Ekonomist Güldem Atabay: Seçimden sonra IMF'e gidileceğini düşünmüyorum

Ekonomist+G%C3%BCldem+Atabay:+Se%C3%A7imden+sonra+IMF%E2%80%99e+gidilece%C4%9Fini+d%C3%BC%C5%9F%C3%BCnm%C3%BCyorum
ABONE OL

TÜİK'in şubat ayı enflasyonunu ENAG'dan yüksek açıklaması IMF habercisi mi? Ekonomist Güldem Atabay yanıtladı...

Gizem Ertürk / Serbest Gazeteci

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayı enflasyonunu yüzde 4,53, yıllık enflasyonu yüzde 67,07 olarak açıkladı.

Bağımsız Araştırma Grubu'na (ENAG) göre ise şubat ayında enflasyon yüzde 4,32 artarken, yıllık bazda yüzde 121,98 oldu.

Peki TÜİK, şubat ayı enflasyonunu alışılmIşın dışında bir veriyle neden ENAG'tan yüksek açıkladı. Yerel seçimin ardından IMF'in kapısının çalınacağı iddiası gerçeği yansıtıyor mu?

Ekonomist Güldem Atabay, bu soruya şöyle yanıt veriyor:

"Seçimden sonra IMF’e gidileceğinin bir işareti olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta yıllık olarak hala yarısı civarında olduğunu unutmayalım. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelede yüzde 36 hedefine ulaşmak için faiz artışları yanında Merkez Bankası’nın ve buraya veri teşkil eden TÜİK’in güvenilirliğini de artırmak zorunda. Nedeni daha çok bu bence. Dolayısıyla daha gerçekçi aylık enflasyon verileri Şimşek’in kendi oyun planı içinde uygun görünüyor.

"KONTROLDEN ÇIKMIŞ BİR ENFLASYONLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

Onun dışında açıklanan verinin içindeki detaylara bakınca, özellikle de gıda fiyatlarında Ramazan öncesindeki sıçrama var. Ama gıda fiyatlarındaki hem aylık hem de yıllık seviyeye bakarsak bunun sadece Ramazan ayında olmadığını hepimiz biliyoruz. Çiftçinin çok yüksek borcu, artan maliyetler, tarım politikası ve teşviklerin yetersizliği nedeniyle gıda fiyatları enflasyonu dünyada düşerken Türkiye’de yükselmeye devam edecek. Bu işin bir boyutu. Ancak diğer taraftan da Merkez Bankası’nın yüzde 36 enflasyon beklentisine kimse inanmadığı için, hizmet fiyatlarında da katılık devam ettiğinden böyle bir başıboş ortamda herkes geldiği gibi fiyatları yansıtıyor. Aslında kontrolden çıkmış bir enflasyonla karşı karşıyayız. Ocak-Şubat verileri Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın açıkladığı gibi mevsimsel olarak düzeltilmiş aylık veriler olarak da düzelttiğinde, yüzde 36’nın kesinlikle ulaşılamayacağını anlatıyor bence.

"SENE SONUNDA ENFLASYON YÜZDE 50 OLUR"

Peki bundan sonra ne olur? 1 Nisan’dan sonra mali taraftaki bozulmanın düzeltilmesi, harcamaların disipline edilmesi, mali tarafın da sıkılaşması gerekiyor. Bu sıkılaştırma yeni ve geniş vergi artışları başlatırsa yeni bir enflasyonist döngü başlatır eleştirisi vardı. Dolayısıyla kamu harcamalarında bir kısıtlama yapılması gerekiyor. Sosyal devlet bacağından uzaklaşmadan para savurganlığının kısılması gerekiyor. Politik olarak bunun yapılamayacağını biliyoruz. O yüzden de vergi artışları daha kolay yol gibi gözüküyor. Geçen sene temmuzdaki vergi artışları, ocaktaki kamu fiyat ayarlamalarından sonra bir daha vergi artışı, enflasyonu tetikleyecek bir durumdu. Mehmet Şimşek bunu yapmayacağını söylüyor. Bu önemli. Ama sene sonunda enflasyonun yüzde 50 veya biraz altında oluşacağını düşünüyorum.

twitter takip