Ekrem İmamoğlu Cumhuriyet'e yazdı: 'İstanbul bedel biçilecek bir kent değildir'

Ekrem+%C4%B0mamo%C4%9Flu+Cumhuriyet%E2%80%99e+yazd%C4%B1:+%E2%80%99%C4%B0stanbul+bedel+bi%C3%A7ilecek+bir+kent+de%C4%9Fildir%E2%80%99
ABONE OL

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un fethinin yıl dönümünde Cumhuriyet Gazetesi için İstanbul'u anlatan bir yazı yazdı.

İBB (İstanbul Büyükşehir Belediye) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü olan bugün Cumhuriyet Gazetesi için bir yazı kaleme aldı.
 
Cumhuriyet Gazetesi'ne konuk yazar olan Ekrem İmamoğlu, fethinin yıl dönümünde İstanbul'u anlattı.
 
Ekrem İmamoğlu yazısında; "Fethin 567. yılında bize dünyanın en özel şehrini armağan eden Fatih Sultan Mehmed Han’ın vakfiyesinde bize aktardığı sözün rehberliği ile tüm İstanbulluların fetih gününü kutluyorum. “Hüner bir şehir bünyad etmektir, reaya kalbin abad etmektir.” Evet, Fatih’in fethettiği, 5 yıllık işgalden sonra Atatürk önderliğinde milletçe işgali yenip devraldığımız İstanbul için yazıyorum. 10 bin yıllık İstanbul, tüm tarihinin derinliğinden gelen sorumlulukla bu kente ve milletçe güzel vatana emanettir" ifadelerine yer verdi.
 
İmamoğlu, ayrıca; "İstanbul’da, mülkiyeti kime ait olursa olsun, tarihi ve kültürel yapılar 16 milyon İstanbullunun temsilcisi olan İBB ile birlikte planlanmalıdır" dedi.
 
Ekrem İmamoğlu'nun yazısı şöyle:
 
Bir şehrin değeri hemşerilerinin sevgisi ile mi ölçülür hep? Doğup büyüdüğümüz, ekmeğini yediğimiz, sevdiklerimizi güvenle içinde yaşattığımız şehirlerimizin şüphesiz gönlümüzde özel bir yeri vardır. Fakat söz konusu dünya kentleri olunca sadece hemşerilik duyguları ile mi ona değer atfedilir? Bazı kentler vardır ki dünyanın ortak değerleridir. İnsanlığın ortak medeniyet tarihinin mekânlarıdır bu şehirler. Taşında toprağında dünya tarihinin izleri vardır bu şehirlerin. Tarihte onlar olmadan insanlığın gelişim çizgisi eksik kalır.
 
Bilimin ve kültürün ortak ürünü olarak medeniyet bu şehirlerle yükselmiştir. İnsanlığın binyıllar boyunca çekim alanı, yaratıcı gücün ve insana ait olan değerlerin kalesidir bu şehirler. İlkçağdan günümüze insanlığın gelişiminin ölçeği olarak evrensel insanlık değerlerinin en büyük anıtları bu şehirlerdir. Şüphesiz binlerce yıllık tarihi iki büyük kadim imparatorluğun başkenti, çağdaş Türkiye’nin dinamosu İstanbul, bu evrensel şehirlerin başında gelir. Bir çağ kapatarak insanlık tarihinin rotasına yön veren fethinin 567. yılında İstanbul, bir destan şehir olarak işte bu evrensel insanlık tarihinin mekânıdır. İşte bu yüzden İstanbul sadece İstanbulluların değil, tüm insanlığın her dönemde gözbebeği olmuştur.
 
Antik İstanbul’dan, Bizans İmparatorluğu’na, Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar İstanbul her zaman kültür, bilim ve ekonomisi ile çevresindeki dünyanın çekim merkezi olmuştur. Bu bereketli şehrin, yorulmak bilmez anne kucağı gibi nesillerdir yetiştirdiği binlerce evladı vardır. Tarih boyunca ilmek ilmek kültür nakşedilen bu şehir, artık bir yekpare sanat eseridir. İstanbul bir bütünleşik anıtşehir, eşsiz insanlık hazinesidir.
 
16 MİLYONUN KENTİ!
 
İstanbul kimindir? İstanbul 16 milyon İstanbullunundur, 83 milyonundur. İstanbul’un emanetçisi hemşerilerimiz İstanbul’un ganimet değil emanet olduğunun bilincindedirler. Tarih boyunca bu şehri var edenlerin, taş üstüne taş koyanların bize bıraktıkları binlerce kültür varlığı ve tarif edilemez aurası ile İstanbul’un kültür değerlerini salt mülk olarak düşünmek İstanbul’u hiç anlamamış, hiç tanımamış, bu şehrin tarihine nüfuz etmemiş olmak anlamına gelir. Tarihi şehrin kimliği yaşayanları ile örtüşmüş, iç içe geçmiştir.
 
 
twitter takip