Sibel Doğu

İlker Kaleli ekrana dönüyor! Yeni bir Poyraz Karayel mi geliyor?

ABONE OL

İlker Kaleli'nin yeni dizisi Öğretmen'in tanıtım fragmanı yayınlandı. Ünlü oyuncunun yebi karakteri ise akıllara hiç fenomen olan bir diğer karakteri Poyraz Karayel'i getirdi.

Fox TV'nin Medyapım ve MF Yapım imzalı yeni dizisi 'Öğretmen'in yayın günü belli oldu. Başrolünde İlker Kaleli'nin yer aldığı dizi 4 Mart Çarşamba akşamı yayın hayatına başlıyor. Dizi, daha önce 'Hayat Bilgisi', 'Affet Bizi Hocam', 'Koçum Benim' gibi dizilerde benzerlerini izlediğimiz bir hikayeye sahip. Örnek dizilerde olduğu gibi burada da, lisede okuyan bir öğrenci grubu ve onlara okuldaki dersler haricinde hayata dair bir şeyler öğretme çabasında olan idealist, sıra dışı, kuralların-kalıpların dışında eğitim anlayışı olan bir öğretmen var. Ve bu öğretmen fragmandan anladığımız kadarıyla; öğrencilere hak ettikleri hayat dersini vermek ya da iyi bir insan olmayı aşılamak için bir Afet Güçverir ya da basketbol koçu Can Hoca'dan farklı yöntemler uygulayarak onları rehin alıyor, konu ve detaylarını izlerken öğreneceğimiz sebeplerden dolayı da "Yalvarıyorum size. Ne olur değişin" diye de feryat ediyor. Dizinin fragmanında öğretmenin öğrencileri rehin alması, bıçak çekmesi hatta bir öğrencinin ölümüne sınıftan başka bir öğrencinin sebep olduğunun vurgulanması gibi detaylar göze çarptığı için yine şiddet içerikli bir dizi mi geliyor diye düşündürdü ama ben dizinin genelinde şiddetin çok yer alacağını ve bu tarz sahneleri sık göreceğimizi sanmıyorum. Genç neslin giderek kaybettiği vicdan, sevgi, saygı, iyilik duygularını aşılayacak denilen bir öğretmen dizisinde şiddetin fazla yeri olmaz herhalde... Artık, izledikçe göreceğiz. Benim tahminim; ortak dizilere sık sık imza atan Medyapım ve MF Yapım'ın diğer dizileri 'Mucize Doktor' ve 'Kadın' gibi hikayesini daha sıradan ve basit hayatlar üzerinden anlatan bir senaryoyu izleyeceğimiz yönünde. En azından Akif'in bu değişik planından sonrasında yaşanacak gelişmeler zincirinde...

Fragmanlarda öğrenciler ve İlker Kaleli hariç diğer başrol oyuncularını görmediğimiz için dizi, şimdilik daha çok İlker Kaleli hayranlarının ilgisini çekti. Hatta, ben dahil bazı izleyenler İlker Kaleli'nin "Lütfen değişin" diye haykırdığı o sahnede bir tutam Poyraz Karayel havası gördü. Poyraz Karayel'i izleyenler hatırlayacaktır. Dizide; Poyraz'ın edebiyat merakı ve tiradları meşhurdu. Oğuz Atay'ın kitaplarından alıntılar yaptığı o tirad sahnelerini hala açıp açıp izleyenler de vardır herhalde benim gibi. (Hatta, Akif'in fizik yerine edebiyat öğretmeni olmasını dilerdim bu dizide) Akif'in fragmanda öğrencilerine isyan ettiği anlarda Poyraz'ın o halini görmedim değil ama dizi başlamadan "Hala Poyraz gibi oynuyor" demek de haksızlık olacağından bunu şimdilik demek istemiyorum. Ama, Akif karakterinin de Poyraz gibi sıradışı ve hafif deli bir tarafı varsa Akif bize İlker Kaleli'nin oynayaşındaki benzer tavırların da etkisiyle Poyraz'ı hatırlatabilir. Burada aslında İlker Kaleli'nin işi biraz zor. Dizi izleyicisinin çok sevdiği, dizi tarihinde ve kariyerinde önemli bir yer tutan karakterini hala hatırlayan izleyenler varken ve yeni karakterinde o karakterin izleri görülmüşken bunun üzerine çıkmak zorunda. (Hem de, iki projeden son anda vazgeçip biraz ukala adam tanımlaması üzerine yapışmışken) Aksi taktirde; sadece Poyraz Karayel'deki başarısıyla anılacaktır. Ki, bu zaman zaman birçok oyuncunun başına geliyor. Bir dizide öyle bir karakter ortaya çıkıyor ki, sonrasında ne yaparsa yapsın onu geçemiyor ve hep onunla anılıyor... Aynı başarıda bir senaryoya denk gelmek biraz da şans işi olduğundan sonraki projeler tutmayınca da, o oyuncunun başarısı da kısıtlı kalıyor ve izleyici hızlıca yeni diziler ve isimlere kapılınca unutulup gidiyor.  Dilerim; İlker Kaleli, Akif Öğretmen ile Poyraz'ı geride bırakır. Poyraz Karayel'i severek izleyen, hatta hala özleyen ve İlker Kaleli'nin Poyraz performansına hayran kalarak orada çıkarttığı karakteri çok iyi oynadığını düşünen bir izleyici olarak, Akif Öğretmen karakterini ve burada çıkartacağı performansı da merak ediyorum. Bakalım, Poyraz Karayel gibi akıllara kazınacak bir karaktere daha imza atabilecek mi?

Medyapım&MF Yapım başarılı işlere imza atarak, son yılların en yıldızı parlayan yapım şirketlerinden birisi oldu bilindiği gibi. Neredeyse hiç ıskalamadan, attığını vuruyor ve başarılı işler çıkarıyorlar. (Bazen ortak işlerin de bazense tek başlarına yaptıkları dizilerde) Başarılı senarist, başarılı yönetmen, başarılı oyuncularla çalışarak iyi bir ekip kurmayı başarıyorlar. Bunun da karşılığını iyi reyting oranlarıyla alıyorlar. Öğretmen dizisinin de aynı başarıyı yakalanacağına inanıyorum aslında ama açıkçası gün konusunda birçok izleyici gibi tereddütte kalmadım değil. Çarşamba, 'Kuruluş Osman' dizisi zirveye demir attığı zaten birincilik gibi iddia taşıyacağını şimdiden düşünmüyorum. Düşündüğüm şey, dizinin Kuruluş Osman'ın ardından sıralamada nerede yer alacağı. Show TV'de yayınlanan ve klişelerle örülü senaryosuyla istenilen veremeyen 'Zemheri' zaten son demlerini yaşadığı için Çarşamba'nın en etkisiz dizisi denebilir. Zaten Öğretmen başlayana kadar yayında kalamayabilir bile. O nedenle bir etkisi olmayacaktır Zemheri'nin. Hatta; senaryonun klişe olması kadar yazılan karakterler ve performanslar da o kadar donuk ki, ne Firuze ve Ayaz'ın aşkı inandırıcı geldi bana ne de Ertan'ın zalimliği. Hatta; Kadın dizisinden ayrıldığı sıkıcılaşan senaryo yüzünden iyi oldu, belki daha iyi bir dizide oynar dediğim Caner Cindoruk'un bu dizide anlam veremediğim şekildeki soğuk performansı bundan sonraki projeleri için beni düşündürmedi değil. Çünkü; Sarp karakterini canlandırırken ki başarısından baya bir uzak geliyor bana. Ama tabi bunda, oyunculuk performansı kadar yüzeysel, basit senaryo ve yönetmenliğin de payı var. Sahnelerde hiç duygu hissedemedim şahsen ben. O nedenle final haberi şaşırtıcı olmayacaktır.

Doğduğun Ev Kaderindir ve Benim Adım Melek ise dizileri hatırı sayılır bir izleyici kitlesi edindikleri için Çarşamba bu üç dizi arasında bölünebilir gibi görünüyor. Tabi artık dizilerden bile çok izlenen Fox TV Ana Haber Bülteni ve Müge Anlı ile Tatlı Sert ya da Zuhal Topal ile Sofrada programları da reyting listesinin üst sıralarında yer aldığı için artık hangisi hangi diziyi ya da programın üstüne çıkar, hangisi hangisini aşağıya çeker o gün geldiğinde göreceğiz. Kadın ve Çocuk dizilerinin yarıştan çekildiği, Hekimoğlu, Ramo, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz gibi yapımların yarıştığı Salı günü 'Öğretmen' dizisi için daha iyi olurdu görüşünü savunan izleyenlere ben de hak vermiyor değilim aslında. 3 sezon boyunca reytinglerde fırtınalar estiren Kadın dizisiyle aynı kitleye hitap eden bir diziye izleyici aynı günde şans tanıyabilirdi ama kanal bu güne hazırlıkları duyurulan diğer dizilerini düşünüyor olabilir. Artık bu yayın günü politikalarının ne kadar doğru olduğunu da izleyerek göreceğiz. TV dünyası biraz kumar oynamaya benziyor ne de olsa... Taktik kadar diğer kanallardaki yapımlara göre şansının da iyi olması gerekiyor ve neyin nasıl olacağını kestirmek bazen zor olabiliyor. Taşların yeri aniden değişebiliyor. Bazı diziler için çok kolay tahminler yapılsa da, bazıları için yapılan tahminlerin de, çok şaşırtıcı şekilde tersi olabiliyor. 

Mesela; bilindiği gibi; Fox TV bu sezon büyük iddialarla başlayan 'Kurşun' ve 'Ferhat ile Şirin' gibi iki iddialı dizisini 10 bölümü göremeden gözden çıkarttı. Oysa, tanıtımları dönerken ikisi de büyük sükse yapacak gibi duruyordu. 'Ferhat ile Şirin' oyuncu kadrosuyla 'ben buradayım' diye bağırıyordu, hatta ilk bölümü merak da uyandırmıştı ancak ilerleyen bölümlerde vasatlaşan ve klişelerden oluşan senaryosu çabuk tükendi. Aynı adama aşık iki kız kardeş ve o adamın bir amaç uğruna o iki kız kardeşi kullanması, birisine aşık olup diğerine aşık numarası yapması hikayesi izleyiciyi sıktı. Bu yaptığı düpedüz kötülük olan karakteri de izleyici sevemedi, diziden soğudu. Hatta; Cansu Dere ve Tolga Sarıtaş'ın oyunculukları bile ilk bölüm sonrasında giderek yapmacık gelmişti bana.

Özellikle; Muhteşem Yüzyıl, Güneşin Kızları ve Söz dizilerinde başarılı performanslar çizen Tolga Sarıtaş bu dizide oyunculuğunu hiç gösteremedi bence. Çünkü; hikaye ve karakter de vasattı. Ne yapsa itici durdu benim gözümde. Performansı da vasat geldi.

Kurşun da, 'Ferhat ile Şirin' gibi başarılı bir kadro kurdu, başrol oyuncuları Burçin Terzioğlu ve Engin Altan Düztayan çok uyumlu bir ikili olmuşlardı (hatta Kurşun çok daha iddialı bir diziydi) ama senaryo üzerindeki kasveti üzerinden atamadı. Hikaye hep bir sıkıcı ve çabuk tahmin edilecek şekilde ilerleyince dizi izleyicinin üzerinde hep bir ağırlık ve kasvet oluşturmaktan ileriye gidemedi. Oysa; özellikle Engin Altan Düzyatan'ı 1970'ler yaşayan savcı havasına çok yakıştırmıştım (Burçin Terzioğlu için aynısını söyleyemeyeceğim ama. Kıyafetleri ne kadar yakışsa da dönem dizisi havasına hiç oturtamadım) ama konu ve hikayenin geçtiği dönem olarak akıllarımıza getirdiği Karadayı'nın kötü bir benzeri olarak çabucak silinip gitti dizi arşivine. Neyse; her zamanki gibi bir diziden söz ederken başkalarına değinip konuyu dağıttım. Bu sezon başında tutacağına çok güvenilen iki dizisini çabuk kaybeden Fox reytingleri sezon sonunu görebilecek seviyede olsa da artık hikayesi gram ilerlemeyen 'Kadın' dizisini de süründürmekten kurtardı ve mantıklı bir hamle ile herşeyi bağlayarak final yaptı.

3. sezonuyla en büyük ilgisini gören 'Yasak Elma', bu sezonun yıldızı 'Mucize Doktor', yıllardır bıkmadan izlenilen aşiret dizilerinin son örneği 'Zümrüdüanka' ve Savaşçı dizileriyle sezona devam eden Fox'un 'Baraj' ve 'Bir Annenin Günahı' gibi yeni dizi hazırlıkları da devam ediyor. Henüz fragman bile görmediğimiz için bu yeni diziler hakkında şimdilik yorum yapmayacağım. Şimdilik, tek merak ettiğimiz dizi 'Öğretmen'...Bakalım, kanalının yüzünü güldürebilecek mi?

twitter takip