Sibel Doğu

Hikaye bitti senaryo kıvranıyor! Kadın dizisinin çöküşü!

ABONE OL

3. sezonuyla ekrana gelen Kadın dizisinin tükenen hikayesi nedeniyle sıkıcı olmaya başlaması izleyiciler de diziden soğuttu.

Fox TV'nin başrolünde Özge Özpirinçci'nin yer aldığı ve Ekim ayının başında 3. sezonuna başlayan 'Kadın'ın izleyicileri son zamanlarda dizinin gidişatından hiç de memnun değil. Hatta deyim yerindeyse bir isyan halindeler. Dizinin giderek vasatlaşan senaryosu, yavaş işleyen kurgusu nedeniyle ilerlemeyen olaylar 2. sezonun ortasından bu yana bunaltmaya başlamıştı ancak yeni sezonda bu durum daha da belirgin bir hal almaya başladı. Tıkanan hatta biten hikaye nedeniyle dizi aslında devam etmiyor sadece ekran yolculuğunu henüz bitirmedi desek yanlış olmaz herhalde. Hatta bana göre; dizi 3. sezona hiç başlamamalı, geçen sezonun sonunda tüm açık noktaları bir sonuca bağlayarak veda etmeliydi. O zaman dizi arşivine diğer birçok örnekleri gibi güzel başlayan sonra giderek vasatlaşan sonunda da ucuz final yapan bir dizi olarak eklenmezdi. Şuan ortada net bir final tarihi olmasa bile sırf reyting alıyor diye yapılan yeni sezonun etkisiyle şimdiden ilerde ucuz olarak nitelendireceğimiz diziler arasına girdi bile. Hatta dizinin bu bölümleri için ikinci sezon başlayan duraklama döneminin ardından gerileme belki de çöküş dönemi bile denebilir. Annesinin ölümünün ardından kısa bir süre olsa da iyi bir insan olacağını düşündüğümüz Şirin, son bölümlerin en hareketli sahnelerine imza attı ancak sonunda bizi yine yanıltmayarak Sarp'ın bu sefer gerçekten ölümüne neden oldu. Hikayenin iki güçlü ismi olan Sarp ile Hatice'nin ölümlerinin diziyi nasıl etkileyeceğini ilerleyen haftalarda daha net olarak göreceğiz ama dizide hikaye zaten bittiği ve bu karakterler kadar diğer hiç bir karaktere dair anlatılacak bir şey kalmadığı için bu ayrılıkların en azından oyuncular Bennu Yıldırımlar ve Caner Cindoruk için daha hayırlı olacağını düşünüyorum. İçinden çıkılamayan ve ilerlemeyen bu dizide oynamak yerine bir süre dinlenmek ya da yeni bir proje ile ekranda olmak belki onlar için daha iyi olur. Gerçi bu dediğim galiba sadece Caner Cindoruk için geçerli bir durum. Hatice ölse de, Enver'in hayalleri sayesinde dizide kalmaya devam ettiği için Bennu Yıldırımlar da henüz kadrodan tam anlamıyla ayrılmış sayılmıyordur herhalde. 

Sarp'ın ölümünün ise tek faydalı noktası ikinci sezon boyunca hem dizide hem de izleyiciler arasında sürüp giden Sarp mı-Arif mi kavgasının bitmesi oldu sanırım. Gerçi, Bahar artık Şirin'den Sarp'ın suçsuz olduğunu duyduktan sonra seçimini Sarp'tan yana yaptığı ve dili aksini söylese de kazadan dolayı suçladığı belli olan Arif ile de olmayacaktır herhalde. (Bu arada Bahar'ın Arif'e Hatice değil de Sarp öldükten sonra suçluyor gibi davranmasını da garipsemedik değil. Zira dikkatsizliği sonucu Arif istemeden de olsa sadece Sarp'ın değil Hatice'nin de ölümüne sebep oldu. Hatta bunu henüz kimse bilmese de Sarp'ı esas öldüren de Arif değil Şirin. Hatta ve hatta Sarp ortaya çıkınca Arif'i ortada bırakan Bahar da kalbini kırdığı için Arif'e karşı suçlu)

async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Zaten Arif ve Bahar artık ilk bölümlerdeki gibi inandırıcı ve samimi bir çift de olamazlardı. Hatta ölmeseydi Sarp ile olan ilişkileri de Bahar'ın anılarında canlandırdığı kadar aşk dolu olmazdı. (Hatta; sakız gibi uzayan hikaye karakterlerin inandırıcılığı kadar oyuncuların performans kalitesini de düşürdüğü için özellikle Bahar'ın Sarp'ın öldüğünü hissettiği ve sinir krizi geçirdiği sahneyi bile yapmacık buldum. Özge Özpirinçci'nin gerçekten delirmiş gibi içten oynamasına rağmen gereğinden fazla uzun tutulan bu sahne yerine Şirin'in anne acısı çektiği sahneler daha çok etkiledi beni. Hatta son birkaç bölümün yıldızı Özge Özpirinçci yerine Seray Kaya bile diyebilirim) Kısacası; koca bir sezon hem kendileri Bahar için mücadele veren hem de karakterleri savunan seyircilerin tartışmasına neden olan Sarp da , Arif de kazanan taraf olamadı.

async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Aradan geçen seneler içinde farklı farklı hayatlar kuran Bahar ve Sarp'ın bir araya gelmesini inandırıcı bulmadığım için Arif'i tutan bir izleyici olarak bu yaşananlardan sonra Arif'i tutmayı da bıraktım. Daha doğrusu Arif'in Bahar ile olmasını istemeyi bıraktım. Arif de tıpkı Sarp gibi mutluluğu hak eden ama mutluluğu hep yarım kalan bir karakter oldu. Ama Sarp gibi ölmediği için senarist onun için başka bir mutlu son yazar diye de umut ediyorum. Zira, Arif'i karakter olarak hala seviyor ve hatta dünyayı sadece kendi çektiği acılardan ve sadece kendi çocuklarından ibaret sayan Bahar'dan daha çok kendisini hak eden birisini bulmasını diliyorum. İzleyicilerin tabiriyle ArBah'cı olmama rağmen suçsuz olduğuna inandığım ve çektiği acılar için üzüldüğüm Sarp'ın sonunun da tam Bahar ile yeniden kavuşup tek dertlerinin veli toplantısında aldıkları şikayetler olduğu basit sorunları olan hayat hayalinden sonra ölmek olmasını istemezdim ama artık ilerlemeyen bu hikayede ölmek bence Sarp için kurtuluş oldu düşüncesinde de ısrar ediyorum. Finalde ise; Bahar bir dönemin başka fenomen dizisi Aliye gibi sadece çocuklarıyla yaşayacağı bir hayat kuracak gibi görünüyor. Diziye yeni dahil olan yazar Fazilet Aşçıoğlu karakterinin teşvik etmesiyle hayatını yazacağını ya da uzun zamandır yeni bir kitap yazmadığını söyleyen Fazilet'in Bahar'ın hayatını yazacağını tahmin ettiğimiz ilerleyen bölümlerde Bahar da bu sayede para kazanacak ve rahat bir yaşama kavuşacak anlaşılan. Hatta konferans verdiğine ve yeni sezon tanıtım afişinde oldukça şık göründüğüne göre bu konuda baya da başarılı olmuş gibi. Tek sıkıntı her bölüm durup durup "Ben Bahar Çeşmeli" diye söze başlamasın...

Son haftaların anlam veremediğim bir başka olayı da Hatice'nin Enver'in hayallerinde yaşamaya devam etmesi oldu. Karakter ölmüş olmasına rağmen hayal ya da flashback sahnelerinde göstermeye devam etme olayını Yeliz'de de yapan dizi ekibi durumu bu sefer biraz abarttı ve aslında dizinin en aklı başında ve belki de bir ölümü tüm üzüntüsüne rağmen en metanetle karşılayabilecek karakteri olan Enver'in aklı dengesini bozdu. İzleyicilerin bir anda ortaya çıkıverdiği için 1990'lı yılların son döneminde yayınlanan fantastik dizi karakteri Ruhsar'a benzettiği Hatice ile yanında imiş konuşup, dertleşen hatta beraber romantik bir akşam yemeği yediğini zanneden Enver'i gördükçe Şirin'in ilk bölümden bu yana bozuk olan akli dengesinin babasından geldiğini düşünmeye bile başladım. Son olarak alevlerin arasında kalan Enver'in de sonunun hayır olmasını diliyoruz.

Zaman zaman Bahar'dan daha çok başrol olduğunu düşündüğüm ve sahnelerini izlemeyi en çok sevdiğim karakter olan Ceyda ise yaşadığı tüm acılara rağmen dizinin neşesi olmaya devam ediyor. Geçen sezonun ortasında oğlunun babası Emre ortaya çıkan ve artık yüzü gülecek, rahat edecek diye umut ettiğimiz Ceyda'ya senarist yine acımadı ve Ceyda bu sefer de her dizide klasik bir yöntem olan DNA testi sonucunu değiştirme klişesiyle karşı karşıya kaldı. Arda'nın kendi oğlu olmadığını düşünen Emre'nin babalık testi sonucunu annesinin ya da küçük bir ihtimal de olsa Şirin'in değiştirmiş olduğu belki birkaç bölüm içinde ortaya çıkar ama izleyici olarak Emre'ye de inancımız ve güvenimiz kalmadı. Ceyda'yı sevip, değer vereceğini düşündüğümüz ancak Şirin ile bir ilişkiye başlayarak bizi bu konuda oldukça yanıltan Emre, Sarp ile olan fotoğraflarını görmesine rağmen Şirin'i yanında çalıştırmaya devam ederek bizi yanıltmaya da devam ediyor. Bunlardan sonra Emre-Ceyda ihtimaline de inanmayan biz izleyiciler şimdilik oldukça huysuz olsa da Ceyda sayesinde hayata bağlanacak hatta belki fiziksel olarak bile iyileşeceğini düşündüğümüz Raif'ten umutluyuz gibi. Üstelik Ceyda'nın Raif ve çileden çıkardığı Fazilet Hanım ile olan sahneleri daha eğlenceli ve hareketli geçiyor. Raif de, tüm hırçınlığına rağmen Emre'den daha sıcak bir karakter gibi görünüyor. Ancak, Ceyda'nın Raif'in izlediği belgesel kanalını ana haber bülteni zannedip yana yakıla panikle Bahar'ı araması buna dahil değil elbette. Ceyda'yı bu kadar telaşlı ya da cahil göstermeye gerek yoktu. Komik değil zorlama ve saçma bir sahne olmuş.

async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

Benim mutluluğu Bahar'dan daha çok hak ettiğini düşündüğüm Ceyda için izlemeye devam ettiğim dizi birçok izleyici için Sarp'ın ölümüyle miladını doldurmuş gibi görünüyor. Senaryonun geldiği sıkıcı durum ve başrol ayrılığından sonra dizi bu sezonu tamamlar mı (Zira reytinglerde endişe verici bir düşüş olmasa da konu cidden tükendi ve daha olabilecek bir şey kalmadı) bilemiyorum ama güzel ve inandırıcı başlayan bir diziyi daha uzatarak vasatlaştıran yapımcı ile senariste kızgınlığımı izleyicilerle birlikte ben de buradan iletiyorum.

twitter takip