ABD'nin Enfield kasabasında yaşayan Tammy Rodriguez, 11 yaşındaki kızı Selena Rodriguez'in geçen yıl intihar etmesi üzerine Instagram'a dava açtı.
Sosyal medya platformunun kızının ölümünde etkisi olduğunu söyleyen kadın sanal ortamı potansiyel tehlike arz ettiği ve kızının ölümüne yardım ettiği gerekçesi ile mahkemeye başvurdu.
Çocuğun annesi Tammy Rodriguez ölümle sonuçlanan olayda Kaliforniya'da dava açtı. Sosyal Medya Mağdurları Hukuk Merkezi'nden (SMVLC) yapılan açıklamaya göre, genç kız Instagram ve Snapchat'e 'aşırı' bir bağımlılığı vardı. SMVLC'ye göre, annenin kızının teknolojik cihazlarına birden çok el koyduğu ancak sosyal medyayı kullanmak için kızının defalarca kaçtığı açıklandı.
Açıklamada, 'Selena, bağımlılığı nedeniyle birçok kez akıl sağlığı tedavisi gördü' denildi. 'Selena'yı ayakta tedavi eden bir terapist yaptığı açıklamada, intihar eden kız çocuğunu daha önce sosyal medya bağımlısı olarak görmediğini belirtti.
Selena'nın 21 Temmuz 2021'deki intiharından önce, Covid-19 pandemisi başladıktan sonra aylarca uykusuzluk ve depresyon sorunu yaşadığı ve sosyal medyada daha fazla zaman geçirdiği iddia edildi.
Ek olarak davada, intihar eden kızın cinsel içerikli paylaşımlar yaptığı ve bunu okuldaki arkadaşlarının sızdırdığı gerekçesi ile psikolojisinin bozulduğu ve intihar ettiğinin düşünüldüğü eklendi.
Cuma günü Kaliforniya'daki federal bir mahkeme salonunda açılan davada, her iki sosyal medya devinin de 'bilerek' reşit olmayan kullanıcıların 'önemli' bir kısmına zararlı ürünler tasarlayıp pazarladığı iddia edildi. Davada, 'Davalılar kasıtlı olarak küçük çocuklar için çekici bir sıkıntı yarattılar, ancak tamamen sahip oldukları ve kontrol ettikleri dijital tesislerde meydana geldiğini bildikleri zararlı etkilerden yeterli koruma sağlayamadılar' denildi.
BBC'ye yapılan açıklamaya göre, bir Snap sözcüsü, şirketin özellikle dava hakkında yorum yapmayı reddetmesine rağmen, Selena'nın ölümünü duyduğunda 'yıkıldığını' söylediği ifade edildi.
ÇOCUKLARA ZARAR VERİYOR
Dava, ABD'li milletvekilleri ve kamuoyunun sosyal medyanın gençler üzerindeki etkisi konusunda giderek daha fazla endişe duymasıyla ortaya çıktı.
Kasım ayında Facebook'un eski ürün müdürü Frances Haugen, milletvekillerine şirketin çocuklara zarar verdiğini açıkladı.
Daha sonra, Meta CEO'su Mark Zuckerberg, Facebook sayfasında kamuoyuna açıkladığı bilgilere göre, çalışanlarına şirketin 'güvenlik, esenlik ve zihinsel sağlık gibi konulara derinden önem verdiğini' belirten bir mektup gönderdiği bildirildi.