BirGün'de yer alan haber göre; iklim krizi bu hafta da dünyanın birçok bölgesinde etkilerini gösterdi ancak iklim değişikliğine neden olan etkenleri dile getirmeyenler ABD medyasının büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor ve affedilmez bir şekilde hüküm sürmeye devam ediyorlar.

Ida Kasırgası, Louisiana eyaletinde bir milyonu aşkın kişiyi susuz, elektriksiz ve klimasız bıraktı. Kaliforniya eyaletindeki Caldor yangını yüzlerce evi yok etti ve özellikle Tahoe Gölü çevresinde toplu tahliyeleri zorunlu kıldı. Başka ülkelerde ise, Sibirya'nın geniş alanları alevler içinde kalırken, kuraklıkla kavrulan Madagaskar, bir Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisinin dediği gibi, tamamen iklim değişikliğinin neden olduğu ilk kıtlığa maruz kaldı. Özenli bilimsel araştırmalar, iklim krizinin bu tür aşırı hava olaylarını körüklediğini ortaya koydu.

YAYINLARDA İKLİM KRİZİ YER ALMIYOR

Beyaz Saray: Gazze'de ateşkes anlaşması bu hafta olabilir Beyaz Saray: Gazze'de ateşkes anlaşması bu hafta olabilir

İnsanlar artık televizyon kanallarından veya cep telefonu ekranlarından iklim krizinin bir sonucu olan aşırı doğa olaylarını gerçek zamanlı olarak izleyebilir. Ancak sorun şu ki, çoğu haberde 'iklim değişikliği' ifadesi hiçbir şekilde yer almadığı için izleyicilerin bir kısmı bu bağlantıyı kuramayabilir. Örneğin, basın kuruluşlarının haberlerini raporlayan Media Matters for America'nın (MMfA) açıkladığı verilere göre, ABD'deki en büyük TV kanalları ABC, CBS, CNN, Fox, NBC ve MSNBC, 27-30 Ağustos tarihleri arasında Ida hakkında 774 haber yayımladı ve bu haberlerin yalnızca 34'ü iklim krizinden bahsetti.

Haber yayınları izleyicilere güçlü görüntüler gösteriyor: Görüntülerde, çatılar uçuyor, evler sel suları altında kalıyor, ilk müdahale ekipleri ağlayan kurbanları güvenli bir yere çekiyor... Ancak saatte 172 mil rüzgar hızına sahip dördüncü kategori bir kasırga olan Ida'nın getirdiği yıkımın arkasında ne olduğu ise söylenmiyor.

Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...