YouTube hibelerine Türkiye’den başvurular da açıldı!

YouTube+hibelerine+T%C3%BCrkiye%E2%80%99den+ba%C5%9Fvurular+da+a%C3%A7%C4%B1ld%C4%B1%21;
ABONE OL

YouTube, bir süre önce bağımsız gazeteciliği desteklemek amacıyla hibe programı başlattığını duyurmuştu. Başvurular, Türkiye'deki gazetecilere de açıldı.

Journo'da yer alan habere göre; YouTube’un açıklamasına göre ‘Bağımsız Gazeteciler için İçerik Üretici Programı‘na şu sayfa üstünden 1 Haziran sabah 9:59’a (TSİ) kadar başvuruda bulunmak mümkün.

Geçmişte haber sunma veya haber merkezinde çalışma deneyimi olan, haber videolarına ilgi duyan, güncel olaylarla ilgili içerik geliştirme ve kitle edinme uygulamalarını pratiğe geçirebilecek, Türkiye’de ikâmet eden bağımsız gazeteciler bu programa başvurabiliyor.

Başvurular; serbest muhabirlere, eskiden haber merkezlerinde görev yapmış gazetecilere ve gazetecilik öğrencilerine de açık.

Bireysel gazeteciler için: Nesnel gazeteciliğe bağlılık

Bu programdaki kriterlerden biri, “nesnel gazeteciliğe bağlılık.” Bu kapsamda özgün video haberler üretilmesi bekleniyor. Yani tamamen yorum ve kanaat temelli olan video içerikler, kapsam dışında kalıyor.

Türkiye’nin yanı sıra; Arjantin, Brezilya, Mısır, Hindistan, Endonezya, Irak, Ürdün, Lübnan, Meksika, Filipinler ve Tunus’tan seçilen bağımsız gazetecilere 20.000 dolar hibe edilecek.

ABD, Kanada, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Avustralya ve Japonya için bu miktar 50.000 dolar. Güney Kore içinse 30.000 dolar.

Şirketin, “bağımsız videolarla varlık göstermeye ve kitle oluşturmaya odaklı, online video içeriklerle denemeler yapmak isteyen” bağımsız gazetecilere sunduğunu vurguladığı program, hibenin yanı sıra, YouTube’un finanse ettiği bir eğitim ve destek paketi de içeriyor.

Bir yıllık programda ABD’deki Northwestern Üniversitesi ile işbirliği yapılarak bağımsız gazetecilere video prodüksiyon, en iyi YouTube uygulamaları ve girişimcilik alanında ücretsiz eğitim verilecek. Ayrıca bir YouTube uzmanı, video üretim sürecinde gazetecilere birebir destek sunacak.

Haber merkezleri için: Sürdürülebilirlik

YouTube, “Sürdürülebilirlik Laboratuvarı” adlı bir başka programında ise kadrolu olarak 20’den az sayıda gazeteci çalıştıran ve 10 yıldan daha genç olan haber merkezlerine 200.000 dolara kadar hibe vadediyor.

Öncelikli olarak dijital kanallardan yayın yapan bağımsız medya kuruluşlarına yönelik bu programa da aynı tarihe kadar şu sayfadan başvurmak mümkün.

Başvuran medya kuruluşlarının, “dijital video için kapsamlı ve sürdürülebilir uzun vadeli bir iş planının yanı sıra bu planı desteklemek için finansmanın nasıl kullanılacağına dair bir vizyon” sunmaları da bekleniyor.

twitter takip