Canan Kaya

DEVA Partili Şahin ve Gelecek Partili Üstün'den, Özdağ - Kılıçdaroğlu görüşmesiyle ilgili önemli açıklamalar!

ABONE OL

DEVA Partisi Sözcüsü ve Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Zafer Partisi Ümit Özdağ görüşmesine ilişkin partilerinin tavrıyla ilgili gündeme gelen iddialara yanıt verdi.

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, dün ikinci kez bir araya gelmişti. Olumlu geçtiği ifade edilen görüşmeye ilişkin açıklama ise bugün saat 13:00'da Ümit Özdağ tarafından yapıldı. Bir anlaşmaya varılıp varılmadığıyla ilgili sonucun bu akşam netleşeceğini belirten Özdağ'ın, Kılıçdaroğlu'na bir mutabakat metni sunduğu öğrenilmişti.  

Özdağ'ın açıklamalarının ardından bu protokol metniyle ilgili ağırlıklı olarak sosyal medyada bazı iddialar gündeme geldi. İddiaya göre; DEVA, Gelecek ve Demokrat partilerinden "Atatürk vurgusu, anayasanin 66. maddesi ve kayyım" uygulamasıyla ilgili itirazlar geldi. Atatürk vurgusuna itiraz ettiği iddia edilen Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Gültekin Uysal, bu söylentiyi kesin bir dille yalanladı ve sert tepki gösterdi. 

Anayasanın 66. maddesiyle ilgili itiraz ettiği ifade edilen DEVA Partisi ve Özdağ'ın kayyım uygulamasının devam etmesi gerektiği yönündeki açıklamasına karşı olduğu öne sürülen Gelecek Partisi ise Medyakoridoru'na şu açıklamaları yaptılar.

*İdris Şahin - DEVA Partisi Sözcüsü 

 

İddiayı sorduğum DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, görüşünü şu sözlerle aktardı:

"Sosyal medyaya yansıyan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Bizler, bu birlikteliğin çerçevesini "Ortak Politikalar Mutabakat Metni"yle imzaladık ve ortaya koyduk. Bu taleplerde buna uymayan bir durum varsa, bu Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun takdirindedir. Bir şekilde liderlerle paylaşır. Eğer bir revizyon gerekiyorsa bunu muhakkak genel başkanlara iletmesi gerekir. Şu an için böyle bir durum söz konusu değil.

Anayasanın 66. maddesi veya anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili ortak mutabakat metninde en ufak bir cümle yok ki. Bizim yaptığımız sadece, "Temel Hak ve Özgürlükler Eylem Planı"nda anayasanın 66. maddesinin yeniden düzenlenebileceği noktasında düşüncemizi dile getirmekti. Bu düşüncemiz ortak politikalar metnine yansımadı ki...

Ayrıca Özdağ- Kılıçdaroğlu görüşmesine DEVA Partisi olarak bizim herhangi bir dahlimiz olmadı. Bu söylentilerin tamamı, Sayın Ümit Özdağ’a yakın sosyal medya hesaplarında paylaşıldı."

*Ayhan Sefer Üstün - Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı

 

Özdağ'ın, kayyım uygulamasının devam etmesi gerektiği yönündeki açıklamasını sorduğum Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, aynı zamanda görüşmenin bütününe ilişkin de dikkat çeken açıklamarda bulundu:

"Ümit Özdağ’ın Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’yla yapacağı görüşmeyle ve Özdağ’ın talepleriyle ilgili bize bir bilgi gelmedi. Liderler bir araya geldiklerinde, hem Sinan Oğan hem de diğer partiler ve ittifaklarla 'görüşme yapılmalıdır' dediler. Onun dışında sonradan yapılan görüşmelerle ilgili bizim bir bilgimiz yok. Özdağ ne dedi, bir protokolden bahsediliyor, öyle bir protokol gerçekten var mı yok mu bilmiyoruz.

Ancak basından öğrendiğimiz kadarıyla, kayyım uygulamasının devam etmesini talep etmiş. Kayyım meselesi, bir partiye veya kişiye karşı bir tutum değil, demokrasiyi zedeleyen ilkesel bir durum. Buna karşı olmak da ilkesel bir tavırdır. Demokratik hukuk devletinde de böyle bir uygulama olmaz. Hem CHP’nin hem de Gelecek Partisi’nin kendi bireysel programlarında da kayyıma karşı olunacağı yazılı. Yine Millet İttifakı’nın ortak politikalar ve güçlendirilmiş parlamenter sistem metninde de bu yazılı. Bu metinlerde bir politika değişikliğine gidilmedi. Politikamız olduğu yerde duruyor. Dolayısıyla bize de bunun dışında bir bilgi gelmediği için metne bağlıyız.

Gelecek Partisi olarak, Özdağ - Kılıçdaroğlu görüşmesini ise son derece faydalı buluyoruz. Çünkü biz bütün siyasilerin birbirleriyle görüşmesi kanaatindeyiz. Kaldı ki ikinci tur seçimine giderken tabii ki görüşülmesi lazım. Görüşme olmazsa sağlıksız bir ortam olur."

 

twitter takip