'Cumhurbaşkanına hakaret' davasında emsal karar!

%E2%80%99Cumhurba%C5%9Fkan%C4%B1na+hakaret%E2%80%99+davas%C4%B1nda+emsal+karar%21;
ABONE OL

Anayasa Mahkemesi’nden, 'Cumhurbaşkanı'na hakaret' davaları için emsal bir karar çıktı. Yüksek Mahkeme, “Siyasetçiler daha fazla eleştiriye katlanmak durumundadır' ifadesini kullandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), gazeteci Şaban Sevinç’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik kullandığı “Yolsuzluk tapeleri olan, ses kayıtları olan, oğluyla rüşvet konuşması olan Cumhurbaşkanlığına aday bile olamaz diye düşünülmüş” ifadelerinin suç olmadığına karar verdi. Mahkemenin kararı, Cumhurbaşkanı’na hakaret davaları için emsal niteliğinde.

*Şaban Sevinç

AYM’nin kararında, “Başvurucunun ifadeleri FETÖ/PDY terör örgütü tarafından gerçekleştirildiği anlaşılan 17-25 Aralık soruşturmalarının konusunu teşkil eden kayıtlara dayanmaktadır. İlgili ses kayıtlarına ilişkin tartışma başvurucunun açıklamaları öncesinde yoğun bir şekilde başlamış ve bu husus kamuya mal olmuştur” denildi.

‘DAHA FAZLA ELEŞTİRİYE KATLANMAK DURUMUNDADIR’

Siyasetçilere yönelik eleştirinin sınırlarının “çok daha geniş” olduğunu vurgulayan Yüksek Mahkeme, “Siyasetçilerin, kamuoyunca tanınan kişilerin ve kamusal yetki kullanan görevlileri gördükleri işlev nedeniyle daha fazla eleştiriye katlanmak durumundadır ve bunlara yönelik eleştirinin sınırları çok daha geniştir” dedi.

‘ÇOĞULCU TOPLUMUN SÜRDÜRÜLEBİLMESİNE ENGEL OLABİLİR’

AYM kararında şu ifadelere yer verildi: “Cumhurbaşkanına yönelik sözler söyleyen başvurucunun Cumhurbaşkanına hakaret suçundan hapis cezası ile cezalandırılması caydırıcı etki doğurarak toplumdaki farklı seslerin susturulmasına yol açabilir. Cezalandırılma korkusu, çoğulcu toplumun sürdürülebilmesine engel olabilir. Bu nedenle başvuruya konu olayların geçtiği dönemde ve hâlen Cumhurbaşkanı olan müştekiye yönelik sözler söyleyen başvurucunun hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmesi, bilgilendirme ve eleştiride bulunabilme ortamının bir sonucu olan çoğulcu topluma zarar verebilir.” Karara, AYM üyeleri Selahaddin Menteş ve İrfan Fidan karşı oy kullandı.

twitter takip