Merdan Yanardağ ve Barış Yarkadaş, Halk TV ve TELE 1'e verilen cezaları, Medyakoridoru'na değerlendirdi!

Merdan+Yanarda%C4%9F+ve+Bar%C4%B1%C5%9F+Yarkada%C5%9F,+Halk+TV+ve+TELE+1%E2%80%99e+verilen+cezalar%C4%B1,+Medyakoridoru%E2%80%99na+de%C4%9Ferlendirdi%21;
ABONE OL

Tele1 kanalının genel yayın yönetmeni Merdan Yanardağ ve Halk TV programcılarından Barış Yarkadaş iki kanala verilen 5 gün ekran karartma cezasını Medyakoridoru'na değerlendirdi. Yanardağ, yürütmeyi durdurma davası açarak yargı yoluna gideceklerini belirtirken, Yarkadaş RTÜK'ün anayasal suç işlediğini ifade etti.

Son zamanlarda muhalif yayın çizgisindeki kanallara sık sık yayın durdurma cezaları veren RTÜK (Radyo Televizyon Üst Kurulu) bugün de gündem yaratan bir karara imza atarak iki kanala da 5 gün boyunca ekran karartma cezası verdi.
 
İki kanal da beş gün boyunca yayın yapamayacak ve tüm yayınlar duracak. Kanallarda siyah ekran görünecek.
 
Kararın açıklanmasının ardından birçok gazeteci tepkisini sosyal medya üzerinden gösterirken Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve Halk TV programcılarından Barış Yarkadaş bu kararı Medyakoridoru'na değerlendirdi.
 
Medyakoridoru'na konuşan Merdan Yanardağ, yürütmenin durdurulması için bir dava açacaklarını ve boyun eğmeyeceklerini ifade etti.
 
Bu kararın Diyanet İşleri Başkanı ve Sultan Abdülhamit eleştirileri nedeniyle geldiğini ifade eden Yanardağ, bu sebeple gelen
cezalarında Türkiye'de kurulmak istenen dini esaslara dayalı rejimin kanıtı olduğunu ifade etti.
 
Merdan Yanardağ açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 
 
Bu bir Abdülhamit sansürüdür. Anayasa tarafından teminat altına alınan basın ve ifade özgürlüğüne aykırıdır. RTÜK bağımsız bir kurum olma niteliğini kaybetmiş, iktidarın bir sansür sopası haline gelmiştir.
 
Bu nedenle; bence derhal RTÜK yasası değiştirilmeli ve RTÜK sadece bir koordinasyon kurulu işlevi görmelidir. Siyasi parti kontejyanı da kaldırılmalıdır. RTÜK, politikleşmiş bir kurumdur.
 
Tele1'e yönelik cezanın iki gerekçesi var. Birincisi; Diyanet İşleri Başkanlığı'nın eleştirilmesi diğeri Sultan Abdulhamit eleştirisi.
 
Bu iki gerekçe bile Türkiye'de dini esaslara dayalı bir rejim kurulmak istendiğinin kanıtıdır. Bu anlama geliyor. RTÜK de bunun bir aracı haline geldi.
 
Biz yürütmenin durdurulması için bir dava açacağız. Yargı yoluna başvuracağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu konuda boyun eğmeyeceğiz. 
 
BARIŞ YARKADAŞ: "CEZANIN NEDENİ HALK TV'NİN DAHA GENİŞ KİTLELERE ULAŞMASI"
 
Halk TV'de "Şimdiki Zaman Siyaset" ve "Taksim Meydanı" programlarıyla izleyici karşısına çıkan Barış Yarkadaş ise; verilen cezanın nedeninin Halk TV'nin yükselişi olduğunu belirterek halkın haber alma hakkını engellemenin anayasal bir suç olduğunu ve RTÜK Başkanı ile üyelerinin anayasal suç işlediklerini ifade etti.
 
Barış Yarkadaş ise şunları söyledi...
 
Halk TV'ye verilen cezaların asıl gerekçesi kanalın özellikle 2020 yılının başından bu yana izlenme oranlarının giderek artması ve daha geniş bir kesime seslenmesidir.
 
RTÜK'ün bugün Halk TV ve Tele1'e verdiği 5 günlük ekran karartma cezası faşizmin dik alasıdır. Bir kanalı 5 gün boyunca karartmak o kanalın izleyiciler ile olan bağını kopartmak, reklam verene gözdağı vermek, kanalı ekonomik olarak çökertmek ve halkın haber alma hakkını engellemek demektir.
 
Halkın haber alma hakkını engellemekte anayasal bir suçtur. RTÜK Başkanı ve Tele1 ile Halk TV'ye ceza veren RTÜK üyeleri de bu bağlamda anayasal suç işlemiştir.
 
Halk TV, dün gece Prime Time'da "Şimdiki Zaman" adlı programıyla gecenin en çok izlenen programı olmuştur.
 
Bugün verilen ceza bile aslında kanalın geniş kitlelere ulaşmasının önünü kesmeye yönelik bir cezadır. Hiçbir hukuki meşruiyeti yoktur. Bu karar RTÜK'ün bir utancıdır.
twitter takip