Mustafa Kılıç / Bağımsız Gazeteci
mustafakilic.mk@gmail.com
Bugün saat 10.42'de Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem paniğe neden oldu. Gemlik Körfezi'nde oluşan depremin büyüklüğünü Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) 5.1 olarak duyururken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi 4.9 olarak açıkladı. Yaklaşık 3 dakika sonra ve aynı noktada 4.5 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana gelirken, sarsıntı Bursa'nın yanı sıra çevre illerle İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale ve İzmir'de de hissedildi.
Peki bu deprem, beklenen büyük Marmara Depremi'nin habercisi mi, sıradışı bir hareketlilik mi?
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış, Medya Koridoru için değerlendirdi:
'HER DEPREMİN ARKASINDAN BÜYÜK BİR DEPREM OLACAK' DÜŞÜNCESİ YANLIŞ
'Bu deprem, kuzey koldaki fay zonu ile hiçbir ilgisi olmayan bir noktada. Marmara'nın içerisinde Kuzey Anadolu Fay (KAF) zonu üç kola ayrılıyor. Bu orta kolun üzerindeki bir fay parçasında olan bir deprem. Gemlik Körfezi'ne bakılırsa burada Marmara Denizi'nin içerisindeki gibi büyük küçük faylar var. Bu küçük fayların birinde meydana gelen bir deprem. 2006 yılında 5,2 büyüklüğünde benzer bir deprem daha olmuştu. Onun arkasından da büyük bir deprem olmamıştı. Her depremin arkasından mutlaka büyük bir deprem olacak diye bir düşünce yanlış.
DÜNYADA HENÜZ DEPREMİ ÖNCEDEN BİLECEK BİR TEKNOLOJİ YOK
1999 yılında meyadan gelen Kocaeli depreminden sonra, Kocaeli fay kırığının batısındaki bölgelerde bir sıkıntı olabilir diye; 2005'te Armutlu, Bursa, Yalova ve İstanbul'a deprem istasyonları kurduk. O yıllardan beri bu bölgedeki deprem hareketlerini gözlemliyoruz. Bizim için önemli olan depremin zamanını bilmek ama dünyada henüz depremi önceden bilecek teknoloji yok. O yüzden biz vatandaşlara ve sanayicilere; 'biz araştırmalarımızı sürdürürken sizler de işyerlerinizde evlerinizde depremlerin zararlarını azaltacak önlemler alın, planlarınızı buna göre yapın' diyoruz. Bizim derdimiz bu.'