Tiyatroculardan çağrı var: Tiyatromuz yaşasın!

Tiyatroculardan+%C3%A7a%C4%9Fr%C4%B1+var:+Tiyatromuz+ya%C5%9Fas%C4%B1n%21;
ABONE OL

Pandemi esnasında kapalı kalan ve büyük problemlerle boğuşan tiyatrolar için 81 ilden 2000 tiyatro emekçisi bir araya geldi. Çağrı ortak: “Tiyatromuz Yaşasın!” İmza kampanyası dün halkın imzasına da açıldı.

Tiyatro tarihimizde bir ilk gerçekleşiyor ve “Tiyatromuz Yaşasın” imza kampanyası geniş bir mesleki katılımla yola çıkıyor. Covid19 salgını sebebiyle kapanan, ne zaman açılacağı da belli olmayan tiyatrolar ve işsiz kalan tiyatro emekçileri, taleplerini dile getiren 2000 imzalı metni dün kamuoyu desteğine de açıldı.
 
Türkiye tiyatrosu, yaşanan global salgın sürecinde toplumun her kesimi ve her meslek gibi olumsuz etkilendi. Yaklaşık iki aydır kapalı olan tiyatroların taleplerine hükümet yetkilileri tarafından henüz yanıt verilmedi.
 
81 ilden 2000 tiyatro çalışanı, yalnız bırakılan, problemleri çözümsüz kalan tiyatrolar ve tiyatro emekçileri bir araya gelerek taleplerini bildiren bir imza metni hazırladı. Tiyatro emekçilerinin başlangıç imzasıyla birlikte kamuoyuna sunulan metin, tiyatrolar ve tiyatro emekçileri tarafından ortaklaşa oluşturuldu.
 
Talep metni Haluk Bilginer, Ferhan Şensoy, Sumru Yavrucuk, Genco Erkal, Zuhal Olcay Yurdaer Okur, Levent Üzümcü,Şevket Çoruh,Orhan Aydın, Tamer Levent, levent Ülger, Nihat İleri, Laçin Ceylan gibi sanatçıların; Ankara Sanat Tiyatrosu, Amed Şehir Tiyatrosu, Moda Sahnesi, Kumbaracı 50, gibi tiyatroların; tiyatro sanatının her alanında faaliyet gösteren sanatçıların ve meslek uzmanlarının imzalarıyla, bir haftalık çalışma sonucunda ortaya çıktı.
 
 
HEDEF SORUNLARI ÇÖZMEK
 
Dün kamuoyuyla paylaşılacan imza metni, yaklaşık iki aydır kapalı olan, ne zaman açılacağı ise belli olmayan tiyatroların doğmuş ve gelecekte doğacak problemlerini giderebilmeyi hedefliyor. Tiyatroların ortaklaşa bir iradeyle oluşturduğu bu metnin kamuyla paylaşımının ardından tiyatro seyircisinden de yoğun destek görmesi bekleniyor.
 
Covid19 sürecinde Avrupa başta olmak üzere, pek çok ülkenin sanat alanına yönelik hızlıca harekete geçirdiği maddi kaynakları referans kabul eden “Tiyatromuz Yaşasın Kolektifi”, Türkiye’deki tiyatro salonlarının tasfiye olmaması ve tiyatro emekçilerinin asgari ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak tüm iletişim kanallarını kullanıp ilgili kurumları bilgilendirmeye ilerleyen günlerde de devam edeceğini belirtti.
 
BU SEFER ALKIŞ DEĞİL İMZA
 
Açıklamada, “Bu defa alkışlarınızı değil, imzalarınızı istiyor, tiyatromuz yaşasın diyenlerle beraber, bu kararlı mücadeleyi büyütmek için yola çıkıyoruz. Bildiriyi sadece imzalamayın, tüm inandıklarınızla ve sevdiklerinizle paylaşın; tiyatro yaşasın” ifadeleri yer aldı.
 
“Tiyatromuz Yaşasın Kolektifi” için kullanılan web adresi ve sosyal medya hashtag’leri:
 
www.tiyatromuzyasasin.com instagram / tiyatromuzyasasin , twitter / tiyatro_yasasin
 
1. Gün: #TiyatromuzYaşasın
 
2. Gün: #TiyatroYasasıÇıksın
 
3. Gün: #TiyatrodanVergilerKaldırılsın
 
4. Gün: #BetonaDeğilSanataBütçe
twitter takip