Bu sene de tartışmalı geçti! Film festivallerinin temel sorunu aslında ne?

Bu+sene+de+tart%C4%B1%C5%9Fmal%C4%B1+ge%C3%A7ti%21;+Film+festivallerinin+temel+sorunu+asl%C4%B1nda+ne?
ABONE OL

Türk film festivalleri tartışmalarla geçen bir seneyi daha geride bırakırken Antakya Uluslararası Film Festivali’nin Ana Jüri Başkanlığı’nı üstlenen senarist ve yönetmen Talip Karamahmutoğlu film festivallerinin sorununun  sektörde yer alan kişilerin festival yönetimlerinde olmasıyla 'ahbap çavuş ilişkisi olduğunu söyledi. Milliyet'ten Pınar Karahan'ın sorularını cevaplayan Karamahmutoğlu, dünya görüşünün öne çıktığını ve gerek ideolojik gerekse maddi ve manevi bağlantıların da jürilerin kararında rol oynadığını belirtti. Talip Karamahmutoğlu, festivallerde en acı gerçeğin bütçenin bağımsız bir kontrol mekanizmasına teslim edilmemesinden başladığını sözlerine ekledi.

Talip Karamahmutoğlu'nun Pınar Karahan ile yaptığı söyleşi şu şekilde:

  • Bu yıl festivallerde görmek istemeyeceğimiz türden tartışmalara şahitlik ettik. Antalya ve Kayseri film festivallerinde yaşananlarla ilgili yorumunuz nedir?

Antalya Film Festivali için her ne kadar, ‘Zeki Demirkubuz festivali trolledi’ deniliyor olsa da aksini iddia edenler de yok değil. Zaten bir film, ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Senaryo’ ödülünü hak ediyorsa, aynı filme ‘En İyi Film’ ödülü verilmesine de şaşırmamak lazım. Kayseri Film Festivali'nde ise ‘Senin sözüne karşı benim sözüm’ durumu var. O sebeple bir şey diyemeyeceğim.

  • Türkiye'de ödül sistemi ve jüri oylamalarına yönelik lobi yapıldığı ve yanlı davranıldığı gibi çok fazla eleştiri getiriliyor. Sizin ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Bu konuyu günlerce konuşmak mümkün. Fakat ülkemizde düzenlenen festivallerde en acı gerçek festival bütçesinin bağımsız bir kontrol mekanizmasına teslim edilmemesinden başlar ve ilk düğme yanlış iliklenince ortaya çıkan karmaşa ile birlikte tabiri caizse balık baştan kokar ve bu durumda manipülasyon silsile yoluyla devam eder. Festivallerdeki bu durum adalet gözetilmeden seçilen filmlerin ve dağıtılan ödüllerin özelinde devam eder. Kaldı ki adalet kavramından öte etik olmayan durumların ortaya çıkmasıyla mağdurların sesini duyuramaması arasında kocaman bir bağ var. Ama dediğim gibi bu bağın içerisindeki sıkıntılı durum hem adil olmayan hem de etik değerlerin alaşağı edildiği sonuçları doğurması vakasıdır. Ahbap çavuş ilişkisi ile ve dünya görüşünün öne çıktığı, gerek ideolojik gerekse maddi ve manevi bağlantıların, film seçkilerinde ve jürinin kararında etkili olduğu, adaletten yoksun etik değerlerin kaybolduğu, ortaya çıkan filmin niteliği değil de benim tavşanım senin tavşanından daha değerli mantığı neticesinde heder edilmekte. Röportajın tamamını okumak için TIKLAYINIZ

 
twitter takip