GÜNDEM

Ayasofya, 86 yıl sonra bugün ibadete açılıyor... Peki tarihi dokusu nasıl korunacak?

1934'te müzeye dönüştürülen Ayasofya, bir dizi tartışmanın ardından bugün Cuma namazıyla birlikte yeniden ibadete açılıyor.

Abone Ol
Danıştay 10. Dairesi'nin camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyanet'e devredilen Ayasofya'da ilk namaz bugün kılınacak. Cuma namazıyla ibadete açılacak Ayasofya'ya 3 imam ve 5 müezzinin atandığı belirtilirken, davet edilen 700 ila 1000 kişinin açılışta bulunması bekleniyor. Tarihi Yarımada'da geniş güvenlik önlemlerinin alındığı açıklanırken, Ayasofya'ya giden yollar dün geceden itibaren kapatıldı.
Ayasofya'da Koronavirüs önlemleriyle kılınacak cuma namazına Erdoğan'ın yanı sıra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bakanlar, AKP MYK ve MKYK üyelerinin de katılması planlanıyor. Cuma namazı sırasında kadınların da ibadet etmeleri için ayrı bir alan düzenleniyor. Şehit anneleri ve bazı Müslüman misyon şeflerinin eşlerinin de Ayasofya'da olması bekleniyor.
Statü değişikliği kararı nasıl alındı?
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya'nın camiden müzeye çevrilmesine ilişkin 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle 2016'da Danıştay'da açılan dava 10 Temmuz'da sonuçlanmıştı. Dernek, kararda bulunan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ait imzanın sahte olduğunu ileri sürmüş, Danıştay 10'uncu Dairesi de Ayasofya'yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, ibadete açılması önündeki engeli kaldırmıştı.
Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...