Sabah yazarına tazminat ödeyen CHP'li Eren Erdem: Kararı veren hakimlerle ilgili suç duyurusunda bulunacağız Sabah yazarına tazminat ödeyen CHP'li Eren Erdem: Kararı veren hakimlerle ilgili suç duyurusunda bulunacağız

Meltem Suat / Serbest Gazeteci

[email protected]

Türkiye'nin en büyük e-ticaret sitelerinden biri sayılan online alışveriş sitesinde farklı satıcılar tarafından Covid-19 tanısında kullanılan PCR kitlerinin satışı yapılmaya başlandı. Kullanıcılar bu kitleri alıp evlerinde uygulayarak virüs tanısı koyabiliyor. Vaka sayısının hızla arttığı bugünlerde testlerin satışı ve güvenilirliği merak konusu oldu.

İnternet üzerinden satılan PCR kitlerini İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri ve Ankara Tabip Odası Başkanı Prof.Dr Vedat Bulut ve Sağlık Bakanlığı yetkililerine sorduk.

Cenap Sarıalioğlu'na göre testlerin hastaneler dışında yapılması da satışı da yasak. Vedat Bulut ise testlerin satışı hakkında 'Testlerin online satışı ve bu konuda umut tacirliği tıp etiğine iyi hekimlik değerlerine aykırı bir durumdur'' dedi.

''Bu testlerin güvenilirliği yüzde 25-30 arasında''

Türkiye'de Covid-19 hasta ve vaka sayıları son günlerde hızla artmaya başladı. Vakaların artmasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni kısıtlama ve tedbir önlemlerini açıkladı. Pandemi Türkiye'de birinci yılına girerken bir online alışveriş sitesinde farklı satıcılar tarafından hastalığın tanısında kullanılan PCR testleri satılmaya başlandı.

Satıcılar tarafından Sağlık Bakanlığı onaylı olduğu iddia edilen bu kitlerle evde kan alma yoluyla kendinize test yapıp Covid-19 tanısı koymak mümkün.

Vaka ve hasta sayılarının arttığı şu günlerde internette satılan PCR kitlerinin güvenilirliği merak konusu oldu. Söz konusu kitler hakkında site üzerinden yapılan kullanıcı yorumlarında birçok kişinin hastaneye gitmeden evde kitleri kullanarak test yaptığı görülüyor.

*Prof.Dr Vedat Bulut

İnternet üzerinden satışı yapılan PCR kitlerini sorduğumuz Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri ve Ankara Tabip Odası Başkanı Prof.Dr Vedat Bulut test kitlerinin satışı hakkında şunları söyledi:

''Testlerin online satışı ve bu konuda umut tacirliği tıp etiğine iyi hekimlik değerlerine aykırı bir durumdur. Laboratuvarlarin hangi koşullarda çalışacağı Sağlık Bakanlığı tarafından yönetmeliklerle belirlenmiştir. Bu konuda önlem alınmalıdır. Evde PCR testi yapılamaz çünkü PCR sadece bir kit değildir. Bir yöntemin adıdır ve cihaz gerekir. Bu cihazın şeker hastaları için kullanılan cihazla da benzerliği yoktur. Bu testlerin güvenilirlik oranı yüzde 25-30 arasındadır. PCR bir laboratuvar yöntemidir, bu testler ise evde lekeleme dediğimiz kan alma yöntemiyle yapılıyor. Bu testlerde iki sonuç var biri yanlış negatif diğeri ise yanlış pozitif. Yanlış negatifte aslında Covid-19 olan hasta test sonucunda kendini negatif olarak görebiliyor ve böylelikle aldığı tedbirleri, maske takmak vb gevşetebilir ve böylelikle başkalarını da riske atmış oluyor. Yanlış pozitif sonuçta ise aslında pozitif olmayan hasta test sonucunda kendini pozitif olarak görüyor ve hasta olduğunu zannediyor. Bu da kişiyi yanıltıyor. Bu testler genellikle yurtdışında üretiliyor ama ülkemizde de merdivenaltı diye tabir ettiğimiz yerlerde üretiminin yapıldığını düşünüyorum''

*Cenap Sarıalioğlu

''İnternette satışı yasak''

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu internet ortamında satılan testler hakkında ''bu testlerin internet ortamında satışı yasak. PCR testi sadece hastanelerde yapılabilir. İnternet ortamındaki kitler eczaneler, ilaç depoları tarafından temin edilmiyor. Büyük ihtimalle yurtdışından kaçak yollarla geliyor çünkü hastaneler dışında dağıtımı yasaklanmış durumda. Bu kitlerin ne kadar güvenilir olduğunu bilmiyorum ama evde kendine bu testi yapıp pozitif çıkan hastalar filyasyon ekiplerine hasta olmadığını söyleyerek tedaviden kaçabilir, bu şekilde başka kişileri de tehlikeye atabilir'' dedi.

Konuyla ilgili görüş aldığımız Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise testlerin satışı hakkında ''Mevzuata göre; sağlık meslek mensupları tarafından, kullanılması veya uygulanması öngörülen ya da tıbbi cihaz satış merkezlerinde uygulama gerektiren cihazların, tüketiciye hitaben reklamı yapılamaz. Söz konusu cihazların internet ortamında satışı da yasaktır. Covid-19 tanı kitleri de bu kapsama dahildir.

Salgın sürecinde Bakanlığımıza Covid-19 test kitlerinin sosyal medya, internet sitesi, alışveriş siteleri gibi mecralardan satış, reklam ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili olarak 84 bildirim yapılmıştır. Sosyal medya adresleri erişime engellemiş; Türkiye'de yerleşik internet sitelerine bu faaliyetlerin durdurulması yönünde yazı iletilmiştir. Alışveriş sitelerine de mevzuata aykırılıklar bildirilmiştir. Ayrıca, satış ve reklam faaliyeti yapan ve faaliyet adresleri tespit edilen tüzel kişilik niteliğindeki firmalar hakkında, mevzuat doğrultusunda gerekli incelemelerin yapılabilmesi için ilgili İl Sağlık Müdürlüklerine bildirim yapılmış, doğrudan piyasa gözetimi ve denetimi kapsamına giren hususlarda TİTCK tarafından denetimler gerçekleştirilmiştir'' bilgisini verdi.