Sibel Doğu

Fazla umut yok! Azize dizisi kaç bölüm dayanır?

ABONE OL

Kanal D'nin yeni dizisi Azize kısa sürede yayından kaldırılacak gibi duruyor.

2019-2020 sezonunu gecikmeli olarak Kasım ayında açan projelerden bir tanesi de Kanal D'nin Süreç Film imzalı dizisi 'Azize' oldu. Başrollerinde Hande Erçel ve Buğra Gülsoy'un yer aldığı dizi bu hafta 2. bölümünü geride bıraktı. Reyting sıralamasında tatmin edici sonuçlar alamayan Azize iki bölümüyle de 3 bandındanki oranlarla sıralamada en yüksek sonuç olarak 9. oldu. O da geçen hafta ilk bölüm merakıyla olsa gerek. Bu hafta oranlarını arttırsa da enterasan bir şekilde sıralamada bir tık daha geriye düşen dizi için açıkçası çok umutlu konuşamayacağım. Kanal D'nin de dizilere çok fazla tolerans tanımadığını göze alırsak bir kaç hafta içinde bu diziyle vedalaşırız gibi görünüyor ne yazık ki. Haftaya olur da sürpriz bir biçimde yükselme eğilimine girerse bir şans yakalar belki ama bu ihtimal de oldukça düşük görünüyor. Yani dizinin ömrü olsa olsa 8-9 bölüm olur gibi duruyor. Dizi zaten sektördeki bir çok proje gibi orjinal ve yaratıcı bir senaryoya değil de klişe bir mafya dizisi senaryosuna sahip. Hatta; yer yer Çukur ve Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizilerini hatırlatıyor. Ailenin gelenekçi tutumu ve Alpan'lar soyadının yüceltilmesi aynı Çukur'daki Koçovalı ailesini, mafya ailelerinin masada oturup plan program yapmaları da Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz'daki masa konseyini anımsatıyor. Hatta; Balkan'ın oğlu olarak bilinen Kuzey'in aslında evin halası Tuna ile başka bir mafya üyesi olan Orhan'ın oğlu olduğu gerçeği de Azize ile aynı gün aynı saatler de Star TV ekranlarında yayınlanan 'Çocuk' dizisini anımsatmadı değil. Bunun yanına da, örnek dizilerde çok ön planda olmayan aşk konusu eklenmiş ve Azize ile Kartal çifti hikayenin ana temasına alınmış.

Aşk, genellikle dizilerin olmazsa olmazıdır ancak Azize'nin ailesinin ölümüne sebep olan bir ailenin üyesine aşık olması bana daha ilk 2 bölümden mantıklı gelmedi. Zira; Kartal ailesinin işlerinin dışında bir adam değil. Babası ve abisiyle birlikte racon kesen, rakiplerinin işlerine engel olan, hatta ve hatta Azize'nin babasının öldürüldüğü gece o ortamda bulunup silahı eline abisinden önce alan bir kişi. Azize'nin bunları bile bile Kartal'a aşık olması hiç mantıklı görünmedi. Hikayenin bu kısmının daha mantıklı kurulmasını dilerdim. İntikam alacağım derken aşık olan karakterlere evet çok rastlıyoruz dizilerde (En güncel örnek olarak Hercai ve Miran karakteri) ancak genellikle intikam için kullanılan karakterler masum olurdu. (Aynı Reyyan gibi) Şimdi, masum olmayan bir Kartal ile Azize'nin aşkı nasıl güçlü ve tutkulu olabilir bilemedim. (İlk 2 bölümde sahnelerini o sahnede pansuman gibi başka bir iş yapıyor olmasına rağmen uzun uzun bakışarak geçirmiş olsalar da...) Bununla birlikte, her ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu düşünüp başarılı bulsam da Buğra Gülsoy'u bir mafya ailesinin üyesi, ağır abi tiplemesinde sevemedim. Genellikle romantik komedi dizilerindeki tatlı, sevimli, sempatik karakterlere daha çok yakıştığını düşündüğüm Buğra Gülsoy böyle ciddi ve mafya ağırlıklı dizide biraz eğreti durmuş gibi görünüyor. Hatta; sanki her an espri yapacakmış gibi gülümseyerek ve muzipçe oynuyor. Bundan önce rol aldığı 'Kızım' dizisindeki Demir karakteri gibi de kendisini vererek, konsantre olarak oynamıyor hissine kapılıyorum sahnelerinde. Demir gibi zaman zaman tatlı, zaman zaman çaresiz kalan bir baba rolünde çok iyiydi ama ağır abilerin arasında racon kesen Kartal'a inanamadım. (Ama bunda oyunculuk performansının değil fiziki duruşun etkisi olduğunu da belirtmek isterim. Karizmatik bir duruştan çok sempatik, sevecen bir havası olan Buğra Gülsoy ister istemez bu rolde sırıtıyor bence. Hatta eline silah bile yakışmıyor. 

Oyunculuğu konusunda sık sık eleştirilere maruz kalan Hande Erçel ise hala çok iyi olmasa da bence yoluna kendisini geliştirerek devam ediyor. Yeri gelmişken belirtmek isterim ki; genç oyuncuya yapılan eleştirilerin dozunu da abartılı buluyor ve Hande'nin böyle bir linç kampanyasını hak etmediğini düşünüyorum. Çünkü; yapılan yorumların çoğu performansını eleştirmenin ötesinde neredeyse hakaret boyutunda. Ve performansı ister çok kötü olsun ister berbat kimse bu sözleri hak etmez. Sosyal medya içimizdeki nefreti kusma alanı olmamalı. Hatta kimseye karşı bu kadar sert duygular beslememeliyiz. Hakkında konuştuğumuz kişi karşımızda olmadığı ve bize cevap veremediği için edep sınırını aşmak aslında o kişilerin terbiyesizliğidir ve ciddiye alınmamalıdır belki ama bir insanı da bu kadar üzmeye kimsenin hakkı yok. Özellikle de, amaç sosyal medyada fenomen olarak geçinen arsız kişilerin gündem olma çabasıysa.. Kısacası; Hande Erçel'in oyunculuk performansında eksikler olabilir ya da kariyer yönetiminde hataları olabilir (Ki bunu kabaca söyleyenler kendi işlerini mükemmel mi yapıyor? Önce bir kendimize bakmalıyız bence) ama bu bize onu bu kadar karalama hakkı vermez. Kaldı ki, bence zaman geçtikçe kendisini geliştiriyor da. Bu dizideki intikam peşinde koşan Azize karakterine mesela ben Kartal'dan daha çok inandım diyebilirim. Ve özellikle Azize'nin kardeşi için ağladığı sahnelerle, Balkan'ı bıçaklayıp "Ben o öldürdüğün komserin kızıyım" dediği sahnedeki performasını beğendim.

Ama oyunculuktan bağımsız olarak, Azize'nin bu kadar gencecik yaşında baş hemşire olmasına ve nerdeyse bir doktor kadar her şeyi bilmesine anlam veremedim. Ama bunu da baş karakterlerin o üstün yeteneklerine yoruyor ve çok kurcalamıyorum. Zira, her dizide bunun gibi sürüyle mantık hatası var. Alıştık artık. Dizinin ömrü ne kadar olur bilinmez ama, gelecek bölümlerde Kartal ve Azize'nin aşkına inanabilmek için ise Kartal'da bir değişim bekliyorum. Yoksa az önce dediğim gibi ailesinin işlerinden uzak olmayan Kartal masum bir karakter olmuyor. Ama Kartal'a vicdanını sorgulatan sebep ne olabilir bunu göreceğiz artık. Diziler hakkında kritik yaptığım bir arkadaşım bu konuda Azize'nin kardeşinin iyileşeceği ve Kartal'ın buna ön ayak olacağı gibi bir fikir öne sürdü. Aslında, Azize'nin Kartal'dan nefret etmek yerine aşık olmaya başlaması için güzel bir sebep olabilir ama bir başka teori de karaciğer nakline ihtiyacı olduğu söylenen Kartal'ın imdadına Azize'nin yaşam destek ünitesinden ayrılınca ölecek olan kardeşinin yetişeceği... Artık hangi seçenek tutar, dizinin ömrü yettiğince göreceğiz. Ama arkadaşımın dediği gibi zaten anne ve babasını kaybeden Azize'nin bir de kardeşi ölürse bunun fazla acıtasyon olacağını ben de düşünüyorum. Azize'nin Kartal'dan başka da tutunacağı bir dalı olmalı. Hatta, ablasının ailesinin katiliyle aşk yaşamasını istemeyen ve intikam isteyen kardeş karakteri de başka bir hikaye açabilir dizide...

Farklı bir hikaye de, Azize'nin şu an sağlam olan tek tanıdığı ve arkadaşı Okan Komser'den bekliyorum. Azize'yi Alpan'lardan korumak için onun kimliğini değiştiren Okan Komser'de de geçmişte Azize'nin babasına ihanet etmiş olma potansiyeli görüyorum. İlk bölümde babasının öldüğü geceyi Azize'ye anlatırken söylediği "Ekipte bir köstebek vardı" cümlesindeki köstebek kendisi olabilir gibi hissediyorum. Tehditle ya da bir gençlik hatasıyla mesleğine ve komserine ihanet etmiş olabileceğini düşündüğüm Okan'ın Azize'nin imtikamını almak istemesinin nedeni belki de ona duyduğu aşk, komseri için üzülmesi değil de vicdan azabı olabilir... Hatta, bu hafta Azize'ye istediğini yaptırmak için onun bir yakınını kaçıran Barbaros'un evine getirilen kişi de Okan Komser olabilir. Ve Okan da, Azize ile birlikte Alpan'ların düşmanı olan Barbaros Karakaya ile iş birliği yapabilir.

Kıyıda köşede gibi görünse de; dizide gözüme en çok çarpan karakterlerden bir tanesi de Yıldız oldu bu arada. Hem oyunculuk performansı olarak beğendiğim hem de hikayesine üzüldüğüm, Alpan'ların içinde en az gıcık olan Yıldız, Azize'yi zor durumda bırakmış olsa da, babası ve kocasının onu insan yerine koyup değer vememesi nedeniyle dizideki en haklı karakter olabilir bence.

Azize'nin bıçakladığı Balkan'ın ölmediğini zaten tüm izleyiciler tahmin etmişti. Bu nedenle Kartal'ın planı çok ters köşe olmadı ama Balkan'ın kendisine gelip de kendisini öldürmek isteyenin Azize olduğunu söylemesi ortalığı nasıl etkiler göreceğiz artık. Çünkü, Kartal her ne kadar Azize'den şüphelense de bence en azından birkaç bölüm onun masumiyetine inanacak. Ya da, Kartal'ın vicdanının sesini dinlemesine neden olacak olan detay Azize'nin gerçek amacını ve çektiği acıları öğrenmesi olacak... Dizi, az önce belirttiğim gibi bence, birçok dizide izlediğimiz basit bir senaryosu olan ve ömrü kısa olacak gibi görünen bir proje. Yani, ekranda fark yaratmadan dizi arşivine gidecek dizilerden. Bu nedenle; açıkçası nereye kadar dayanacağını ve gittiği yere kadar geçen sürede olacak olanları merak etsem de, içinde yer alan oyuncuların kariyerlerine bir artı kazandıracağını sanmıyorum. Ekranların çabuk sönen, vasat projelerinden birisi olarak alacak yerini hafızalarımızda...

twitter takip