Sibel Doğu

Öğretmen dizisine gösterilen tepkiler haklı mı?

ABONE OL

Fox TV'nin yeni dizisi 'Öğretmen' ilk bölümüyle bazı izleyicilerin tepkisini çekti. Peki, Öğretmen dizisinin bu sert senaryosu nasıl devam eder?

 
 
Fox TV'nin Medyapım& MF Yapım imzalı yeni uyarlama dizisi 'Öğretmen' geçtiğimiz Çarşamba akşamı yayın hayatına başladı. Başrollerinde; İlker Kaleli, Ceren Moray, Serhat Kılıç, Şerif Erol, Afra Saraçoğlu gibi oyuncuların yer aldığı dizi oldukça da güzel bir başlangıç yaptı. Açıkçası, başarılı bir reyting sonucu alacağını tahmin etsem de, dizinin Kuruluş Osman'ı geçerek birinci olmasını beklemiyordum. Hatta; dizi hakkında başlamadan önce yazdığım yazıda 'Zaten Kuruluş Osman'ı geçemez. Onun ardından kaçıncı olur ve Çarşamba akşamını nasıl etkiler acaba' diye yazmıştım. Yüzümü kara çıkartarak daha ilk bölümden zirvede yer almasına sevdindim elbette. Zira kadrosu itibariyle ilgimi çeken ve izlemeyi düşündüğüm bir diziydi.
 
Konusuna gelince... Aslında tahmin ettiğimiz şeyler oldu. Öğretmenlik gibi kutsal bir mesleğin itibarini zedeliyor, öğretmenleri kötü gösteriyor tepkileri aldı. Hatta; öğrencileri, okul ve öğretmenlerden soğutacağını düşünenler bile oldu. (Oysa, eğitim kalitesinin kalmadığı bu saçma sistemde biz çoğu sadece adı öğretmen olan yeni nesil eğitimcilerden baya soğumuştuk zaten. Artık eğitim sisteminin ülkemizde çok saygınlığı kalmadı ama neyse konumuz şimdi bu değil)
Akif Öğretmen'in öğrencilere büyük bir hayat dersi vermek istediği ve amacının onlara zarar vermek olmadığı zaten çok belli olduğundan bıçak çekmek gibi bazı şiddet sahnelerini doğru bulmasam da, diziyi - Milli Eğitim Bakanı Personel Genel Müdürü dahil- tepki gösterenler kadar psikopatça bulmadım. İçeriğini de fiyasko olarak değerlendirmedim. Ama alışmışın dışında sert bir hikayesi var, orası doğru.
 
Dizide; genç neslin terbiyesiz, vurdumduymaz, şımarık, vicdansız tavırları güzel işlenmişti. Her öğrenciye herhalde ayrı ayrı sinirlenmişizdir. Dizinin günümüzde genç neslin artık böyle yetişiyor olduğunu bir kez daha gözler önüne sermesini sevdim. Tabi, gençlerin bu tavırları Akif Öğretmen'in onları rehin alması için geçerli ve yeterli bir sebep değil belki ama Akif'in aslında onlara zarar vermek gibi bir niyetinin olmadığı belli olduğu için bunu şuan çok eleştirmeyeceğim. Çünkü; bence hayatta bazen böyle sert derslere de ihtiyaç vardır. Gerçi, dizideki gençlerin pervasızlığı ve bencilliği, Rüya'nın ölümünden etkilenmeyişleri, hala Rüya hakkında ileri- geri konuşmayı sürdürebilmeleri, onun suçsuz olduğuna ihtimal vermemeleri, suçlu olsa dahi ona yaptıklarından pişmalık duymayışları, Gizem'in ölmesini rahatça onaylayabilmeleri, Akif sorduğunda buna itiraz etmemeleri, öğretmenlerini koridorda gördüklerinde bilerek çarpıp elindekilerin düşmesine neden olmaları, öğretmenlerine 'hoca' diye saygısızca hitap etmeleri bu dersin ne kadar işe yaracağı konusunda beni düşündürmüyor değil. Dizi olduğu için istenilen amaca illaki ulaşılacaktır ama gerçek hayatta daha çok var olan bu bencil, ilgisiz, şımarık insanlarla mücacelemiz de keşke dizi izlemek kadar kolay bir eylem olsa.
 
Dizinin tanıtımları dönmeye başladığından bu yana iki nokta özellikle merak ediliyor. Bu öğrenciler böyle kaç bölüm rehin kalacaklar ve sonrasında Akif'i nasıl sevecekler, hikaye sonrasında nasıl devam edecek? Öğrencilerin hayatlarından neler çıkacak?
 
Fragmandan anladığımız kadarıyla; ikinci bölüm de sınıfta rehine olarak ilerleyecek. Dizinin çıkış noktasını oluşturduğu için Akif'in vereceği ders hikaye için evet çok önemli ama Akif, çocukları bu sınıfta rehine olarak taş çatlasın 3-4 bölüm tutabilir. Sonrası  illaki sıkıcı olmaya başlayacaktır. Ve dizinin en önemli kısmı bence sınıftan çıktıktan sonra başlayacaktır. Çünkü, hikayenin gidişatının değişeceği yer orası olacaktır. Tabi sınıftan çıkana kadar, Rüya'nın ve Zeynep'in başına gelenlerle ilgili daha detaylı bilgiler de edineceğizdir herhalde...
 Artık, Zeynep'in de başına gelenlerin sebebi bu arsız öğrenciler mi, yoksa tamamen başka birisi mi zarar verdi ilerleyen bölümlerde göreceğiz (Hatta Akif'in Rüya'nın intiharına sizin onu dışlamanız sebep olmadı demesi de var olan başka bir sırrın habercisiydi galiba) ama aynı okuldan birisi öğretmen birisi öğenci iki farklı kişinin başına gelen olaylar da "Ne lanetli okulmuş" dedirtmedi değil.
 
Bir de, Rüya'nın aslında yaşıyor olma ihtimalini düşündüren son sahne var. Öğrencilerden Tuğrul'u bıçaklayan Akif onu kendi odasına kapattıktan sonra odasındaki gizli bir merdivenle bir yere indi ve bizim görmediğimiz birisine su uzattı. Aklımıza ilk olarak Tuğrul geldi, çünkü onun ölmeyeceği yani Akif'in cinayet işlemeyeceği zaten çok kesin birşey. Hatta; Tuğrul da bu planın bir parçası çıkacaktır yüksek ihtimal. Ama su verdiği Tuğrul muydu yoksa Rüya aslında yaşıyor mu arasında güzel bir heyecan yarattılar ilk bölüm için.  Gizli bir merdivenle aşağıya inmesi Rüya ihtimalini aklıma getirirken, Akif'in evlat acısı çeken Ziya'dan bu gerçeği saklama ihtimalini de pek mantılı bulmadığım için Rüya'nın yaşıyor olma ihtimalinin düşük olduğunu da düşünmüyor değilim. Ama sonra Rüya düşerken birisinin onun elini tuttuğu sahne aklıma geliyor ve tekrar "acaba olabilir mi" diyorum. Her sahne ve detay farklı bir şey düşündürüyor şimdilik.
 
Rüya yaşıyorsa da, bunu çok daha sonraki bölümlerde görebiliriz belki. Bu nedenle, Akif'in su verdiği kişi de Tuğrul çıkabilir gibi. 
Akif'in bu planında ona yardım eden birilerinin çıkacağı muhakkaktı ama ikinci bölüm fragmanında emniyet amiri Metin Müdür ile Akif'in sarılması ve ikisinin birbirini tanıyor oluşu şaşırtıcı bir gelişme oldu. Zaten, ilk bölümde en çok Akif'in neden özellikle Yılmaz Komser'i aradığını merak etmiştim. Bunun nedeni Metin Müdür ile tanışmaları çıkacaktır herhalde. Yada Yılmaz Komser ile ilgili başka detaylar da var olabilir. Göreceğiz artık....
 
Son olarak da; ilk bölümde çok az görsek de, dizide favori karakterim galiba müdür yardımcısı Taner Hoca olacak. Biraz üçkağıtçı, havalı ve çocuklar rehineyken sanki yıllardır bunu bekliyormuş gibi basına röportaj vererek şov adamı izlemini veren Taner Öğretmen galiba dizinin eğlenceli tarafını götürecek. Bu karakteri canlandıran Serhat Kılıç da zaten hem Ergün Plak olarak hem de hiç de sevilmeyecek bir karakter olmasına rağmen performansıyla sevdirdiği Çolak olarak izleyiciye kendisini zaten çoktan ispat etmiş bir oyuncu. İlk bölümde Akif ve öğrenciler haricindeki karakterlere dair çok fazla sahne izlemedik ama ilerleyen bölümlerde hikaye diğer karakterlere de illaki yönelecektir. O bölümlerde, senaryo güzel devam ederse sanıyorum Ergün Plak ve Çolak'tan sonra Serhat Kılıç'ın bu karakteri de dizi içinde kendince fenomen olacaktır. 
twitter takip