Fatih Yaşlı: CHP ile DEM Parti arasındaki pazarlıklar sürecektir

Fatih+Ya%C5%9Fl%C4%B1:+CHP+ile+DEM+Parti+aras%C4%B1ndaki+pazarl%C4%B1klar+s%C3%BCrecektir
ABONE OL

Yazar ve akademisyen Fatih Yaşlı, Başak Demirtaş'ın DEM Parti'nin İstanbul adayı olmayacağını açıklamasını Medya Koridoru'na değerlendirdi.

Cezaevinde tutuklu olan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş'ın, DEM Parti'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olabileceğini açıklaması siyasetin gündemine bomba gibi düşmüştü. Demirtaş'ın bu açıklamasının ardından gözler DEM Parti'ye çevrilmiş, Başak Demirtaş'ın aday gösterilip gösterilmeyeceği merak konusu olmuştu.

DEM Parti'nin istanbul adayını açıklaması beklenirken, Başak Demirtaş'tan konuya ilişkin yazılı bir açıklama geldi ve adaylıktan çekildiğini duyurdu. Ardından DEM Parti'den de resmi bir açıklama yapıldı ve özetle "Ortaklaşarak aday olmaması görüşüne varılmıştır" denildi.

Bu gelişmeyi Medya Koridoru'na değerlendiren yazar ve akademisyen Fatih Yaşlı, "Bugün hem Başak Demirtaş’ın hem de DEM Parti’nin açıklamalarına baktığımızda, aslında iki taraf arasında Demirtaş’ın adaylığına değil, aday olmamasına dair bir istişare sürecinin yürütüldüğünü görüyoruz. Anlaşılan Başak Demirtaş adaylığını DEM Parti’nin talebi ya da değerlendirmesi üzerine değil, eşi Selahattin Demirtaş’la aldığı bir ortak karar neticesinde, bir tür “emrivaki” olarak da görülebilecek şekilde gündeme getirmiş. Bunun ise parti içerisinde belli bir tepki yaratmış olma ihtimali var" dedi.

Açıklamasında, Selahattin Demirtaş'ın 14-28 Mayıs seçimleri sonrasında aktif siyaseti bırakırken o güne kadar gizli kalmış bir bilgi de vermiş ve partisine birinci turda cumhurbaşkanı adayı olma isteğini ilettiğini ama bunun karşılıksız kaldığını söylediğini de hatırlatan Yaşlı, "Şimdi yine benzer bir süreç yaşandı ve Demirtaş, Başak Demirtaş’ın adaylığı üzerinden kendisini hem başta iktidar olmak üzere genel siyasete hem de kendi partisine hatırlatmak istedi ama bu girişimi de partisi tarafından reddedildi" ifadelerini kullandı.

Başak Demirtaş’ın adaylığının, Demirtaş faktörü nedeniyle DEM Parti’nin İstanbul’da ciddi bir oy potansiyeline ulaşmasına yol açabileceği yorumunu da yapan Yaşlı, "Şimdi ise aday olmayacağının açıklanması İmamoğlu’nun elini görece rahatlatmış, iktidar kanadında ise bir hayal kırıklığı yaratmış olmalı. Şimdi AKP Yeniden Refah Partisi’nin desteğini almak için daha çok çaba gösterecektir ve pazarlıklar devam edecektir. Aynı şekilde CHP ile DEM Parti arasında da pazarlıklar adayların açıklanacağı son güne kadar sürecektir" değerlendirmesinde bulundu.

twitter takip