'Çocukları sabahın köründe sokağa çıkarmak güvenlik riski de yaratır'

%E2%80%99%C3%87ocuklar%C4%B1+sabah%C4%B1n+k%C3%B6r%C3%BCnde+soka%C4%9Fa+%C3%A7%C4%B1karmak+g%C3%BCvenlik+riski+de+yarat%C4%B1r%E2%80%99
ABONE OL

Doç. Dr. Veysi Çeri, tartışmalı 'Yaz saati' uygulamasının çocuklar üzerinde yarattığı olumsuz etkilere dikkat çekti.

Mustafa Kılıç / Bağımsız Gazeteci

[email protected]

 

Türkiye'de 7 yıldır uygulamada olan "Yaz saati" uygulamasına tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu uygulamadan en olumsuz etkilenenler ise sabah karanlığında okula gitmek zorunda kalan çocuklar oldu. Veliler ve eğitimciler, bu uygulamadan acilen vazgeçilmesi çağrısı yaparken, gçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıkama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanmasının daha faydalı olacağını belirterek, kış saatine geçilmeyeceğini söyledi.

Peki uzmanlar ne diyor?

Çocuk ve Genç Psikiyatristi Doç. Dr. Veysi Çeri ile konuştuk:

"ERKEN UYUSUNLAR, ERKEN UYANSINLAR TEZİNİN GÜNÜMÜZ DÜNYASINDA KARŞILIĞI YOK"

Bugün eskiyle karşılaştırılamayacak bir düzendeyiz. Öncelikle bunu kabul etmemiz gerekiyor.  Yani 'erken uyusunlar, erken kalksınlar' tezinin günümüz dünyasında karşılığı yok. Annelerin-babaların saat 21.00’den önce eve gidemediği bir sistemdeyiz. Dolayısıyla aileleriyle 1-2 saat vakit geçirebilseler dahi uykuya dalmaları 23.00’ü buluyor. Eskisi gibi çocukları 21.00’de uyutmak mümkün değil yani.

*Doç. Dr. Veysi Çeri

"ÇOCUKLAR AZ UYUDUKLARINDA ÖĞRENME YETENEKLERİ BOZULUYOR"

Uyku, çocukların psikolojik, sosyal gelişimi ve genel fiziksel gelişimi için olmazsa olmaz genel hayati bir ihtiyaç. Hepimiz için böyle aslında. İlkokul dönemindeki çocukların ortalama 10-11 saate kadar uyumalarını bekleriz. Uyumadıklarında, bu durum vücutları üzerinde gerek biyolojik, gerekse de psikolojik sorunlara yol açıyor. Çocuklar, daha az uyuduklarında konsantrasyonları, dikkatleri ve öğrenme yetenekleri bozuluyor. Bunun yanı sıra depresyon, stres ve akran sorunlarına da yol açıyor. Bu sorunlardan dolayı çocukların daha fazla uyumasına imkan yaratmamız gerekiyor.

"AMERİKA'DA YAPILMIŞ ARAŞTIRMALAR VAR"

Örneğin Amerika’da yapılan bir araştırmada; okula başlama saatinin 09.00’a alındığında çocukların depresyon skorlarının düştüğü gözlemlendi. Hatta Amerikan Pediatri Akademisi ve Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi, okulların 09.00’dan önce açılmaması gerektiğiyle ilgili raporu ABD federal hükümetine sundu. Çünkü çocuklar ve ergenler için uyku yeme içmek kadar önemli bir şey.

"ÇOCUKLARI SABAHIN KÖRÜNDE SOKAĞA ÇIKARMAK GÜVENLİK RİSKİ DE YARATIR"

Ayrıca sokaklar da tekinsiz. Birçok risk kol geziyor sabahın o saatimde. Çocukları sabahın köründe sokağa çıkarmak güvenlik riski de yaratır. Kaldı ki çocukların bir kısmı gelişimsel olarak karanlıktan korkar. İnsanın kaygılıyken, endişeliyken, stresliyken zeka skoru düşer. Bu çocuklara karanlıkta stres yükleyip, güvensiz hissettirip okula sokmanın ne anlamı var. Öğrenmelerini bozacak bir meseleyle okula göndermenin ve bu konuda diretmenin hiçbir bir anlamı yok. Bu yanlış uygulaya bir an önce son verilmeli.

twitter takip