31 Mart yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Adıyaman Belediye Başkan Adayı olan Abdurrahman Tutdere, oyların yüzde 49,74'ünü alarak belediye başkanı seçildi. Bu sonuç, CHP açısından yerel seçimlerde 1989 yılında seçilen SHP adayı Şevket Gürsoy'un başarısından tam 34 yıl sonra gerçekleşmiş oldu.
Adıyaman 6 Şubat depreminde ağır yıkıma uğrayan ve hala yaraların sarılmadığı bir şehir. Deprem başta omak üzere, radikal dinci yapılanmalar, terör, kültürel ve ekonomik sıkıntılarla boğuşan bir il konumunda.
Şehrin yeni belediye başkanı Abdurrahman Tutdere, mazbatasını almadan önce Medya Koridoru Genel Yayın Yönetmeni Canan Kaya'nın YouTube yayınında nasıl bir başkan olacağını şu sözlerle anlattı.
Canlı yayında konuşulanların bir bölümü şöyle:
'AK PARTİ, ADIYAMAN'A HEP İKİNCİ SINIF İL MUAMELESİ YAPIYORDU'
Adıyaman halkı bunca yıl sonra ne oldu da CHP'li bir ismi seçti, size neden oy verdiler sizce?
AK Parti Adıyaman'da çok güçlüydü ama biz halkımızla beraber tarihi bir başarıya imza attık. İki dönem milletvekilliği yaptım Adıyaman'da ve vekilliğim süresince hep haklın yanında oldum. 6 Şubat depreminde Adıyaman'ın sesini Türkiye'ye ve dünyaya duyuran kişi Tutdere idi. AK Parti Adıyaman'da yıllardır oy alıyordu ama buraya her zaman ikinci sınıf il muamelesi yapıyordu. Hiçbir zaman hizmette, kamu yatırımlarında hak ettiğini vermedi Adıyaman'ın. Belediyecilikte de çok başarılı işler yapamadılar. Deprem sırasında Adıyaman unutuldu. Bütün bu yaşanan olumsuzluklar ciddi bir kırılmayı da beraberinde getirdi ve iktidar partisi halka sırtını döndüğünde, biz halkı kucakladık. Onlar halkı görmezden, duymazdan geldiğinde biz halkın sesine kulak verdik ve bu şekilde böyle bir zafere halkımızla birlikte imza attık.
'6 ŞUBAT'TA ADIYAMAN'DAKİ YALNIZLIĞI GÖRÜNCE BELEDİYE BAŞKANI ADAYI OLDUM'
Adıyaman'da 6 Şubat depreminde yaşanan acılar hala çok taze... İhmaller de ortada. Mesela bir İSİAS Oteli faciasının daha yaşanmaması için ne yapacaksınız? Çoğu binada dere kumu kullanıldığı ortaya çıkmıştı Adıyaman'da. Yapı denetimiyle ilgili hangi adımları atacaksınız?
Deprem ve can güvenliği bizim birinci önceliğimiz olacak. Zaten bilim insanları Adıyaman'da yeni depremlerin olacağı konusunda uyarılar da yapıyorlar. Şu anda Adıyaman'da tehlike de geçmiş değil. Dolayısıyla bizler bu süreçte bilim insanlarının yol göstericiliği doğrultusunda hem kendimiz denetimlerimizi sıkılaştıracağız hem de inşaatlar ve ruhsatlar konusunda hukuk neyi öngörüyorsa fazlasını yapıp gerekli önlemleri alacağız. Şu anda yapılan konutların büyük bir kısmı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ tarafından yapılıyor ama biz de belediye olarak sosyal konutlar yapacağız. Dolayısıyla burada önceliğimiz güvenli ve sağlıklı yapılar olacak. Biz 6 Şubat'tan ders alan ve ona göre kendini geleceğe hazırlayan bir kent olmak zorundayız. Hazırlıksız yakalandık ve bu hazırlıksızlığın ve denetimsizliğin yarattığı ağır tabloyu da iliklerine kadar yaşayan bir kentiz. Zaten benim de milletvekilliğini bırakıp, gelip belediye başkanlığına aday olmama neden olan etkenlerden bir tanesi de 6 Şubat'ta görmüş olduğum o yalnızlık ve zamanında alınmayan tedbirlerdi. Bunların bir daha yaşanmaması için bu göreve tabi oldum.
'BELEDİYENİN BÜTÇESİ CEMAATLERE DEĞİL, HALKA AKTARILACAK'
Adıyaman'da etkin olan Menzil Cemaati'nden belediyeye gelip geçmiş dönemdeki desteklerin devam etmesini talep ederlerse, geri çevireceğinize dair Adıyaman halkına ve Türkiye'ye söz veriyor musunuz?
Tabii ki. Biz tüm beyanlarımızda Adıyaman Belediyesi halkın belediyesi olacak dedik. Belli imtiyaz sahibi gruplara, cemaatlere veya herhangi bir hakkı olmayan yerde milletin parasını ve belediyenin kaynağını asla kullandırtmayacağım. O tür taleplerle de zaten bana kimse gelemez, gelseler de eli boş dönerler. Bunu bütün Türkiye halkı da Adıyaman halkı da biliyor. Tutdere'yi herkes tanıyor. Yıllarımı hak savunuculuğuyla geçirmiş birisiyim. Biz hukuk dışı ve milletin kaynaklarını israf edecek hiçbir davranışın içinde asla olmayacağız. Bundan herkes müsterih olsun. Adıyaman halkı hizmete susamış durumda. Adıyaman halkının bütçesi halka hizmet olarak gidecek. Bunun dışında hiçbir amaca, oluşuma ve yapıya kaynaklarımızı değil aktarmak, onlarla hiçbir şekilde bu yönlü bir iletişimimiz bile olmayacak.
'ADIYAMAN BİZİM DÖNEMİMİZDE TARİKATLARIYLA DEĞİL, FESTİVALLERİYLE ANILACAK'
Uluslararası Kahta Kommagene Festivali devam edecek mi?
Elbette. Bizim dönemimizde şehir artık tarikatlarlarıyla değil, festivalleriyle, sosyo kültürel etkinlikleriyle gündeme gelecek. Biz bunu projelerimiz arasında da açıklamıştık. Deprem nedeniyle şehrimizin öncelikleri değişti ama zaman içerisinde bu yaraları sardığımızda Kommagene Festivali'nden tutun, badem, üzüm, çiğ köfte, nar gibi Adıyaman'la özdeşleşen hem turistik hem de tarımsal anlamdaki marka değerlerimizle ilgili de festivallerimiz olacak. '
Röportajın tamamı buradan izlenebilir...