DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, Habertürk TV yayınında kendisini ve DEVA Partisi lideri Ali Babacan'ı sert bir dille eleştiren İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale'ye aynı sertlikle yanıt verdi. Medyakoridoru'na konuşan Şahin, Özlale'nin "Bir partinin sözcüsü çıkıp 'HDP'nin tutum belgesini Altılı masa dikkate alacaktır' demesi bana göre haddini aşmaktır" sözlerine "Bize had bildirmek kendisine düşmez. Bu cümleyi arkadaşımızın siyaseten tecrübesizliğine veriyorum" dedi.
Seçim tarihi henüz netlik kazanmasa da zamanında yapılması durumunda önümüzde 5 aylık bir süreç var. Zaman kısaldıkça da siyasetin nabzı yükselmeye devam ediyor.
Son olarak HDP'nin aday çıkarma kararı, dengeleri tamamen değiştirdi. En çok da muhalafet kanadında...
HDP'nin bu çıkışıyla ilgili tartışmalar sürerken, sık sık ve dolaylı olarak CHP ile yaşadığı polemiklerle gündeme gelen İYİ Parti saflarından bu kez DEVA Partisi'ne yönelik sert bir tepki geldi.
Dün akşam Habertürk TV canlı yayınına konuk olan İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, DEVA Partisi lideri Ali Babacan'ın partisinin 'Temel İnsan Hakları Eylem Planı'nda yer alan 'anadilde eğitim ve anayasanın 66. maddesindeki değişikliği' öngören teklifiyle ilgili 'DEVA Partisi'nin anadilde eğitim gibi konularda, Anayasa'nın 66. maddesinin tekrardan revize edileceği ile ilgili bizim için kabul edilemez bazı açıklamaları oldu. Bunlar bizim hoşumuza giden samimi bulduğumuz davranışlar değil' ifedelerini kullandı.
Özlale, DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin'in, birkaç gün önce Halk TV'de yayınlanan 'Şirin Payzın ile Halk Meydanı' programında 'Elbette Altılı Masa, HDP'nin tutum belgesinde talep edilen hususları da 85 milyonun taleplerini de mutlaka dikkate alacaktır' sözlerine de tepki göstererek 'Bir partinin sözcüsü çıkıp 'HDP'nin tutum belgesini 6'lı masa dikkate alacaktır' demesi bana göre haddini aşmaktır. İYİ Parti'nin tutumu bu konuda çok nettir. Siz 6'lı masa olarak HDP'yi davet etmek istiyorsanız İYİ Parti orada olamayacaktır' dedi.
Özlale'nin bu açıklamalarını, konunun muhataplarından biri olan DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin'e sordum. Özellikle de 'Haddini aşmıştır' ifadesine çok kızan Şahin, 'Bize had bildirmek kendisine düşmez' dedi. Şahin, Özlale'nin Babacan'ın açıklamalarına getirdiği eleştiriye ise 'Arkadaşımız siyasette yeni olduğu için bir siyasi partinin anayasasının parti programı olduğunu maalesef unutuyor' dedi.
Şahin'in, Özlale'nin açıklamalarına verdiği yanıtlar şöyle:
'BİZE HAD BİLDİRMEK KENDİSİNE DÜŞMEZ'
'Haddimizi aşıp aşmadığımıza karar verecek yegane mercii, DEVA Partisi'nin parti programı ve yetkili kurullarıdır. Bunun dışında bir başkasının böyle bir cümle kullanmış olması son derece nezaketsiz bir davranıştır ve bu cümleyi arkadaşımızın siyaseten tecrübesizliğine veriyorum. Bize had bildirmek kendisine düşmez. Sonuç olarak biz orada kimin adına ve neden konuştuğumuzu gayet iyi biliyoruz. Ne demek istediğimizin de son derece farkındayız. Bu ülkeyi yönetmeye talip olanların, 85 milyonu kucaklaması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun içerisinde AKP VE MHP seçmeni olduğu gibi, HDP seçmeni de var. Bu soru bize sorulurken de HDP'nin aday çıkartıp çıkartmama ihtimaline dair bir yorum yapmam istenmişti.
Ben de kendilerine aynen şunu ifade ettim:
Pervin Hanım'ın (Buldan), kendi partisinin Kars'taki kongresinde yapmış olduğu bir konuşmadır. Elbette ki onlar ayrı bir ittifak ortaya koydular. Ayrı bir siyaset tarzları var. Altılı Masa'dan önce de bunu kamuoyuyla paylaştılar. Eylül 2021'de bir de tutum belgesi paylaştılar. O tutum belgesinde de Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme vurgu yaparak, bu sistemle ülkenin yönetilmesi gerektiğini ifade ettiler. Elbette ki Altılı Masa'nın cumhurbaşkanı adayı da hiç şüphesiz bu tutum belgesinde talep edilen hususları da 85 milyonun taleplerini de mutlaka dikkate alacak ve ona göre parti programını, vizyonunu ortaya koyacak. Biz ülkeyi yönetmek istiyoruz. Ülkeyi yönetecek olan iktidarın da 85 milyonun tamamının talebine kulak vermesi gerekir.
'DEVA PARTİSİ'Nİ EVCİLİK OYNAMAK İÇİN KURMADIK'
Toplumun bir kesimine kulağını kapatıp da bir bölümüne kulağını açık tutmak, ülkeyi yönetmek isteyen bir anlayışa yakışmaz. Biz, muhalefette evcilik oynamak için DEVA Partisi'ni kurmadık. Ülkeyi yönetmek için bu partiyi kurduk ve iddalı bir partiyiz. Böyle arkadaşların ifade ettiği gibi 'Masanın iki güçlü aktörü var, geriye kalanı başka' türden söylemler, o masanın ruhuna uygun söylemler değil. Biz masadaki muhataplarımızla da basın ve kamuoyu önünde bu tür konuları tartışmayı da çok doğru bulmuyoruz.
'ARKADAŞIMIZ SİYASETTE YENİ OLDUĞU İÇİN PARTİMİZİN ANAYASA PROGRAMI OLDUĞUNU UNUTUYOR'
DEVA'nın parti programı okunduğu zaman bizim gerek Anayasanın 66. ve 42. maddesine ve Kürt seçmene yönelik bakışımızın son derece açık olduğu görülecektir. Arkadaşımız siyasette yeni olduğu için bir siyasi partinin anayasasının parti programı olduğunu maalesef unutuyor. DEVA şeffaf bir partidir. Ne yapacaklarını parti programına yazmıştır ve 22 eylem planıyla da bunları 85 milyona detaylandırmıştır. 15 Ocak'ta da bütün bu yapmış olduğumuz çalışmaları paylaşacağız. Orada da görüleceği üzere bu yapmış olduğumuz çalışmaların tamamı DEVA'yı bağlar. Biz altılı Masa'nın bir çalışma ürünüdür demiyoruz.
'ALTILI MASA'YA OTURMUŞ OLMAK, KENDİ KİMLİĞİMİZİ KAYBETTİĞİMİZ ANLAMINA GELMEZ'
22 ayrı eylem planımızdan mutabakatla belirlediğimiz hususları da Altılı Masa'nın ortak faydasına sunuyoruz. Mutabakatın çıkmayacağı bir konuyu Altılı Masa'ya götürmek gibi bir durum söz konusu olamaz. Müzakere ve mutabakatla orada kararların alınacağını biliyoruz. Mutabakatla alınan her türlü kararın arkasındayız. Ancak bu o masaya oturmuş olmakla, kendi kimliğimizi kişiliğimizi kaybetmiş olduğumuz anlamına gelmiyor.
'50+1'İ ALMADAN YÜRÜTMEYİ TESLİM ALAMAZSINIZ'
O masada 6 ayrı siyasi parti var. Altısının da özgül ağırlığı farklıdır. Daha öncesinde de Millet İttifakı'nın bileşenleri 2018 yılında bir deneme yapmışlardır. O denemede de Sayın Erdoğan kazanmıştır. Dolayısıyla 50+1'i almadan ne kadar sayısal çoğunluğunuz olursa olsun, yüzde 49,9'da kalıyorsanız, bu sistemde bir faydası olmuyor yürütme açısından. Bu ülkeyi yönetmek için anayasada yazan husus, 50+1'i almak. Bu 50+1'i almak için de sadece Altılı Masa'nın bileşenleri değil, 85 milyonun tamamından destek almak gibi bir yükümlülüğümüzün olduğuna inanıyoruz. Çünkü yarının Türkiyesi ancak bu şekilde olur. Yoksa az olsunla bu ülkede siz yürütmeyi teslim alamazsınız. '