GÜNDEM

Yılmaz Özdil: Aşı olacağım, karşı değilim

Sözcü yazarından aşı tartışmalarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalar...

Abone Ol

Sözcü gazetesi köşe yazarı Yılmaz Özdil, Bizim TV'de Lale Özan Arslan'ın konuğu oldu. Aşı tartışmalarına dair açıklamalarda bulunan Özdil, corona virüsü ve aşıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

– Öncelikle makarayı biraz geri sarmamız lazım, çünkü gündeme aşı bomba gibi düştü hepimiz umutla böyle bir gelişme beklediğimiz için.

– Ama öncelikle konuşmamız gereken bence vaka ve ölüm sayıları. Türkiye'de alınan saçma sapan ve dünyada örneği görülmeyen kararlar neticesinde Türkiye bugün maalesef dünyada en fazla vaka sayısına sahip ülke.

VAKA SAYILARINA DİKKAT ÇEKTİ

– Şu an Sağlık Bakanımız sayıları açıklıyormuş gibi yapıyor. Aslında hala gerçek rakamları söylemediğimizi biliyoruz. Bunu doktorlar ve belediye başkanları da açıklıyor.

– Kabaca bugün Türkiye'de hala 50 binin üzerinde vaka var. Ölü sayısı da 200 civarı açıklanıyor ancak biz bunun 600 civarında olduğunu biliyoruz.

– Alınan önlemler yanlış ve yetersiz. Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere bilim insanına yakışır açıklamalar yapanların ne kadar haklı olduğu bu süreçte ortaya çıktı.

VİZYONSUZ DAVRANIRSAN OLACAĞI BU

– 10 ay önce ben aşı kampanyaları için yazı yazmaya başladığımda bana 'vatan haini defol Almanya'ya git' diyorlardı. Şimdi Almanya'dan parayı versen de aşıyı alamıyorsun. Çünkü öngörüsüz, vizyonsuz, cahil davranırsan olacağı bu.


– Bugün Türkiye Çin aşısına yöneldi. Çin aşısıyla ilgili bana 'olacak mısın?' diyorlar. Olacağım tabi ki. Öncelikle BioNTech, Moderna aşısı olmaya gayret edeceğim. Olamazsam Çin aşısı olacağım. Çünkü bu tür salgınları yenebilmemizin tek yolu aşı. Hepimizin aşı olması gerekiyor.

– Kaldı ki bu yüzden bugün benim aleyhimde kampanya yürütmeye çalışan bazı kamuflajlı Saray muhafızları, Tayyip Erdoğan 'Ben aşı olmayacağım' dediğinde gıkını çıkaramıyordu korkusundan…

HEPİMİZ MUTLAKA AŞI OLMALIYIZ

– Şimdi diyorlar ki 'Yılmaz Özdil aşı karşıtı', öyle bir şey yok. Önce ahlaklı olacaksınız. Ben ise diyorum ki: Bu işin tek yolu aşı olmak. Hepimiz mutlaka aşı olmalıyız.

– Çin aşısı konusuna gelince, tekrar söylüyorum: Ben bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak; insanını, canını, sağlığını, kendi canından daha fazla önemseyen ve bu yüzden kafasında paratoner gibi kötülükleri çekerek bir mücadele yürütüyorum. İnsanımız ölmesin diye. Bu yüzden dedim ki, ne yapalım edelim, seferberlik ilan edelim, bu BioNTech'den alalım.

MATEMATİK İSTEYEN HASSAS BİR KONU

– Geçenlerde tekrar yazdım. BioNTech aşısını alman da yetmiyor, bu aşı RNA tabir edilen aşı tipi. Klasik anlamda değil, yeni nesil bir aşı tipi. Eksi 70 derecede korunanan, nakliyesi-lojistiği ciddi bir matematik isteyen, hassas, pahalı bir konu. Bununla ilgili yatırımlar yapılması gerekiyor. Mesele Sağlık Bakanı'nın hastanesine aşı getirmekle bitmiyor. Biz bu aşıyı Hakkari'ye, Rize'ye, Siirt'e, Muş'a, her yere göndermemiz gerekiyor.

– Önlem almamız gerekiyor diye kendimizi yırtarken, bu ahlaksız medya hala 'Sağlık Bakanı çok şeffaf bilgi veriyor, örnek bir insan, devlet adamı' diyordu.

AŞIYI DAĞITMA KABİLİYETİNE SAHİP DEĞİLLER

– Bugün geldiğimiz noktada; Türkiye, BioNTech aşısını satın almaya yetecek maddi güce sahip olsa bile, o aşıyı koruyup, organize etme kabiliyetine sahip değil maalesef… Bu aşıyı Türkiye'ye getirip, dağıtma kabiliyetine sahip olmayan tipler, halkı, Türkiye'deki sağlık sisteminin dünyadaki en iyi sağlık sistemi olduğuna inandırdı.

AB, NİYE ÇİN'LE ANLAŞMA İMZALAMIYOR?

– Çin aşısını alan dört ülke var. Brezilya, Endonezya, Filipinler ve Şili. Biz beşinciyiz ve 50 milyon adet alıyoruz. Bu ülkeleri aşağılama manasında söylemiyorum. Soru bir: Neden gelişmiş bir ülke bu Çin aşısından almıyor? Mesela Avrupa Birliği gibi organizasyonlar, kendilerini sağlama almak için nüfuslarının üzerinde aşı sipariş ediyor. 5-6 şirketle anlaşma imzalarken Çin'le niye imzalamıyorlar? Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu'nun, bunu, toplu ikna edecek şekilde izah etmesi lazım.

BREZİLYA 11 DOLARA, BİZ 60 DOLARA ALIYORUZ

– Tekrar ediyorum ben bu aşı olacağım. Ve hepimiz de olalım. Ama ben bunu bir gazeteci ve yurttaş olarak merak ediyorum. Soru iki: Dünya basınını takip ettikçe çok açık bir şekilde görüyoruz ki; Brezilya, Çin aşısının dozunu 11 dolardan almış. Endonezya 14 dolardan almış. Sipariş ettiğin rakama göre fiyat elbette değişiyordur. Türkiye'nin sipariş ettiği doz Brezilya'yla hemen hemen aynı. Ama ben Türk medyasında okuyorum, diyorlar ki, biz bu aşıyı 60 dolar alıyoruz. 50 milyon dozda 10 dolar fark etse 500 milyon dolar eder. Bir yurttaş olarak merak ediyorum: Bu aşıyı biz ne kadara aldık?

BİR TEK TÜRKİYE'NİN ÖDEDİĞİ RAKAM YOK

– İnternete girip yerli ya da yabancı medya kaynaklarından; Brezilya'nın, Filipinler'in, Şili'nin bu Çin aşısını kaça aldığını okuyabilirsiniz. Çin'le anlaşma yapan ülkelerden sadece Türkiye'nin aşıyı ne kadara aldığını bilmiyoruz. Ben bir haber merkezi, televizyon, gazete yönetsem, bu soruyu Sağlık Bakanı'na sordutmak isterdim. Biz bu aşıyı kaç paraya alıyoruz?

Açıklamaların tamamı için TIKLAYIN...