yer verdiği araştırması haber sitesi tasarımlarında etkili olan dinamikleri Türkiye'deki internet haberciliği bağlamında ele alıyor. Rapora göre Türkiye'deki haber sitelerinin gelir kaynakları çeşitliliğindeki yetersizlik ve reklam gelirlerine olan ihtiyaç bazı tasarımsal öğelerin kullanılmasını zorunlu kılıyor. Türkiye'de belli bir okuyucu kitlesine sahip büyük ulusal gazetelerin uyguladıkları tasarımların farklı içerik kapsamları ve okuyucu beklentilerine sahip siteler tarafından taklit edildiği ve alternatif seçeneklerin değerlendirilmediği belirtiliyor. Araştırmada görüşlerine yer verilen kişiler bunun okuyucu açısından bir haber yorgunluğu ve haberden kaçınma eğilimi yaratacağından endişeli.

Bakan Tunç'tan Narin cinayeti açıklaması: 'Gerekçeli karar açıklanınca tartışmalar son bulacak' Bakan Tunç'tan Narin cinayeti açıklaması: 'Gerekçeli karar açıklanınca tartışmalar son bulacak'

Giderek daha fazla haber sitesinin yayın hayatına başladığı ve sitelere gelen trafiğin yaklaşık %80'inin mobile kaydığı bir ortamda iyi bir tasarımla sunulan özgün haber içeriklerinin fark yaratabileceğini saptayan raporda arama motoru optimizasyonu, reklam yerleşimi ve mobil kullanılabilirlik gibi haber siteleri tarafından strateji geliştirilen farklı hususlara ilişkin de detaylar var. Rapor, bu stratejilerin uygulanmasında ve tasarımların son hallerine getirilmesinde ise kullanıcı deneylerinden ziyade haber organizasyonu yöneticilerinin görüşlerine önem verildiğini ve bu sebeple kimi zaman okur beklentileri ile sunulan içeriklerin örtüşmediğini söylüyor. Araştırma kapsamında yapılan ankete göre de haber okuyucuları Türkiye'deki en yaygın tasarım trendi 'kaydırmalı manşet haberler'den ve bu sitelerin çok fazla reklam barındırıyor olmalarından rahatsızlık duyuyor.

Raporda aynı zamanda Türkiye'nin en çok okunan 25 haber sitesinin masaüstü ve mobil anasayfa ve iç sayfa tasarımlarının daha detaylı analizi de bulunuyor.

Rapordan özet bulguları podcast olarak da dinlemek mümkün.