31 Mart 2017 tarihinde Van Büyükşehir Belediyesi Binası önünde çekim yaptığı esnada gözaltına alınan gazeteci Arif Aslan hakkında 'örgüt üyeliği' iddiasıyla açılan davanın karar duruşması bugün Van 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Savcının daha önce mahkemeye sunduğu esas hakkındaki mütalaada, Aslan'ın 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçu uyarınca cezalandırılması talep edilmişti. Mahkeme Aslan'ın beraatine karar verdi.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin (MLSA) savunduğu gazeteci Aslan duruşmaya katılmazken, avukatları Murat Timur, Cihat Durmaz salonda hazır bulundu. İstanbul'dan SEGBİS yoluyla savunma yapması planlanan avukat Erselan Aktan ise teknik aksaklıklardan dolayı duruşmaya dahil olamadı. Gazeteci ve izleyicilerin COVID-19 pandemisine yönelik tedbirler gerekçe gösterilerek salona alınmadığı duruşma, kimlik tespitiyle başladı.
'Müvekkilim Türkiye Gazeteciler Sendikasına üyedir'
İlk olarak savunma yapan avukat Timur, Aslan'ın gazeteci olduğununu vurgulayarak başladığı savunmasında 'Müvekkilimin uluslararası basın kartı mevcuttur. Türkiye Gazeteciler Sendikasına da üyedir. Buna dair evrak dosyada mevcut. Gazetecilik faaliyetleri çerçevesinde orada bulunmuş ve haber yapmak adına fotoğraf çekmiştir' dedi, ve Aslan'ın beraatini talep ederek sözlerini bitirdi.
'Haber fotoğraflarının keşif faaliyeti ile ilişkilendirilmesi akla uygun değil'
Daha sonra söz alan avukat Durmaz da Aslan'ın gazetecilik faaliyeti çerçevesinde fotoğraf çekimi yaptığını söyledi ve şöyle devam etti: 'Haber yapmak için çekilen fotoğrafların keşifle ilişkilendirilmesi mümkün değil. Bunlar, gündüz vakti kolluk görevlilerin yanı başında çekilen fotoğraflardır. Keşifle ilişkilendirilerek dosyada yer alması akla uygun değil. Diğer taraftan aynı kareyi defalarca çekmesi de gazetecilik refleksiyle ilgili.'
'Savcı, müvekkilimin gazeteci olmadığını valilik yazısına dayandırıyor'
Savunmasının devamında Aslan'ın sarı basın kartına sahip olmadığı yönündeki savcılık beyanlarına da değinen Durmaz 'Savcılık makamı müvekkilimizin gazeteci olmadığı iddiasında bulunuyor ve bu iddiasını da valilikten gelen evraka dayandırıyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan gelen evrakta müvekkilimin gazeteci olduğunu belirten belge savcılık tarafından esas alınmamıştır. Tüm gazetecilerin üye olduğu sendikadan gelen yazı neden mütalaada yer almamış? Kaldı ki müvekkilim gözaltına alındığında üzerinde basın kartı bulunmuştur. Sadece bu değil, küçük bir internet araması yapılsa müvekkilimin ulusal ve uluslararası birçok haberine rastlanabilir' diye konuştu. Durmaz son olarak Aslan'ın beraatini istedi.
Mahkeme Aslan'ın beraatine karar verdi
Yapılan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, gerekçesini daha sonra açıklamak üzere Aslan'ın beraatine hükmetti.
Mahkemenin beraat kararına ilişkin MLSA'ya konuşan bulunan gazeteci Aslan yaşadığı süreci şöyle anlattı: 'Bu süreçte büyük mağduriyetler yaşadım. Ama sürecin sonunda haklı olduğumuzun ve bu iddiaların asılsız olmasının ortaya çıkması sevindirici oldu.'
Mesleğini yaptığı için özgürlüğünden alıkonulan meslektaşlarının bir an önce serbest bırakılmasını dilediğini söyleyen Aslan, 'Onların da gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılandığını biliyorum. Gazeteciliği savunmaya ve mesleğimizde ısrar etmeye devam edeceğiz' diye konuştu. (MLSA)