Ekonomik krizin giderek derinleştiği son yıllarda yerli dizi sektörü de mali krizden payını aldı. Çoğunlukla Ortadoğu, Güney Amerika ve Balkanlar'a satılan yerli dizilerin ticari paylarından elde edilen gelirler bu dönemde, artan prodüksiyon maliyetleri karşında kanalların ve yapım şirketlerinin can suyu oldu.
Yurt dışı satışlarından elde edilen yüksek kar getirileriyle uzun süredir gündemde olan yerli dizi ihracatı hakkında, son yılların en popüler yapımlarında imzası bulunan 03 Medya'nın yapımcılarından, deneyimli televizyoncu Saner Ayar konuştu.
'KANALLARIN DİZİ ÜRETME MOTİVASYONU DEVAM EDECEK '
Gazeteci Birsen Altuntaş'ın haberine göre, Ayar, iharacatı yapılan yerli dizilerin bölüm başı gelirlerinin 200 bin dolar ile 600 – 650 bin dolar arasında olduğunu açıkladı.
Gelirlerin yüzde 50'nin dizinin yayın haklarına sahip olan kanala gittiğini belirten Ayar şöyle devam etti:
'Yurt dışına satılabilir bir dizi yaptığınızda 200 bin dolar ile 600 – 650 bin dolar arasında bölüm başı geliriniz var. Bu gelirin yüzde 50'si kanala kalıyor. Baktığınızda tamamen bir kar… O anlamda dizi ürettiğinizde yurt dışı yurt dışı gelir yaratmak hedefiyle kanalların dizi üretme motivasyonları hep devam eder. Bu süreçte bence bu hiç azalmayacak o nedenle ben orada da bir risk görmüyorum.
'ÖNÜMÜZDEKİ DÖRT YIL SEÇİM YOK, TÜRKİYE EKONOMİSİ AÇISINDAN POZİTİF BİR DURUM'
Diğer taraftan asıl mesele şu Türkiye'de artık önümüzdeki 4 yıl ya da üç buçuk yıl erken seçim olmazsa seçim yok. Bu da ayrıca pozitif bir durum Türkiye ekonomisi açısından… Ben televizyonların bu anlamda dizi üretme sayısı anlamında geri adım atacaklarını zannetmiyorum. Şimdi eminim yeni oyuncular, yeni televizyonlar yapılacaktır… Onlar bir gelsin bakalım…'
Yerli diziler her yıl yaklaşık 170 ülkeye ihraç ediliyor. Bu diziler arasında şimdiye kadar en çok ülkeye ihraç edilen dizi 'Muhteşem Yüzyıl' oldu. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, dünyada yaklaşık 700 milyon kişi Türkiye'den alınan dizileri izliyor.