Alım gücünün gün geçtikçe azaldığı ülkemizde, her kesim artan enflasyon karşısında direniyor. Bu durumun kendilerini de etkilediğini ifade eden üniversite öğrencileri, aldıkları burs miktarının azlığından dert yanıp kendilerine yetmediğini dile getirdiler.
Azat Özkahraman / Serbest Gazeteci
Fiyatların gün geçtikçe arttığı ülkemizde her ne kadar ücretlere zam yapılsa da bir noktadan sonra enflasyon karşısında eriyor ve alım gücü düşüyor. Herkesi fazlasıyla etkileyen bu durum, yüz binlerce üniversiteliyi de olumsuz ekliyor. Öğrenciler, aldıkları burs-kredi miktarının kendilerine yetmediğini ifade ederek, miktarın güncellenmesi gerektiğinin altını çizdiler.
Devlet yurtlarında kalanların biraz daha avantajlı olduğunu dile getiren öğrenciler, özel yurt ve evlerde barınmak zorunda kalanların ailelerinden destek almadan okuyamadığını söylüyorlar.
Balıkesir Üniversitesi Mimarlık bölümü öğrencisi Yiğit İlter de bu durumdan dert yananlardan.
Burs miktarının yükünü hafiflettiğini ama hiçbir şekilde yetmediğini aktaran İlter, “Burs miktarı her ne kadar yükümü hafifletiyor olsa da durumu benden daha kötü olan öğrenciler için kesinlikle yeterli olmayacaktır. Tek başına bursla geçinmek olanaksız bir öğrenci için. Sadece öncelikli ihtiyaç olan, yeme, içme, ulaşım bile ayda 5-6 bin TL gibi bir miktara ulaşırken şu anda aldığımız burs kesinlikle yetmiyor. Ayrıca mimarlık gibi maddiyatın da önemli olduğu bir bölümde yeterli bir destek olduğu söylenemez. Bölümüm gereği yaptığım harcamalar oldukça yüksek bunun yanında kaldığım yerin kirası ve kişisel ihtiyaçlara ödediğim miktar ayda 10 bin liradan fazla olduğu için sık sık ailemden para istemek durumunda kalıyorum. Benimle aynı durumda olmayan öğrencileri düşünürsek zor durumda kalmamak elde değil. Burs miktarı en azından öncelikli ihtiyaçlara yetecek bir seviyeye çekilmeli. Burada devlete daha fazla yük düşüyor ama bir nebze de olsa rahatlamamızı sağlayabilir” dedi. Bursun 5 bin lira seviyesinde olması gerektiğini aktaran İlter, KYK yurdunda kalan öğrencilerle kendileri arasında büyük fark olduğunu, onların en azından yemeklerini oradan yediğini, bunları dikkate alarak bir düzenlemenin yapılması gerektiğini aktardı.
“Bazen Evden Gelen Harçlıkları Arkadaşlarımla Bölüştüğümüz Bile Oluyor”
Burs veya kredi alma koşullarında değişiklik yapılması gerektiğini ifade eden Kastamonu Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencilerinden Hasret Erim de herhangi bir destek alamadan okumaya çalışanlardan.
Devlet imkânlarının her öğrenciye eşit dağıtılması gerektiğini ifade eden Erim, “Türkiye şartlarında bu miktarla geçinmek mümkün değil, ben ailemin gönderdiği harçlıklarla geçinmeye çalışıyorum ama herkes benim kadar şanslı değil, geçinemediği için okulu donduran arkadaşlarım oldu. Birçok arkadaşım da yarım günlük işlerde çalışıp geçimini sağlamaya çalışıyorlar. Çalışan arkadaşlarım derse genelde uykusuz geliyorlar, bazen derste uyuyorlar. Sınav haftasında ders çalışamadıkları için birçok dersten kalıyorlar. Ya işi ya okulu bırakmaları gerekiyor. Yakın zamanda geçinemediği ve kartında yemek yiyecek parası olmadığı için intihar eden bir genç kız haberi duymuş çok üzülmüştüm. Gerçekten çoğu arkadaşımın yemek yiyecek parası yok. Bazen evden gelen harçlıkları arkadaşlarımla bölüştüğümüz bile oluyor. Öğrenci olarak tabii ki ben de bütün arkadaşlarım gibi çok büyük zorluklar çekiyorum. Düşünün şehir dışında okuyorsunuz ve aileniz dışında hiçbir maddi geliriniz yok. Ekstra bir işte çalışmayı düşünüldüğüm bile oluyor ama hem iş hem okulu aynı anda zor yürütemem diye korkuyorum. Ben buraya okumaya geldim. Neden bir işte çalışayım ki... Çalışmak yerine yabancı dil kursuna gidip dil öğrenebilirm veya başka bir aktiviteye katılabilirim. Bu bütün öğrencilerin hakkı. Geçinmek için işe giren arkadaşlarım ders çalışamıyor, ders dinleyemiyor. çoğu zaman derse bile gelemiyorlar. Bir şeyler öğrenmek değil de 'diplomayı nasıl alırız' derdindeler. Üniversite böyle bir yer olmamalı diye düşünüyorum” dedi.
“Çoğu zaman makarna dahi yapamıyoruz”
Bursun her öğrenciye eşit verilmesi ve miktarının arttırılarak gerçekten bir öğrencinin yaşayacağı düzeye çekilmesi gerektiğini ifade eden Erim, sözlerini şöyle sürdürdü:
“KYK yurtları tamamen ücretsiz olmalı. Şehir içi ulaşımının da öğrenciler için ücretsiz olması gerektiğini düşünüyorum. Bunlar saymakla bitmez gerçekten ama öğrencilere yönelik acil bir düzenlemenin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yurt çıkmadığı için evde kalıyorum. Kiramız 6 bin lira. Mutfak masrafıyla birlikte evin gideri 10 bin lirayı buluyor. Ev arkadaşım da var ona rağmen geçinemiyoruz. Çoğu zaman makarna dahi yapamıyoruz. Asla paramız yetmiyor. Ekstra bir gelirim de yok. Bu yüzden çok büyük zorluklar yaşıyorum. Ailemin de maddi durumu çok iyi değil. Bu nedenle herkese eşit şekilde geri ödemesiz burs yapılması gerektiğini düşünüyorum.”
“iş hayatına borçla başlamak insanı zor duruma sokuyor”
Aile desteği olmadan okumasının imkânsız olduğunu aktaran bir diğer öğrenci ise Rızgar Özek. Balıkesir Üniversitesi Mimarlık bölümü öğrencisi olan Özek’te devlet yurdunda yer bulamayıp özel yurtta kalmak zorunda kalanlardan.
Geri ödemeli burs aldığını ifade eden Özek, “Aldığımız burs yetmiyor çünkü hayat bu kadar pahalıyken bu kadar az bir miktarın yetmesi çok zor ailem olmasa geçinemezdim, okulumu okuyamazdım. Benim durumumda olan binlerce öğrenci var ama herkes benim kadar şanslı olup ailesinden destek alamıyor. En basitinden benim okuduğum bölümde maket gibi şeyler çok olduğu için onlara bile para yetiştiremiyorum ki bir tane maket için en az 300 lira gözden çıkarmam gerekiyor.
Ücretin artırılması lazım çünkü hayat pahalılığı bu durumdayken bu kadar küçük ücret komik duruyor. Ailem para yollamasa çok zor durumda kalırım. Şu an burs ücreti en azından öğrencilerin bir şey alıp yerken 'çok pahalı ya bunu yemesem daha iyi' demeyeceği bir fiyatta olması lazım. Burs miktarı belirlenirken bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü devlet okulunda okuyup, devlet yurdunda kalan, maddi durumu kötü arkadaşıma geri ödemeli burs çıkarken, özel okulda burssuz okuyup, durumu iyi arkadaşıma geri ödemesiz burs çıkabiliyor. Bence tüm öğrencilere geri ödemesiz burs yatması lazım, işsizlik bu kadar fazlayken ve iş yerleri tecrübesiz personel almazken, üniversiteden mezun olur olmaz doğrudan iş hayatına borçla başlamak insanı zor duruma sokuyor” ifadelerini kullandı.
2024 KYK burs ve kredi miktarları nedir?
Yüksek öğrenim gören öğrencilere devlet tarafından karşılıksız olarak verilen KYK bursu ve geri ödemeli kredi miktarları, 2024 yılı için şöyle açıklamıştı:
- Lisans öğrencileri için 2 bin lira,
- Yüksek lisans öğrencileri için 4 bin lira,
- Doktora öğrencileri için ise 6 bin lira.