Yazar Mesut Barış Övün: 'Salınımlar'da içinden geçtiğimiz dönemin tortusu da var'

Yazar+Mesut+Bar%C4%B1%C5%9F+%C3%96v%C3%BCn:+%E2%80%99Sal%C4%B1n%C4%B1mlar%E2%80%99da+i%C3%A7inden+ge%C3%A7ti%C4%9Fimiz+d%C3%B6nemin+tortusu+da+var%E2%80%99
ABONE OL

Yazar Mesut Barış Övün, 'Salınımlar' adlı romanını Medyakoridoru'na anlattı.

Akademisyen ve yazar Mesut Barış Övün ile Alakarga Yayınları'ndan çıkan ilk romanı "Salınımlar"ı konuştuk. Övün, ilk romanı için "Kurmaca yazmanın imkanlarını kullanmaya çalıştım" diyor...

İlk romanınız Salınımlar'da dostluk ve aşk ilişkilerinin yanı sıra, toplumsal olaylara da değinmişsiniz. Kitabı bu eksende kaleme almaktaki temel dürtünüz neydi?

"Salınımlar", temelde bir aşk öyküsü -ya da yarım kalan bir aşk öyküsü olsa da- hikaye bazı toplumsal ve siyasi mevzuları da ele alıyor. İçinde yaşadığımız toplumun (bazı) meseleleri ve içinden geçtiğimiz dönemin (bir parça) tortusu da kitapta yer alsın istedim. Murat ve Sunay’ın hikayesinden Türkiye’ye, bugüne ve yakın tarihe de bakalım istedim. Kurmaca yazmanın lüksünü yaşayarak ve bunun imkanlarını kullanarak…

Kitapta oldukça bizden hikâyeler var. Hayatın tam ortasında diyebileceğimiz türden. Okura vermek istediğiniz belirgin bir mesaj var mıydı, yoksa herkes payına düşeni mi alsın diyorsunuz?

Özellikle bir mesaj vermek niyetinde değildim. Ya da belli bir sonuca varmak gibi bir hedefim yoktu. Ama hayatın içindeki çeşitliliği, fikir ayrılıklarını ve bakış açılarının değişkenliğini göstermek istemiş olabilirim. Edebiyat sanatına övgü de var romanda, bu belki biraz bilinçliydi.  

 

"Salınımlar" ismi çok yakışmış bu kitaba. Tercih sebebiniz neydi?

Çok teşekkür ederim. Benim bu soruya bir yanıtım var elbette. Ama okurlar okuma deneyimleri esnasında bu soru üzerine kendileri düşünsün isterim.

Kitabı yazarken gençlik yıllarınıza geri dönüp baktığında yitirilen en temel şey ne olmuş sizce?

Bu çok zor bir soru. Herkes kendine göre, ülkenin şartlarına göre bir şeyler söyleyebilir. Yitirilen En Temel Şey. Doğrusu, bu ifadenin kendisi bile bir kitap bölümü adı gibi. Kişiye göre değişebilir yanıt. Mesela Medya Koridoru’nun sadık okurları ya da basın tarihiyle ilgilenenler bu sorunun yanıtının Salınımlar’ın içindeki "ZATEN VE ASLINDA" bölümünde (saklı) olduğunu iddia edebilirler. Buna itiraz etmem.

 

Yeni bir kitap hazırlığı var mı?

Bir sonraki kitap öykü olabilir. Deneme dosyam da hazır. Ayrıca bir Kısa Kısa Öykü dosyam var. Bu yaz yeni bir romana başladım, belki o hepsinin önüne geçer. Kim bilir?

 

MESUT BARIŞ ÖVÜN KİMDİR?

1973 yılında İzmit'te doğdu. Çocukluğunun büyük bir bölümünü babasının öğretmenlik görevi dolayısıyla bulundukları Sakarya'nın kaynarca ilçesine bağlı Küçük Kaynarca Küyü'nde geçirdi. 1995 yılında hacettep Üniversite İngiliz Dil Bilimi Bölümü'nden mezun oldu. Halen Sakarya Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü'nde İngilizce Okutmanı olarak görev yapmakta. Evli ve Aras adında 12 yaşında bir oğlu var.

twitter takip