Sibel Doğu

Seksenler bitti ama dizisi hala bitmedi mi?

ABONE OL

Seksenler dizisinin yeniden başlayacak olmasının ardından izleyiciler soruyor! Hep aynı dizileri mi izleyeceğiz?

Televizyon sektörüne 'Ayrılsak da Beraberiz', 'Çocuklar Duymasın', 'En Son Babalar Duyar', 'Kadın İsterse', 'Yalancı Romantik' 'Seksenler' gibi başarılı sit-comlarlar kazandıran yapımcı ve senarist Birol Güven geçtiğimiz haftalarda sosyal medya hesabından 'Seksenler' dizisinin yeniden çekileceğini duyurdu. Dizilerinde genellikle sıradan bir Türk ailesinin günlük yaşantılarını işleyen Birol Güven aynı tema üzerinden arka arkaya çektiği dizilerle bir dönemin en üretken isimlerinden olmuştu. 2012-2017 seneleri arasında TRT 1 ekranlarında yayınlanan 'Seksenler' de Birol Güven'in en başarılı işlerinden birisiydi.

'Ergun Plak', 'Pastacı Sami', 'Alamancı Şahin' gibi sempatik karakterler de yaratınca izleyicinin sevdiği yapımlar arasına girmişti. 1980'li yılların gergin siyasi ortamını ve tarihin acı bir dönemi olan 12 Eylül darbesini de salt politik olaylara karışan karakterler üzerinden anlatmayıp bir mahallede yaşayan sıradan insanların gözünden anlatınca da izleyiciyi üzüntüye ve kedere boğmamış, eğlenceli bir aile dizisi tadından uzaklaşmamıştı.

Siyasi gündemin haricinde 1980'li yıllarda değişen ve gelişen teknolojinin hayatlarımıza etkisi ve o zamanlar henüz kaybetmediğimiz mahalle kültürü, samimi insan ilişkileri de diziyi sevdiren detaylardandı. Bunların etkisiyle dizi özellikle ilk iki sezon başarılı bir çizgide yürüdü. Anlattığı dönemin malzemelerinin yanına karakterlerin gönül maceralarını da sıkıştırınca konu epey uzadı ve yaklaşık 5 sezon izledik diziyi. Hatta 100 değil 200 bölümü bile geçerek dizi tarihinin hatrı sayılır dizilerinden de diyebiliriz. Ancak her Türk dizisi gibi Seksenler'de de son zamanlarda hikaye tıkanmış, konular tükenmiş artık ilerleyecek bir yol kalmamıştı. Dizi belli bir dönemi kapsadığı için ekstra konu ilave etme şansı da yoktu.

Çünkü diziye adını veren 'Seksenler' dönemi bitmişti. Dizideki senaryoya göre bile 1987 yılına gelinmişti son bölümlerde. Yani 'Seksenler' sadece senaryo anlamında değil dizideki yaşantıda da bitmek üzere. Hal böyleyken dizinin yeniden çekileceğinin gündeme gelmesi de düşündürüyor. Bu dizi tekrar çekilince tutar mı?

Birol Güven'in 2010 senesinde yeni versiyonuyla ekrana getirdiği 'Çocuklar Duymasın' beklenenin aksine izleyicinin ilgisini yeniden çekmişti. 2002-2003 sezonundaki tadını vermese de eski aile sıcaklığını o dönemde nispeten hala koruyan dizi bir süre daha devam edecek konuya sahipti ama 4. sınıf gündüz kuşağı dizisine döndüğü günümüzde hala ısrarla devam ettirilmesinde hiç kimse bir mantık bulmuyordur herhalde.

O nedenle 'Seksenler' yeniden ekrana gelirse 'Çocuklar Duymasın' gibi izleyici de bir bıkkınlık yaratır mı? Büyük ihtimal yaratır. Zaten yukarıda da dediğim gibi hem konu tükendi, hem de Seksenler bitti. 1990'lı yıllara doğru giden dizi 'Seksenler' olmaz artık. Birol Güven 'Seksenler'den aldığı gazı çabuk harcamayıp biraz bekleseydi ve 'Seksenler'i yeniden çekmek yerine 'Doksanlar' dizisini şimdi çekseydi belki başarılı olma şansı daha yüksekti. Üstelik, Birol Güven'in eski dizilerini güncelleyip yeniden ekrana getirmesi de artık izleyici de antipati yaratmata başladı.

Çocuklar Duymasın'ı üç kez yenileyip ekrana getiren ve hatta dördüncü kez yayınlamayı planladığını bile söyleyen Birol Güven için galiba artık yeni birşeyler üretme zamanı... Çünkü artık izleyici bu dizilere gülmüyor ve ilgi duymuyor. İzleyicinin izlediği ve sevdiği dizi türleri de zaman içinde değişiklik gösteriyor. Sit-comlar son yıllarda artık popülerliğini kaybetmeye başladı. Gülse Birsel'in 'Jet Sosyete' dizisi bile eski dizileri kadar patlama yapmadı.

Günümüzde daha çok silahların susmadığı mafya dizileri, ters köşelerin birbirini kovaladığı kurgusu oyun içinde oyun üzerine kurulu aksiyonlu diziler ya da entrikanın, karmaşık ilişkilerin eksik olmadığı diziler revaçta. Birol Güven yaratıcılığı tükendiği için izleyicinin değişen zevkine göre senaryolar yazamıyor mu ya da ısrarla aile dizi ortamını anlatan diziler yazarak bize kaybettiğimiz duyguları mı hatırlatmak istiyor (Gerçi Çocuklar Duymasın'ın son geldiği noktada aile sıcaklığı ortamı da kalmamıştı) bilinmez ama sade bir izleyici olarak bile Seksenler'in yeniden ekrana gelmesinin doğru bir karar olmadığını ve aynı başarıyı yakalayamayacğını düşündüğümü belirtmek istiyorum. Birol Güven de kendisini sürekli tekrar edeceği işler yerine keşke kendisini de güncelleyip yeni ve orijinal bir dizi çıkarttabilse. Sonuç olarak ortada çocuk kalmamış iken 'Çocuklar Duymasın' 1980'li yıllar bitmişken 'Seksenler' çekmek çok akıl karı gibi görünmüyor.

twitter takip