İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma ve Ulusal Belgesel Yarışması Ödülleri sahiplerini buldu!

%C4%B0stanbul+Film+Festivali+Uluslararas%C4%B1+Yar%C4%B1%C5%9Fma+ve+Ulusal+Belgesel+Yar%C4%B1%C5%9Fmas%C4%B1+%C3%96d%C3%BClleri+sahiplerini+buldu%21;
ABONE OL

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen 39. İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma ve Ulusal Belgesel Yarışması ödülleri 20 Ekim Salı akşamı Salon İKSV’de yapılan törenle sahiplerini buldu.

Bu yıl 39. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma ve Ulusal Belgesel Yarışması’nın ödül töreni, 20 Ekim Salı akşamı Salon İKSV’de gerçekleşti. Törende Uluslararası Yarışma’da en iyi filme verilen Altın Lale ödülünün yanı sıra Jüri Özel Ödülü, Mansiyon, Halk Ödülü ve Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) Ödülleri; Ulusal Belgesel Yarışması’nda ise En İyi Belgesel ödülü ile Mansiyon takdim edildi. Festivalin Ulusal Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması ödülleri temmuz ayında verilmişti.

Uluslararası Yarışma

· Altın Lale En İyi Film

Atlantis / Valentyn Vasyanovych (Ukrayna)

Çürümüş topraklar üzerinde dolaşan, savaşlarda kaybolmuş ıstırap dolu ruhların, yok edilmiş geçmişin, huzursuz geleceğin izlerini son kertede yetkin bir dil ve olağanüstü görüntülerle aktarmada gösterdiği başarıdan ötürü…

·  Jüri Özel Ödülü

Denizaltısı da Olsun İsteyen Cam Temizleyici / Window Boy Would Also Like to Have A Submarine / Alex Piperno (Uruguay, Arjantin, Brezilya, Hollanda, Filipinler)

Güçlü görsel atmosferiyle birlikte cesur hikâye anlatım tercihleri nedeniyle, sinemanın olanaklarını kullanarak seyirciye başka duyguların ve diyarların kapılarını aralamayı cömertçe başardığı için…

·  Mansiyon

Camila Morrone (Mickey ve Ayı / Mickey and the Bear)

Jüri “Mickey ve Ayı” filminin başrol oyuncusu Camila Morrone'ye Mansiyon vermeyi uygun buldu.

Camila Morrone, çok çabuk büyümek zorunda kalmış bir çocuğun yürek burkan portresini çizen bu filmi tam anlamıyla sırtlıyor. Filmin hemen hemen her karesinde yer alırken, gücünü ve kararlılığını incelikle ve alçakgönüllülükle kabul ettiriyor; ışıltısıyla izleyicinin hayal gücüne damgasını vuruyor. Hikâyesini bağımsız Amerikan sineması geleneğinden alsa da Camila Morrone'nin oyunculuğuyla “Mickey ve Ayı”, türün örneklerini aşarak izleyiciler üzerindeki etkisini uzun süre koruyor. Yalnızca yeni bir keşif olmanın ötesinde, bu genç oyuncu şimdiden büyük oyuncular arasındaki yerini aldı bile. Filmin sonunda bize doğru koştuğu sahnede yüzü akıllara kazınıyor. Tartışmasız, bir yıldız doğuyor!

·  Halk Ödülü

Oğul–Ana / Son–Mother / Mahnaz Mohammadi (İran, Çek Cumhuriyeti)

Ulusal Belgesel Yarışması

·  En İyi Belgesel

Maddenin Halleri / Deniz Tortum

Cesur yaklaşımı ile belgesel film sınırlarını zorladığı, baştan sona bütünselliğini bozmadığı, yüksek görsel estetiği ve minimalist ses tasarımı ile filmi zamansızlaştırdığı, bizi yaşam ve ölüm çizgileri arasında gezdirdiği ve sorgulattığı; içini bilmediğimiz önemli bir sistemin kontrastlarını ve aktörlerini özgün ve samimi bir anlatım diliyle sunduğu için...

Jüri iki belgesele mansiyon ödülü veriyor. Tarihin farklı katmanlarını aralayarak bilmediğimiz hikâyelerde bize tanıklık yaptıran iki belgesel. Her iki film de belgeselin sınırlarını zorlayarak özgün bir anlatım ortaya koyuyor.

·  Mansiyon

Mimaroğlu / Serdar Kökçeoğlu

İki güçlü insanın hayat hikâyesini çok özel arşivler ve müzikle harmanlayarak anlatan bir 1960'lar portresi.

·  Mansiyon

Ah Gözel İstanbul / Zeynep Dadak

İçinde yaşadığımız şehri, İstanbul'u İstanbul'u yapan mekânları, kültürel ve sosyal hayatının yüzlerce yıllık izlerini bugünle bağ kurarak anlatıyor.

·  Uluslararası Yarışma FIPRESCI Ödülü

Atlantis / Valentyn Vasyanovych (Ukrayna )

FIPRESCI Ödülü, gerçekten çok kişisel bir bakış açısı ortaya koyarken kendi evrenini kurduğu için Valentyn Vasyanovych’in yönettiği, senaryosunu yazdığı, görüntü yönetmenliğini, kurguculuğunu ve ortak yapımcılığını üstlendiği Atlantis filmine verildi.

twitter takip