GÜNDEM

Türkiye, bu yıl da 'internette özgür olmayan ülkeler' arasına girmeyi başardı!

Merkezi ABD Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Freedom House her yıl hazırladığı, “Freedom on the Net (İnternette Özgürlük)” raporunun yenisini yayınladı. Raporda, Türkiye internette özgür olmayan ülkeler arasında yer aldı.

Abone Ol

bianet'te yer alan habere göre; internet özgürlüğünün 100 üzerinden değerlendirildiği raporda, Türkiye; 'Erişim engeli' kategorisinde 15, 'İçerik sınırlaması' kategorisinde 10 ve 'Kullanıcı hakları ihlallerinde' 9 puan aldı. Toplamda 34 puan alan Türkiye üç yıl üst üste 'özgür olmayan ülkeler' arasına adını yazdırdı.

Ayrıca Türkiye'de internet özgürlüğü üst üste üçüncü yılda da azalmaya devam etti. Türkiye 2019'da 37, 2020'de ise 35 puan almıştı.

1 Haziran 2020 ile 31 Mayıs 2021 arasını kapsayan raporun özetinde, Türkiye'de yüzlerce internet sitesinin erişime engellendiği belirtilirken AKP veya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren içeriklerin platformlarından kaldırıldığı aktarıldı.

Aktivistlerin, gazetecilerin ve sosyal medya kullanıcılarının, sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle fiziksel ve çevrimiçi tacize maruz kaldığı ifade edildi.

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki direnişe katılan öğrencilerin Clubhouse kullandıkları için gözaltına alınması da raporda yer alırken 'Kişilerin internet faaliyetlerinin gözetlenmesi, tacizler ve cezai yaptırım tehditleri, Türkiye'de internet kullanıcıları arasında giderek yaygınlaşan oto-sansür uygulamasını daha da artırdı. Ülkede kısıtlayıcı yasaların yürürlüğe girmesiyle sansür giderek daha resmi hale geldi' dendi.

Özturan: Türkiye yıldan yıla puan kaybediyor

Raporun Türkiye kısmını hazırlayan Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi'ne (ECPMF) bağlı Medya Özgürlüğü Acil Müdahale Koordinatörü Gürkan Özturan bianet'e şu değerlendirmeyi yaptı:

'Rapora baktığımızda son 10 yılda giderek artan dijital baskıyı görmek mümkün. Yalnızca Türkiye'de değil dünya çapında özgürlük alanının gerilediğini gösteriyor bu rapor. Ancak bu gerilemede hızlı giden ülkelerden biri olarak Türkiye'nin yıldan yıla puan kaybederek 'özgür olmayan ülkeler' sıralamasından bir türlü çıkamaması dikkat çekici.

'Yeni getirilen ya da yükseltilen vergiler, erişime dair kısıtlamalar, kaldırılan haber içerikleri, mecralara erişimin tümden kapatılabilmesi ve en önemlisi ifade ve kanaat hürriyetini kullanan kişilerin internet ortamındaki eleştirel ifadeleri nedeniyle türlü suçlamalara maruz kalarak gözaltına alınması ya da tutuklanması, bir kısmının da hüküm giymesi, Türkiye'de internet özgürlükleri anlamında kat edilecek mesafenin git gide arttığını da gösteriyor.

'Kutuplaşmadan öte bir şey görmek mümkün değil'

'Raporlama dönemi içerisinde muhalif siyasi figürlere yönelik işletilen sosyal medya temelli adli süreç -Canan Kaftancıoğlu'nun yıllar önceki tweetleri nedeniyle açılan mahkemesi, CHP'li Banu Özdemir'in twitter hesabında camiden Çav Bella çalınmasına açılan soruşturma- eleştirel gazetecilere yönelik hedef gösterme ve şiddetli saldırılar, Boğaziçi Direnişi kapsamında akademik özgürlük ve demokratik kampüs talebini dile getiren öğrencilerin maruz kaldıkları uygulamalar 2020-2021 döneminde öne çıkan gelişmelerdi.

'Elbette bugünlerde yine bir güncellemesi tartışılan ve 2020'nin Temmuz ayında alelacele komisyon ve Meclis süreçleri tamamlanarak adeta yangından mal kaçırır gibi kanunlaştırılan yeni Sosyal Medya Yasası ve onun hem toplumun bilgiye erişimi hem ifade hürriyeti hem de basın özgürlüğü önüne koyduğu yeni engeller de rapor döneminin en önemli gelişmeleri arasındaydı.

'Şu an maalesef internet özgürlükleri alanının siyasi kısmına baktığımızda tartışmadan yoksun, kısır bir çekişme içerisinde kutuplaşmadan öte bir şey görmek mümkün değil. Tüm bu gelişmelere bakarak, umuyorum ki dijital haklar ve hürriyetler alanında yurttaşların farkındalığı artabilir ve daha kapsamlı biçimde geleceğe dair daha umutlu bakılabilecek 'fırsatlar interneti' ortamını sağlayacak siyasi oluşumlar da konuşulabilir önümüzdeki gelecekte.'