BirGün yazarından, 'bahşiş kutusu' yorumu: Gazetecilik açısından faydasından çok zararı olacaktır

BirG%C3%BCn+yazar%C4%B1ndan,+%E2%80%99bah%C5%9Fi%C5%9F+kutusu%E2%80%99+yorumu:+Gazetecilik+a%C3%A7%C4%B1s%C4%B1ndan+faydas%C4%B1ndan+%C3%A7ok+zarar%C4%B1+olacakt%C4%B1r
ABONE OL

BirGün yazarı Ümit Alan, Twitter'ın yeni özelliği 'Bahşiş Kutusu'nun, gazeteciler açısından olumlu ve olumsuz yanlarını ele aldı.

BirGün gazetesi köşe yazarı Ümit Alan, bugünkü yazısında sosyal medya platformu Twitter'ın geçtiğimiz günlerde kullanıma sunduğu ve içerik üreticilerinin para kazanmalarının önünü açan "Bahşiş Kutusu (Tip Jar)" özelliğini yorumladı.

Yazısında, özelliğin gazeteciliğe ve gazetecilere yönelik olası etkilerini de irdeleyen Alan, "Gazetecilik açısından bakarsak geleneksel Türk medyasının altını oyan faktörlerden biri olan “star köşe yazarı” olgusunun yeni bir türüne dönüşmez mi? Burada çok fazla soru var. Benim fikrimi sorarsanız, yaygınlaşırsa gazetecilik açısından faydasından çok zararı olacaktır" dedi.

İşte, Alan'ın bugünkü yazısının ilgili bölümü:

"GAZETECİLİK NASIL ETKİLENİR?

Diğer yandan önceden bir bağımsız yayını satın aldığımızda ya da ona abone olduğumuzda göreceğimiz içerik çeşitliliği yerine Substack, Patreon gibi modellerde çok daha küçük bireysel içerik üreticilere tek tek abone olmak gibi bir ihtiyaç yaratılıyor. Böyle bir sistemde, bir yayın kuruluşu markasının temsil ettiği ortak bir itibar veya güven duygusunu yaratmak çok zor. Ancak ilk anda gazetecilere bir bağımsız kalma avantajı sağladığını görüyoruz. Ayrıca içerik üreticisinin de işine geliyor çünkü bir yayından alacağı maaştan daha fazlasını aboneliklerden elde edebilir. Ama bu sistem ne kadar sürdürülebilir? Yeni eşitsizlikler yaratmaz mı? Gazetecilik açısından bakarsak geleneksel Türk medyasının altını oyan faktörlerden biri olan “star köşe yazarı” olgusunun yeni bir türüne dönüşmez mi? Burada çok fazla soru var. Benim fikrimi sorarsanız, yaygınlaşırsa gazetecilik açısından faydasından çok zararı olacaktır."

Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN...

twitter takip