İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in yeniden genel başkan seçildiği kurultaydaki konuşmasında, CHP'den 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye geçmesiyle ilgili sözlerine, o dönem İYİ Parti'de olan iki yöneticiden yanıt geldi.
O dönemde İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı olan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Sayın Akşener, 'CHP'den 15 milletvekili aldım. Bedel ödemekten bıktım' demiş. Bu açıklama gerçekleri yansıtmıyor. CHP, 15 milletvekili karşılığında İYİ Parti'den bedel istemedi' dedi.
'İYİ PARTİ'Yİ SEÇİME SOKMAMAK İÇİN GİZLİ TOPLANTI YAPILDIĞI BİLGİSİNİ AKŞENER'E İLETTİM'
'Şimdi olayların gelişmesini özetleyeyim' diyen Özdağ, 'İYİ Parti'nin seçimlere sokulmaması için Ankara'da gizli bir toplantı yapıldığı ve karar alındığı bilgisi bana ulaştı. Bu bilgiyi Akşener ile paylaştım. Akşener bunun üzerine Kılıçdaroğlu ile görüştü ve TBMM'de grup kurarak seçime girmek için 15 milletvekili istedi' ifadelerini kullandı.
'KILIÇDAROĞLU İSTEKLİ DAVRANMAMIŞ AMA İTTİFAK ŞARTI ÖNE SÜRMEDİ'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Akşener'in teklifine sıcak bakmadığını belirten Özdağ, şöyle devam etti:
'Kılıçdaroğlu çok istekli davranmamış. Akşener'in bana söylediğine göre 'Basına bu talebimi anlatır ve sizin reddettiğinizi açıklarım' demesi üzerine Kılıçdaroğlu kabul etmek zorunda hissetmiş. En azından Akşener bana böyle anlattı. Üstelik Kılıçdaroğlu 15 vekil ile desteği ittifak şartı olmaksızın vermişti. CHP'li vekillerin katılmasının üzerinden kısa bir süre geçti. Akşener bir gün divana gelerek, 'KK ile el sıkıştık. Seçime ittifak ile giriyoruz, ne diyorsunuz' diye sordu. 2 genel başkanın el sıkışması sonrasında söyleyecek bir şey kalmamıştı.'
'İTTİFAKI İYİ PARTİ TEKLİF ETTİ'
'CHP-İYİ Parti ittifakı, AK Parti'den İYİ Parti'ye gelen yüzde 7 civarında oyun MHP'ye gitmesine neden oldu. CHP-İYİ Parti ittifakı kararı, İYİ Parti için iyi olmamıştı. 2019 yerel seçimleri öncesinde İYİ Parti divanında, Akşener ve bütün divan üyeleri 'CHP ile yerel seçimlerde ittifak yapalım' görüşünü savundular. Ben tek başıma 'CHP-HDP ittifakı üzerinden saldırıya uğrarız, üstelik biz CHP ile ittifak yaparsak, ayrılmış olan AK Parti ve MHP tekrar bir araya gelirler, Cumhur İttifakı tekrar kurulur' görüşünü savundum. İttifaka karşı çıktım. Reddedildi. Dikkat edin, yerel seçimlerde CHP İYİ Parti'ye değil, İYİ Parti CHP'ye ittifak teklif etti. İYİ Parti tarafından bedel ödense tam tersi olurdu.'
'AKŞENER VE YAKIN ÇEVRESİNİN CHP'YE NASIL BEDEL ÖDETTİĞİNİ BİLİYORUZ'
'Üstelik yerel seçimler sonrasında Sayın Akşener ve yakın çevresinin CHP'ye 'nasıl bedel ödettiğini' hepimiz biliyoruz. Sonuç olarak, olayları en yakından yaşayan 5 kişiden birisi olarak Akşener'in bugün yaptığı açıklamanın doğru olmadığını biliyorum. CHP, hiçbir zaman 'Biz size 15 vekil verdik, buyrun kasaya' tavrı içinde olmadı. Eğer olsaydı en çok ben yeri göğü inletir, CHP'yi sert şekilde eleştirirdim.'
'AKŞENER EN KONUŞMAMIZDA İTTİFAKI CHP'Yİ SUÇLAYARAK BİTİRECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ'
'Hele Akşener ile en son konuşmamızı yaptığımız İstanbul'daki ofisindeki konuşmada CHP ile yolları 'CHP'yi suçlayarak' bitireceğim dediğini çok iyi hatırlıyorum. Akşener, sözünü tuttu, suçlayarak bitirdi. Peki, bunları neden yazdım? Çünkü aynen böyle yaşadım ve dostluk da mertçe olmalı rekabet de.'
ÇIRAY: O DÖNEM OPERASYONLARI YÖNETEN BİRİ OLARAK TEYİT EDİYORUM
İYİ Parti'den ayrılan Aytun Çıray, Ümit Özdağ'ın açıklamasının altına yaptığı yorumda, o dönem İYİ Parti Genel Sekreteri olduğu hatırlatarak, Özdağ'ı doğruladı.
Çıray, 'Saygısızlık niyetim yok. Onay makamı değilim ama... O dönem Genel Sekreter sıfatıyla ve operasyonları yöneten biri olarak teyit ediyorum' ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün Ankara'da düzenlenen kurultaydaki konuşmasında CHP'den 2018 yılında 15 milletvekilinin geçici olarak İYİ Parti'ye geçmesine değinmişti.
25 Ekim 2017'de kurulan İYİ Parti'nin seçimlere katılmasının engelleneceği iddialarının ardından, CHP'li 15 milletvekili 22 Nisan 2018'de İYİ Parti'ye katılmış ve İYİ Parti TBMM'de grup kurmuştu. TBMM'de grubu olan partiler seçime katılma hakkına sahip oluyor.
'HAYATIMIN EN BÜYÜK PİŞMANLIĞI, ÖMER SEYFETTİN'İ 'DİYET'İNE DÖNDÜ İŞ'
Akşener, kurultayda bu olayın 'en büyük pişmanlığı' olduğunu söyledi.
'Bu parti seçime girebilsin diye önce CHP'nden 15 milletvekili istedik. Hayatımın en büyük pişmanlığıdır' diyen Akşener, 'Savaşmalıydık, bileğimizin gücüyle o seçime girmeliydik. Girmiyorsak da gereğini yapmalıydık. Savaşmadık, savaşmadık, savaşmadık. 15 milletvekili istedik, Sayın Kılıçdaroğlu'na buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Ama o gün bugün 15 milletvekilinin bedelini ödeyemedik. Ömer Seyfettin'in 'Diyet'ine döndü bu iş' şeklinde konuştu.
'KUYRUK SİYASETİNE MAL OLDU'
Psikolojik olarak kendilerini çok kötü hissettiklerini belirten Akşener, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
'Çok aşağılanmış hissetim, çok çaresiz hissettim. Hayatımın hiçbir döneminde asla hissetmediğim kadar çaresiz hissettim. Çünkü savaşmadık. Ben savaşı, mücadeleyi, canımla, kafamla, kellemle top oynamayı severim. 28 Şubat'ta oynadım, şu kadar umurum olmadı. Tayyip Erdoğan'la ters düştük, mücadele ettim, şu kadar umurum, korkum olmadı. Her hafta benim tutuklanacağımı söyleyenler oldu. Hatırlıyor musunuz? Can, baş üstüne dedim, şu kadar umurum, korkum olmadı. Ama cesaret edemedik, savaşmadık, mücadele etmedik. 15 milletvekili aldık. Bu bize neye mal oldu? Kuyruk siyasetine mal oldu. Ama eğriye eğri, doğruya doğru bu aynı zamanda Türkiye'ye büyük bir iyilik yaptı. CHP ile yapılan bu iş birliği, sağda bulunan her renkten siyasi görüşteki insanların CHP ile ilgili ön yargılarının değişmesine sebep oldu. Sonra bu değişme, Altılı Masa'yı, Millet İttifakı'nı getirdi.'