Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Adana'da düzenlenen Halkbank Üreten Kadınlar Buluşması programında açıklamalarda bulundu.
'Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefinin gerçekleşmesi yolunda kadınlarımızın ekonomiye katkı vereceklerine de gönülden inanıyorum' diyen Nebati, AKP döneminde kadınların iş gücüne katılımının arttığını savunarak, 'Bu rakamları yeterli bulmuyoruz. İş gücüne katılım oranını eğitim düzeyiyle ilişkili olduğunun farkındayız. Yükseköğrenim mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 70 seviyesindedir. Odak noktamıza eğitime çok önemli bir yer veriyoruz. Kız çocuklarımızın eğitimine özel bir önem arz ediyoruz' ifadelerini kullandı.
Nebati ardından ekonominin genel durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, 'Türkiye imalatla, ihracatla büyüyor. İstihdam yaratıyor, işler dönüyor ve bu çarklara kadın eli değdikçe bereketleniyor' yorumunu yaptı.
'Yeni dönemde küresel fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmak amacıyla kurguladığımız Türkiye ekonomi modelini başarılı bir şekilde uygulamaya devam ediyoruz. Modelimizin odağında, ihracatı, üretimi, yatırımları artırırken cari dengeyi kalıcı olarak tesis etmek yer alıyor' diyen Nebati, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına bütçeden mart ayında 11.7 milyar lira, nisan ayında 4.6 milyar lira ve mayıs ayında da 4.8 milyar lira olmak üzere toplam 21.1 milyar lira tutarında ödeme gerçekleştiğini söyledi. Nebati, bu maliyetleri yayınlamaya devam edeceklerini kaydetti.
TÜKETİCİ KREDİLERİ: DAR GELİRLİLERE YÖNELİK POZİTİF ANLAYIŞLA HAREKET EDİYORUZ
Nebati, tüketici kredileri konusunda ise şöyle konuştu:
'Tüketici kredilerinde yüzde 5 olarak uygulanan BSMV oranını yüzde 10'a çıkarak kredilerin sadece üretime yönlendirilmesini selektif kredi politikamızı daha da pekiştirerek ilerliyoruz. Bu adımın enflasyonla mücadele sürecine katkı sunacağını düşünüyoruz. Vatandaşlarımızın gelire kıyasla aşırı borçlanmasını önlemek amacıyla tüketici kredilerine yönelik makro ihtiyati programını sıkılaştırdık. Tüketici kredilerinde dar gelirli vatandaşlarımıza yönelik pozitif anlayışla hareket ediyoruz. 50 bin liraya kadar olan kredilerde vade süresini azaltmadık.'
GES KONUSUNA DEĞİNDİ
Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedine (GES) de değinen Nebati, 'Bireysel yatırımcılarımıza sunuyoruz. Buna yönelik talepler 15 Haziran'dan itibaren aldık 22 Haziran sürecine kadar talep toplama devam edecek. GES'lerin getirisi yüzde 23.04 olacak ve kupon gelirleri 3 ayda bir ödenecek' dedi.
'TÜRKİYE MÜREFFEH YARINLARA GEBE'
Bakan Nebati, konuşmasının sonunda Türkiye'nin ekonomide 'doğum sancısı' çektiğini savundu. 'Bu ülke hiçbir zorluk karşısında asla pes etmeyen insanların ülkesidir. Biz pes eder miyiz? Etmeyiz, bu ülke etmeyecek' ifadelerini kullanan Nebati, sözlerini şöyle noktaladı:
'Bugün tüm dünyada yaşanan bir dönüşüm söz konusu. Küreselleşme karşısında bölgeselleşme eğiliminin arttığı bir dönemde geçiyoruz. Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliği ile kararlı adımlar atan yeni dönemde oluşan tüm fırsatları değerlendirmek isteyen bir Türkiye var. Bir anlamda ülkemizin doğum sancıları diyebileceğimiz değişim süreci ülkemiz ve insanımız için daha müreffeh yarınlara gebedir. Türkiye mevcut potansiyelini kararlılıkla uyguladığımız politikalar sayesinde hayata geçirerek küresel sahnedeki etkinliğini artırma yolunda ilerlemeye devam ediyor. Bizler tüm mücadelemiz, ancak ve ancak evlatlarımıza daha müreffeh bir Türkiye bırakabilmek için. Türkiye'yi küresel arenada hak ettiği yere getirebilmek içindir.'