CHP'li Ali Mahir Başarır'dan 'sansür yasası' yorumu: Vatandaşlarımız rahat olsunlar, biz iktidara geldiğimizde o davaların hepsi düşecek

CHP%E2%80%99li+Ali+Mahir+Ba%C5%9Far%C4%B1r%E2%80%99dan+%E2%80%99sans%C3%BCr+yasas%C4%B1%E2%80%99+yorumu:+Vatanda%C5%9Flar%C4%B1m%C4%B1z+rahat+olsunlar,+biz+iktidara+geldi%C4%9Fimizde+o+davalar%C4%B1n+hepsi+d%C3%BC%C5%9Fecek
ABONE OL

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, dün TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen 'dezenformasyon yasasını' Medyakoridoru'na değerlendirdi.

İktidar, seçim öncesinde basın ve sosyal medyaya yönelik baskıyı giderek artırıyor. AK Parti ve MHP'nin, "dezenformasyonla mücadele" gerekçesiyle hazırladığı, kamuoyunda 'sosyal medya yasası' olarak bilinen "Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi", dün TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifle; 'gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan' kimse, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Yasa teklifi komisyonun ardından Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek.

Peki muhalefet, teklifin yasalaşmaması için ne gibi önlemler alacak, yasalaşması durumunda vatandaşlar haklarını nasıl savunacaklar?

Medyakoridoru'ndan Canan Kaya'ya konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Av. Ali Mahir Başarır, teklifte özellikle de cezai hükümlerin yer aldığı maddelere Meclis Genel Kurulu'nda itiraz edeceklerini ve konuyu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıyacaklarını belirterek "Olur da AYM gereğini yapmazsa, zaten çok yakın bir zamanda seçim var. Oradaki hür ve halkın iradesiyle seçilmiş milletvekilleri gereğini yapacaktır" ifadelerini kullandı.

Başarır'ın açıklamalarının tamamı şöyle:

"ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDECEĞİZ

Basın ve televizyonlar ciddi bir baskı altında. Bugün bu ülkede muhalif gazetelerin hiçbiri resmi ilan alamıyor. Tamamen havuz medyasının yaşayacağı bir sistem üzerine kurgulanmış. Şimdi de insanların sosyal medyada yapacağı yorumlar ve eleştiriler, cezalandırılmak isteniyor. Tam bir istibdat dönemi yaşıyoruz. Yani tek adamın kurmuş olduğu düzen ve kurallarla 84 milyonu baskı altına aldığı bir düzen. Bu sebeple biz komisyonda gerekli muhalafeti yaptık. Uzlaşı çağrılarımızın hiçbirine şu ana kadar yanıt alamadık. Özellikle de cezai hüküm getiren internet haberciliği ve sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili Meclis Genel Kurulu'nda gerekli direnci göstereceğiz, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) de gideceğiz. Ancak ona rağmen bu yasa çıkarsa, tabii ki yakın bir zamanda iktidara geleceğiz. Bu ülkenin hak ettiği basın, internet ve düşünce özgürlüğüne ilişkin bütün düzenlemeleri yapacağız.

VATANDAŞLARIMIZ RAHAT OLSUNLAR. MİLLET İTTİFAKI İKTİDARA GELDİĞİNDE O DAVALARA AF GETİRECEK

Aslolan basın, düşünce, fikir ve ifade özgürlüğüdür. Anayasa'daki genel hükümlerle bunlar zaten güvence altına alınmıştır. Buna rağmen bu yasa çıkarsa, biz muhalefet olarak tüm haklarımızı 84 milyon adına kullanacağız. Olur da AYM gereğini yapmazsa, zaten çok yakın bir zamanda seçim var. Oradaki hür ve halkın iradesiyle seçilmiş milletvekilleri gereğini yapacaktır. Bir gazeteci ya da düşünce özgürlüğü bağlamında yargılanan bir vatandaşımız olursa onun yanında olacağız. Velev ki seçim öncesi binlerce, yüzbinlerce davalar açıldı, seçimden hemen sonra gelecek olan Millet İttifakı, özgürlükler bağlamında bu suçların hepsine af getirip, gerekli düzenlemeleri yapacaktır. O yüzden vatandaşlarımız rahat olsunlar. Hukuk, Anayasa ve yasalar çerçevesinde özgürce eleştirilerini yapsınlar. Onlar dava açsınlar, zaten seçim sonrasında o davaların hepsi düşecek."

 

MUHALEFET 29. MADDENİN ÇIKARILMASINI İSTEMİŞTİ

Teklifte yer alan 29. Maddenin görüşmelerinde iktidarla, muhalefet milletvekilleri arasında sert tartışmalar yaşanmıştı. Muhalefet, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu işleyenlerin, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngören maddenin tekliften çıkarılmasını istemişti.

TIKLAYIN - İnternet haberciliği ve sosyal medyaya sansür yasası, TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçti!

 

twitter takip