Diyarbakır'da kopyala-yapıştır ihale: Cadde ve sokaklardaki levhalar bir daha yenilenecek

Diyarbak%C4%B1r%E2%80%99da+kopyala-yap%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r+ihale:+Cadde+ve+sokaklardaki+levhalar+bir+daha+yenilenecek
ABONE OL

İki yıl önce cadde ve sokaklardaki levhaların güncellenmesi için ihale veren kayyım idaresindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, aynı ihaleyi 10 milyon 24 bin TL ile aynı şirkete verdiği ortaya çıktı. 17 ilçe merkezini de kapsayacak ihalenin teknik şartnamesinin de kopyala-yapıştır olduğu görüldü.

İrfan Tunççelik / Serbest Gazeteci

[email protected]

 

Kayyım idaresindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 11 Eylül'de Belediyenin "Yetki Alanlarındaki Bazı Mahallerde Kapı Numara Levhaları Alımı" ihalesi düzenledi. Belediyenin 10 milyon 24 bin TL'lik yaklaşık maliyet hesabı çıkardığı ihaleyi İstanbul merkezli Erhan Reklam ve Matbaacılık Tanıtım Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited adlı şirket aldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanlığı ile şirket arasında 7 Kasım’da sözleşme imzalandı. Sözleşmenin bedelinin 5 milyon 307 bin TL olduğu bildirildi. İmar Ve Şehircilik Daire Başkanlığı'nca hazırlanan teknik şartnameye göre, 122 bin levhanın üretileceği ihalenin süresi 75 gün.

 

17 İlçe Merkezini kapsayacak ihale kapsamında; "Bazı mahallelerde numarataj envanterinin toplanması, işletilmesi ve idarenin yetki alanı içerisindeki bulvar, cadde, sokak, yol, meydan, yapı ve kapı bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılması (varsa düzeltme yapılarak), "Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğe" göre hatalı ve eksik kayıtların düzeltilerek oluşturulan adreslerin Ulusal Adres Veri Tabanı verileri ile eşlenerek Mekânsal Adres Kayıt Sistemine uygun veri üretilmesi, kırsal mahallelerde bina/site/ konut  dış kapı numara levhalarının alımı ve alınan levhaların yerlerine monte edilmesi işidir" denildi.

Şartnamede, levhalama işlemi yapılan cadde ve sokaklarda mevcut bulunan tüm eski levhaların sökülerek tutanak ile idareye teslim edilmesi bilgisi de yer aldı.

İki yıl arayla aynı ihalede yönetmeliğe aykırı işlem

Aynı şirketin, 20 Ocak 2021'de de işin süresi 6 ay olmak üzere 175 bin 62 adet cadde/sokak tabelası ve kapı numara levhası ihalesi aldığı ortaya çıktı. Kayyım tarafından 7 milyon 661 bin TL'lik yaklaşık maliyet hesabı çıkarıldığı ihalenin teknik şartnamesinin de kopyala-yapıştır olduğu belirlendi.

10 Haziran 2020 tarihinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyımı Hasan Basri Güzeloğlu'nun merkeze çekilmesiyle yerine kayyım olarak atanan Münir Karaloğlu, göreve başladıktan sonra belediyedeki yolsuzluk ve usulsüzlükler ile kamuoyuna yansımıştı.

Karaloğlu, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün ASELSAN ile birlikte yürüttüğü Mekânsal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) projesi kapsamında yetki alanlarındaki mahallelerde bulvar, cadde, sokak tipi direkli levhaları ve kapı numaralarını 19 Temmuz 2021 yılında güncelledi.

Türkiye'de sokak tabelaları “Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğe" uygun olarak, kırmızı zemin üzerine beyaz yazı uygulanarak hazırlanıyor. Diyarbakır kayyımı yönetmeliğin esaslarına aykırı olarak hazırladığı, sokak tabelalarında kırmızı zemin üzerine sokak adının yanı sıra sağ üst köşeye Türk bayrağı işlediği de görüldü. Tabelanın alt bölümünde yer alan mavi şerit üzerine belediye logosu ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yazısı yer aldı.

twitter takip