Ilısu Barajı'nda taşımacılık kavgası! Medyakoridoru, o iddiaları AK Parti İl Başkanı'na sordu!

ABONE OL

Medyakoridoru, bugün Ilısu Barajı'yla ilgili Twitter'da gündeme gelen o iddiaları tartışmanın konusu olan taraflara sordu...

Batman'ın antik ilçesi Hasankeyf'in betona gömülmesine yönelik tepkiler sıcaklığını korurken, bugün Siirt'ten bir başka olaya dair dehşete düşüren görüntüler ve iddialar paylaşıldı.

Twitter'da @botansbey adlı hesaptan paylaşılan iddialara göre, Hasankeyf'in sular altında kalmasına yol açan Ilısu Barajı gölünde yapılması planlanan tekne taşımacılığında hizmet vermek üzere kurulan 8 üyeli resmi bir taşımacılık kooperatifi ile aynı baraj gölünde taşımacılık yapmak isteyen Olgaç ailesi arasında şiddetli bir kavga çıktı. Bölgede yaşayan Bu ailenin, ağalık sisteminin geçerli olduğu Ak Parti İl Başkanı'nın akrabası olduğunu ileri süren Twitter kullanıcısı, bu ailenin kooperatif çalışanlarını bir süredir tehdit ettiğini ve son olarak 5 Temmuz 2020 tarihinde fiziksel saldırıda bulunduğunu iddia etti.

 

Söz konusu iddialarla ilgili telefonla ulaştığımız bir görgü tanığı olayı şöyle özetledi:

"OLGAÇ AİLESİ "SİZE BURADA TAŞIMACILIK YAPTIRMAYACAĞIZ" DİYEREK SALDIRDI"

"Burada 8 aile bir araya gelerek bir taşımacılık kooperatifi kurdular. Fakat Olgaç'lar diye bahsedilen bir aile de izinleri olmadığı halde taşımacılık faaliyetine girişti. Bu ailede sözü geçen bir kişi de Ak Parti Siirt İl Başkanı Ekrem Olgaç. Bu ailenin lideri, yani ağası ise Abdurrahman Olgaç. Olay, ailenin "Göldeki bütün taşımacılık faaliyetlerini biz yapacağız, burada size izin vermeyeceğiz" diyerek, kooperatif yetkililerine saldırmasıyla başlıyor. Bu taşımacılık faaliyetini yapacak olan kooperatif de 3 milyon civarında bir yatrım yaptı Saldırı ise 5 temmuz tarihinde gerçekleşiyor.

Baraj göletine giden bir yol var ve bu yol suya varıldığında bitiyor. Taşımacılık kooperatifi de suyun bittiği yerde alanını oluşturmuş durumda. Olgaç'lar, o yolu, yani Siirt'e dönüş yolunu kapatıyorlar ve araçlarla gelip oradaki personele saldırıyorlar. Ferbotla kendi köylerinden adanlarını toplayarak oraya tekrar geliyorlar ve daha kalabalık bir şekilde karşılarına çıkıyorlar. 

"JANDARMA EKİPLERİ DE DARP EDİLMİŞ"

Görüntülerdeki jandarma ekipleri yalnızca 3 personel olarak orada bulunuyor. O bölge de şehir merkezine 14 kilometre uzaklıkta bir yer. İddiaya göre, jandarma personeli de ağanın adamları tarafından darp ediliyor. Üstelik askerlerin darp raporu aldığı da öne sürüldü.

"KOOPERATİF ÇALIŞANLARININ YAKINIYIM"

Ben aynı zamanda kooperatif çalışanlarının yakınıyım. Ağır yaralı bir vatandaşı hastaneye taşıyan aracın önünü kestiler ve saldırılar. Jantların üzerinde gitti araç hastaneye. Yaralı da bugün yoğun bakımdan çıkmış. Toplamda 6 yaralının olduğu söyleniyor. Olgaç'larda kaç yaralı var onu bilmiyorum. 

"14 YAŞINDAKİ BİR ÇOCUK DA YARALANDI"

Üstelik kooperatif üyelerinden birinin 14 yaşındaki çocuğu 4 yerinden bıçak darbesi aldı. Çocuğu hastanede gören askerlerden biri ağladı hatta ve "Ben senin öldüğünü düşündüm" dedi. Çünkü koca kütle taşları fırlatıyorlardı arabaya. 

"YEREL BASINI TEHDİT ETTİLER"

Olay, yerel basında "İki grup arasında kavga" başlığıyla yer aldı. Ancak bu kavga değildi, saldırıydı. Yerel basın temsilcileri bu olayın videolarını Instagram hesaplarında ve haber siteelerinde de paylaşmışlardı. Ancak sonra kaldırdılar. Nedenini sorduğumuzda ise tehdit edildiklerini beyan ettiler.

"ŞEYH İLE GÖRÜŞTÜLER"

Burada Şeyh denilen kanaat önderleri vardır. Olgaç'lar, dün bir Şeyh ile görüşmüşler. Ardından o Şeyh kooperatif üyeleriyle görüşmeye geldi ve Olgaç ailesinin barışmak istediğini aktardı. Kooperatif üyeleri ise yaralıların iyileşmesini bekleyeceklerini ve böyle bir iletişime girmek istemediklerini belirttiler. Bu arada Şeyh gelmeden önce o aileyi tanıyan birileri kooperatif yetkililerini arayarak, Olgaç'larınsilahlandığını söyledi ve dikkat etmeleri konusunda kendilerini uyardı."

*Ekrem Olgaç

AK PARTİ İL BAŞKANI EKREM OLGAÇ'TAN İDDİALARA YANIT!

Görgü tanığının açıklamalarının ardından yine telefonla ulaştığımız AK Parti İl Başkanı Ekrem Olgaç ise hem kendisine, hem de Olgaç ailesine yönelik iddialarla ilgili şöyle konuştu:

"HEPSİNİ TANIRIM, SEVDİĞİM İNSANLAR. HATTA BENİ KOOPERATİFİN AÇILIŞINA DAVET ETTİLER"

"Kooperatif üyesi arkadaşlar, daha önce benim yanıma gelmişlerdi. Hepsini tanıyorum, sevdiğim insanlar. Hatta 10 gün önce kooperatifi kurduklarında beni de açılışlarına davet ettiler. Ben de şehir dışında olacağımı ve döndüğüm zaman bilgi vereceğimi söyledim. Şehir dışından da dün döndüm. Döner dönmez de bu talihsiz olayı duydum. 

"YARALANAN 14 YAŞINDAKİ ÇOCUK OLGAÇ AİLESİNDEN. BIÇAKLANDIĞI DOĞRU DEĞİL"

Kavgaya karışan Olgaç ailesi üyeleri de amcazade çocukları oluyor. Ancak tabii ki geniş bir aileyiz biz. Bu kavga da gençler arasında olan bir olay. Yaralanan 14 yaşındaki çocuk ise Olgaç'lardan biri. Bıçak darbesi aldığı doğru değil, kolu kırılmış. Bana aktarılan bilgiye göre, tartışma da bilet anlaşmazlığı yüzünden çıkıyor. Bir nevi müşteri kavgası aslında. Birbirlerine sandalye fırlatıyorlar ve bir arbede yaşanıyor. Sonra her iki taraf da kendi arkadaşlarını çağırıyor ve tartışma iyice büyüyor.

Koopartif yetkililerinden 4 kişi yaralanıyor, Olgaç ailesinden ise 3 kişi. Hastaneye gidiyorlar. Orada da karşı karşıya gelince yine bir arbede yaşanıyor. Polisin araya girmesiyle taraflar dışarıya çıkarılıyor.

Kooperatif üyelerinden gençler bana mesaj yolladılar ve olayı anlattılar. Ben de 'hepinizin abisiyim, soyadım bir aileye bağlı değil. Bu tür olaylar ne yazık ki oluyor, Allah beterinden korusun. Böyle olmasını istemezdik ama olan olmuş. Ama bu olayın büyümesine izin vermem ben. Bir zarar oluşmuşsa da herkes üzerine düşeni yapar. Konu kapanır, gider' yanıtını verdim. Onlar da sağduyulu bir insan olduğumu ve beni bildiklerini dile getirerek teşekkür ettiler. Ardından Olgaç ailesine mensup gençleri de aradım ve 'sakın bu olayı büyütmeyin' diyerek uyardım. Zaten hepsi tanıdık aileler. 

"TAŞIMACILIK FAALİYETLERİ 2 AY ÖNCE BAŞLADI"

Baraj daha yeni açıldığı için orada henüz resmiyet kazanmış bir taşımacılık hattı yok. 

*Olgaç ailesinin bir süredir taşımacılık faaliyeti yaptığı bilgisini sormamız üzerine Ekrem Olgaç şu yanıtı verdi:

2 aydır taşımacılık faaliyeti yapıyorlar. Kooperatif yetkilileri ise 1 aydır yapıyor. Bu durum resmiyet kazanmış olsaydı bu problem oluşmazdı zaten. Resmiyet kazanmadığı için taşımacılık yapılacak bölgeleri paylaşamama durumu oluştu. Dolayısıyla bir sınır da olmayınca "benim bölgem, benim müşterim" kavgası ortaya çıktı. Tamamen 3-4 gencin başlattığı bir tartışma bu.

Ağır yaralı vatandaşı hastaneye taşırken önünün kesildiği iddia edilen ve jantların üzerinde gittiği öne sürülen aracı görmedim. Bu olayla ilgili bilgim yok.

"BU KAVGALAR GEÇMİŞ YILLARIN APTALCA OLAYLARI"

*Olgaç, kendisine yönelttiğimiz; 'olay doğruysa bununla ilgili bir yaptırım uygulayacak mısınız? Sorumluluk alıyor musunuz?' sorumuza ise şöyle yanıt veriyor:

Kesinlikle uygularım. Bunu onlar da çok iyi bilir ki ben hiçbir zaman hakkaniyetten çıkmadım. Bu kavgalar ve tartışmalar, geçmiş yılların aptalca olayları. Her iki taraftan da kimler olaya karışmışsa hepsiyle görüştük. Kolluk kuvvetlerimiz de zaten bu gençleri ifadelerini aldı. Kamera görüntüleri mevcut. Kim kime saldırmış belli. Kimsenin bunu gizleme ve saklama gibi bir durumu söz konusu olamaz. Oarada bir yaralama olmuşsa bunlar için gereken her türlü işlem yapılacak. 

"EĞER BİRİ ÇIKIP AYRIMCILIK YAPTIĞIMI SÖYLERSE, ÇEKER GİDERİM"

*Olgaç, 'ağalık sistemi uyguladıkları iddiaları ve Ak Parti'yi arkalarına alarak hareket ettikleri' söylentileriyle ilgili sorumuzu şöyle cevaplıyor:

Asla doğru değil. Böyle bir şey söz konusu bile olamaz. Eğer biri de çıkıp ayrımcılık yaptığımı söylerse, çeker giderim, bu işi de yapmam. 

"BURASI DAĞ BAŞI MI?"

*Ailenin silahlanacağı iddialarını sorduğumuz Olgaç, bu söylentileri ise kesin bir dille yalanlıyor:

Eğer dövmüşse neden silahlansın ki... Öyle bir şey olabilir mi? Burası dağ başı mı? Bu olay elbette ki tatlıya bağlanacaktır. "

TARAFLAR BARIŞTI!

Görüş beyan ettikten bir süre sonra tarafımıza tekrar telefonla ulaşan Ekrem Olgaç, tarafların kanaat önderi olarak tabir edilen Şeyh aracılığıyla barıştığını ve olayın kapandığını beyan etti.

Öte yandan olayı Twitter'da ilk duyuran @botansbey hesabının silindiği görüldü.

 

twitter takip