Sosyal medya için 'sansür' hazırlığı mı? RTÜK benzeri bir yapı kuruluyor

Sosyal+medya+i%C3%A7in+%E2%80%99sans%C3%BCr%E2%80%99+haz%C4%B1rl%C4%B1%C4%9F%C4%B1+m%C4%B1?+RT%C3%BCK+benzeri+bir+yap%C4%B1+kuruluyor
ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sosyal medya paylaşımlarını ve hesapları denetleyecek bir kurumun kurulması yönünde talimat verdiği öğrenildi.

Sosyal medyaya RTÜK modeli geliyor. Sahte hesaplar ve sosyal medya ajanslarının yaydığı yalan bilgiler için AK Parti, RTÜK benzeri bir yapı kurulmasını tartışıyor.

Sosyal medyaya RTÜK benzeri bir denetim mekanizması kurulacağı iddia edildi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan son MYK toplantısında sosyal medya platformlarındaki sahte hesaplar ve sosyal medya ajansları aracılığıyla aslı astarı olmayan bilgilerin hızla yayıldığı, kısa süre içinde bu mecralarda oluşan algının, olgunun önüne geçtiğine dikkat çekildi.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu‘nun haberine göre; AK Parti’nin son MYK toplantısında Erdoğan’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Katarlı öğrencilerin Türkiye’de sınavsız üniversiteye girdiklerine yönelik sosyal medya paylaşımını örnek vererek “Kılıçdaroğlu’nun yaptığı şey yalan haber yayma değil. Bu bir dezenformasyon. AB’de dezenformasyon, terör suçu ile eş değer tutuluyor ve ona göre cezalar veriliyor. Biz de yalan haberin yanında dezenformasyon suçunu tanımlamalıyız ve buna göre cezalar getirmeliyiz. Bu konuda bir çalışma yapalım. Birçok ülke, bu konuda hukuki adımlar attı, biz de bunu gündemimize alalım” değerlendirmesini yaptığı öne sürüldü.

Haberde parti kaynaklarının AB ve dünyadaki diğer uygulamaların inceleneceğini buna göre bir yasal düzenleme yapılacağını dile getirildi.

AK Parti kurmayları, “Bu konuda, farklı toplum kesimlerinden ve hatta muhalefetten de gelen talepler var. Onlar da muzdarip. Bir denetim mekanizması oluşturulabilir. RTÜK benzeri bir yapının kurulması düşünülebilir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) da desteği ile uzmanlardan oluşan bir yapı kurulabilir. Özellikle son bir yıldır, sahte hesaplar ve sosyal medya ajansları üzerinden yapılan manipülatif paylaşımlara yönelik denetim mekanizması kurulmalı. Örneğin son Elmalı davası olayında, dosyanın içeriğini bile bilmeyen binlerce kişi, binlerce aslı astarı olmayan şeyler paylaştı. Davaya bakan hakimler linç edildi. Bu paylaşımları yapanların dosyadan haberi bile yok halbuki. Veya başka bir konuda doğru olmayan bir paylaşım yapılıyor, sosyal medyada hızla viral oluyor. Algı olgunun önüne geçiyor. Bu çok tehlikeli” değerlendirmesini yaptı.

 

 

twitter takip